kom alles te weten over verkopen:

wat is verkopen?

Verkopen is het leveren van producten of diensten tegen een betaling. Dit doet een verkoper aan een consument of aan een bedrijf. Om een klant te begeleiden naar een concrete aankoop heeft een verkoper een vlotte babbel nodig, maar om de verkoop te laten slagen, heb je nog een aantal andere verkoopvaardigheden nodig. Een goede verkoper moet onder andere: 

 • goed kunnen luisteren;

 • uitgebreide kennis hebben van het product of de dienst;

 • commercieel inzicht hebben;

 • overtuigend overkomen; 

 • en een representatieve uitstraling hebben.

► Wil je weten of je al over deze verkoopvaardigheden beschikt? Doe onze persoonlijkheidstest

wat maakt een goede verkoper zo belangrijk op de werkvloer?

In eerste instantie zorgt een goede verkoper voor omzet, dat is uiteindelijk het concrete doel van verkopen. Daarnaast trekt een goede verkoper meer klanten aan en geeft een topmedewerker een boost aan de winkel, het merk of organisatie. 

Als verkoper ben je het aanspreekpunt van een bedrijf en daarom ook belangrijk voor het voortbestaan. Voor het voortbestaan van een bedrijf heb je overigens ook klanten nodig, en die bind je weer aan je door hun vertrouwen te winnen. Dat doe je door goed naar de klanten te luisteren en echt de tijd voor ze te nemen. 

Heb je daarnaast ook nog commercieel inzicht, dan word je pas echt onmisbaar op de werkvloer. Met commercieel inzicht zie je mogelijkheden en kansen om diensten of producten te verkopen. Je weet wat de vraag is en komt met een passend aanbod. Op de lange termijn bouw je en behoud je een relatie met klanten. Werkgevers zien dat graag, want een goede relatie zorgt voor blije klanten en dus meer verkoop! 

wanneer sla je erin door?

Opdringerige verkopers; we kennen ze allemaal wel. Helaas bereik je daar vaak het tegenovergestelde mee. Enthousiast zijn over hetgeen wat je wilt verkopen is natuurlijk belangrijk, maar sla er niet in door. Zo schrik je potentiële klanten juist af. Je wilt hetgeen wat je verkoopt namelijk wel waarmaken.

Verkopers hebben vaak een winnaarsmentaliteit, maar af en toe je verlies nemen is ook goed. Wanneer je duidelijk merkt dat het niet gaat werken, is het beter om te stoppen. Je kunt in zo’n geval beter een fijne relatie onderhouden, want wie weet wat er in de toekomst nog voor kansen zijn.

zo ontwikkel je je verkoopvaardigheden

Je hoort het wel vaker: die is geboren om te verkopen! Maar niet getreurd: met deze vier tips kan iedereen zijn verkoopvaardigheden naar een hoger niveau tillen.

 1. Actief luisteren
  Om te verkopen moet je jezelf trainen om actief te luisteren. Hierbij wil je de boodschap, vraag of wens van de klant precies achterhalen. Je reageert op hem of haar, stelt vragen en vat samen wat er gezegd is. De kracht van herhaling werkt in dit geval goed. Toon ook empathie door je echt te verplaatsen in de klant en deze te begrijpen.
 2. Communicatieve vaardigheden
  Je communicatieve vaardigheden ontwikkelen kan op verschillende manieren. Zo is een rollenspel een goede manier om situaties te oefenen. Dat kan in een winkel zijn, maar ook bijvoorbeeld telefonisch. Uiteindelijk wil je iets verkopen, maar de klant niet overspoelen met onnodige informatie. Train jezelf in verhalend communiceren door bijvoorbeeld leuke weetjes of achtergrondinformatie te vertellen. 
 3. Kennis van het product of de dienst opdoen
  Wanneer je uitgebreide kennis hebt van de producten of diensten die je wilt verkopen, maakt je dat niet alleen een stuk zelfverzekerder, het wordt ook makkelijker om vragen van de klant te beantwoorden. Veel ervaring zorgt voor meer diepgaande kennis, en wist je dat je dat ook op korte termijn kan trainen? Kies een aantal belangrijke of bestverkochte producten of diensten uit, gebruik en ervaar ze zelf of leer een aantal belangrijke elementen. Hoe meer kennis, hoe overtuigender je overkomt op de klant. En dat verkoopt!
 4. Volg een training 
  Wil je een (nog) betere verkoper worden? Of wil je beter advies leren geven? Dan is de online training adviserend verkopen leerzaam om te volgen! Met een Randstad-account is deze training helemaal gratis. Hier maak je er snel één aan.

functies waarbij verkopen belangrijk is

Als verkoopmedewerker of verkoopadviseur ben je vanzelfsprekend bezig met verkopen, maar ook deze beroepen vragen om goede verkoopskills:

 • Makelaar: als makelaar verkoop je droomhuizen! Je begeleidt mensen in hun zoektocht naar dat droomhuis. En moet er een huis verkocht worden? Ook daar komt jouw expertise goed van pas. Je zorgt voor een eerlijke prijs waar beide partijen tevreden mee zijn.

 • Accountmanager: een verkoopkans, een relatie opbouwen en een tevreden klant; als accountmanager ben je hier allemaal verantwoordelijk voor. Een goede accountmanager heeft hart voor de klant en hart voor de zaak. En dat verkoop je aan iedereen!

 • Receptioniste: als receptioniste ben je het visitekaartje van het bedrijf. Je bent communicatief vaardig en klantgericht. Klanten zien jouw gezicht als eerste, dus een glimlach en een open houding is een pré! Dat is jezelf verkopen dus.

► Meer weten over welke beroepen bij jou (en je competenties) passen? Doe onze beroepskeuzetest!

zo toon je verkoopvaardigheden aan tijdens een sollicitatiegesprek

Hoe kun je het beste je verkoopvaardigheden aantonen tijdens een sollicitatiegesprek? Door jezelf op een succesvolle manier te verkopen natuurlijk! Eigenlijk is een sollicitatiegesprek vergelijkbaar met een verkoopgesprek. Alleen in plaats van dat je een dienst of product verkoopt, verkoop je nu jezelf.

Hoe doe je dat het beste? Bereid je allereerst goed voor. Waar ga je solliciteren? Wat is het voor bedrijf? Wat houdt de functie in en waar zijn ze naar op zoek? Net zoals bij een product of dienst verkopen is het belangrijk dat je genoeg kennis heb. Daarnaast representeer je als verkoper het bedrijf, bij je sollicitatie wil je dus ook al representatief zijn. Ook wil je bij je sollicitatie al aantonen dat je competenties bezit die een goede verkoper nodig heeft. Kom energiek over, laat zien dat je communicatief vaardig bent en overtuig ze!

zo help je anderen zich te ontwikkelen met verkopen

Ben je al een ervaren verkoper? Dan is het leuk om de nieuweling te helpen ontwikkelen met verkopen. Een goede tactiek daarvoor is om een rollenspel te doen. Met een rollenspel boots je situaties na die zich voor kunnen doen of ooit hebben gedaan; zowel positief als negatief. Kijk en zie hoe je collega omgaat met de situaties en geef gelijk feedback en tips. Zo wordt het een hele leerzame ervaring en krijgt je collega de kans om ook een ervaren verkoopmedewerker te worden! 

gelijksoortige competenties

Ben je goed in verkopen dan kun je goed communiceren. Met communiceren als belangrijk onderdeel van je functie, kun je goed een boodschap overbrengen. Dit betekent dat de informatie juist aankomt bij de klant, maar ook dat de klant de informatie interpreteert zoals je het bedoelt. 

Een verkoper is daarnaast ook klantgericht. Wanneer je klantgericht bent stel je de klant altijd centraal. Je luistert goed naar zijn of haar wens zodat je dit kan vertalen naar een concreet product of dienst. De klant is koning! 

Kun je goed verkopen dan heb je overlap met de competentie assertiviteit. Wanneer je assertief bent, sta je op voor je mening en heb je een proactieve houding.  Je bent overtuigend in jouw mening en ideeën, maar laat de klant daarbij in zijn waarde.

Ben je een verkoper in hart en nieren en wil je weten of er een passende functie is? Bel een van onze intercedenten!

veelgestelde vragen over verkopen