Een receptionist is iemand die bezoekers ontvangt aan de receptie of balie van een bedrijf of instelling. Voor bezoekers is de receptionist of baliemedewerker de eerste persoon die ze tegenkomen. Dat maakt jou hét visitekaartje van de organisatie! 

Als receptionist kan je bij veel verschillende bedrijven aan de slag, van een hotel tot een ziekenhuis en van een groot kantoorgebouw tot een universiteit. In sommige vacatures wordt een receptionist ook wel baliemedewerker genoemd. 

wat doet een receptionist?

Als receptionist ben je verantwoordelijk voor:

 • bezoekers ontvangen en doorverwijzen

 • gegevens van bezoekers registreren

 • bezoekerspassen uitreiken en innemen

 • telefoontjes beantwoorden

 • afspraken noteren

 • vragen beantwoorden

 • zalen reserveren

 • ondersteunen bij de administratie

 • post verwerken

Wil je weten wat je als receptionist(e) verdient? Bekijk het in onze salarischecker. Deze tool berekent het gemiddelde salaris van flexmedewerkers die als monteur via Randstad aan het werk zijn. Leeftijd, locatie, vakantiegeld of eventuele bonussen zijn hierin niet meegenomen. 

Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

Voel je je inmiddels helemaal op je plek achter de balie en ben je klaar voor een volgende stap? Dan zijn er opties genoeg als receptionist. Ga bijvoorbeeld voor een functie als:

 • medewerker hospitality: is gastvrijheid helemaal je ding, maar wil je dat ook inzetten op andere plekken dan achter de balie? Als medewerker hospitality kan je aan de slag in hotels, op evenementen, bij grote bedrijven of in restaurants. Afwisseling genoeg dus! 

 • cateringmedewerker: zo blijf je in de hospitality werken, maar mag je ook nog eens het lekkerste eten klaarmaken. Een baan om je vingers bij af te likken dus 

 • voetbalsteward: is voetbal je passie? Combineer dit dan met je talent voor gastvrijheid en word voetbalsteward! Zo zorg je dat bezoekers van het voetbalstadion iedere keer een perfecte en vooral veilige beleving hebben 

Wil jij je doorgroeimogelijkheden vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen

Als receptionist kan je op allerlei verschillende plekken aan de slag. Natuurlijk altijd met hetzelfde doel: je gasten vriendelijk ontvangen en hen de best mogelijke start van hun bezoek bieden! Dit zijn de verschillende soorten receptionisten op een rij:

 • receptionist in een kantoorpand: als receptionist werk je vaak bij een groot bedrijf op kantoor. Hier komen regelmatig bezoekers langs, zoals sollicitanten, klanten en andere zakelijke relaties. Je verwelkomt gasten aan de balie en bent zo het perfecte visitekaartje van het bedrijf 

 • receptioniste in een ziekenhuis: in het ziekenhuis melden bezoekers zich vaak eerst bij de balie als ze een afspraak hebben. Jij beantwoordt hier alvast de eerste vragen en verwijst ze door naar de juiste afdeling 

 • receptionist in een hotel: in hotels of hostels kunnen de hele dag en nacht gasten aankomen of vertrekken. Daarom zit er altijd iemand achter de receptie. Jij dus! Hier ontvang je de gasten, zorg je voor een soepel proces bij het inchecken en help je ook weer bij het uitchecken. Zo zorg je dat iedere gast een fijne tijd heeft!

 • receptioniste bij een evenementenlocatie: bij een evenementenlocatie, zoals een concertzaal of stadion, zit vaak 24 uur per dag iemand achter de receptie. Als receptionist ontvang je hier leveranciers, artiesten en ander personeel. Hoe laat het ook is, dankzij jou wordt iedereen met een glimlach verwelkomd 

 • receptionist op afstand: sommige bedrijven hebben een receptie op afstand, waarbij je via een videoverbinding bezoekers op een andere locatie te woord staat en binnenlaat. Als receptioniste op afstand is het dan natuurlijk nog steeds heel belangrijk dat je vriendelijk, hartelijk en sociaal bent!

Als receptionist sta je iedere dag weer klaar om mensen zo goed mogelijk te ontvangen en verwelkomen. Een eerste indruk is in een paar seconden gemaakt, dus het is aan jou om te zorgen dat die helemaal in orde is. Of je nou in een kantoor, ziekenhuis, school of evenementenlocatie werkt, jij zorgt altijd voor een goede ontvangst. Wat kan je nog meer verwachten als je gaat werken als receptioniste? De volgende zaken zijn goed om te weten:

dit is je takenpakket als receptionist

 • je ontvangt bezoekers

leveranciers, gasten of andere bezoekers: jij zorgt dat iedereen vriendelijk ontvangen wordt. Je schrijft bezoekers in, zorgt dat de administratie helemaal in orde is en deelt bezoekerspassen uit. En natuurlijk wijs je ook even de weg en geef je alvast alle informatie die de bezoeker nodig heeft  

 • je neemt telefoontjes aan

als receptionist ben je niet alleen het visitekaartje achter de balie, maar ook aan de telefoon. Jij neemt al het binnenkomende telefoonverkeer voor je rekening en verbindt de beller door naar de juiste afdeling. En kan je een vraag zelf beantwoorden? Dan help je de beller natuurlijk zelf meteen verder 

 • je noteert afspraken

je beheert agenda’s, plant afspraken in bij de juiste persoon en zorgt dat iedereen op de hoogte is van belangrijke veranderingen. Als er iemand is die altijd het overzicht bewaart, dan ben jij het wel!

 • je reserveert zalen en andere ruimtes

is er een vergadering, een presentatie of een andere bijeenkomst? Dan is het jouw taak om daar de juiste zaal voor te reserveren. Je weet precies welke ruimte je voor welke bezoekersaantallen moet reserveren. Zo is er plek voor iedere bezoeker en ontzorg je je gasten 

 • je ontvangt post en sorteert die

als receptionist houd je je bezig met al het binnenkomende contact bij de organisatie. Dus ook met e-mail én de papieren post! Je sorteert post die binnenkomt en geeft het door aan de juiste persoon. 

wie zijn je collega’s?

In de hospitality werk je samen met een heleboel andere collega’s die de gast ook altijd op de eerste plaats hebben staan. Met wie je precies samenwerkt hangt af van je werkplek. Bij een evenementenlocatie werk je bijvoorbeeld samen met hosts en hostesses of andere hospitalitymedewerkers. 

Werk je op kantoor? Dan overlappen je taken voor een deel met die van een administratief medewerker. Samen zorgen jullie dat alle bezoekersadministratie in orde is. Om je gasten een perfecte beleving te bieden werk je daarnaast ook samen met beveiligers, schoonmakers, koeriers, chauffeurs en facilitair medewerkers. Samen met je collega’s zorg je ervoor dat alles van A tot Z in orde is!

werkdag van een receptionist

Benieuwd hoe je werkdag eruit ziet als receptionist? Lonneke zocht het uit in onze videoreeks 100 dagen, 100 banen!

Receptioniste vacatures

je werkplek achter de receptie

Als receptionist werk je iedere dag achter de receptie of balie. Dat kan op een kantoor zijn, maar ook in een ziekenhuis, op een evenementenlocatie of in een hotel. Je zit er meestal aan een bureau, waar je de telefoon in de gaten houdt en ook de computer binnen handbereik hebt. Zo kan je altijd alles snel opzoeken als je gasten vragen hebben!

leuke bedrijven om te werken als receptionist

Via Randstad kan je snel aan de slag bij onze topwerkgevers. Wat dacht je bijvoorbeeld van werken bij:

 • ceva logistics: word receptionist/telefonist bij CEVA Logistics en draag je steentje bij aan het succes van een groot logistiek bedrijf!

de werktijden van een receptionist

Als receptionist zit je meestal de hele dag achter de balie. Je hebt daar grotendeels dezelfde werktijden als de andere medewerkers van het bedrijf. Als je op kantoor werkt bij een groot bedrijf betekent dat meestal dat je overdag werkt. 

Werk je in de evenementensector, in een ziekenhuis of bij een hotel? Dan moet je soms ook ‘s nachts werken. Hier komen namelijk de hele dag én nacht door bezoekers langs. Als receptionist werk je, afhankelijk van je werkplek, soms ook in het weekend. Er is daardoor altijd een werkplek die bij je ritme past!

Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.

Om receptionist te worden moet je gastvrijheid en representativiteit helemaal in orde zijn. Zo bied je jouw gasten altijd de beste ervaring! De volgende mbo-opleidingen bereiden je goed voor op een baan als receptionist: 

 • telefonist/receptionist (niveau 2)

 • secretarieel medewerker (niveau 2)

 • receptionist/frontofficemedewerker (niveau 3)

 • frontofficemanager (niveau 4)

 • stewardess receptioniste hostess (SRH) (niveau 4)

En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling.

Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log meteen in en ontdek wat bij je past! Heb je nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan!

Wil je aan de slag als receptionist? Er zijn een aantal eigenschappen die handig zijn om te hebben als een baan als receptionist je wel wat lijkt. De belangrijkste is natuurlijk: gastvrijheid! Als receptioniste zorg je dat je gasten zich welkom en gezien voelen. Met jouw glimlach en open houding zorg je ervoor dat de eerste indruk altijd goed zit. 

Daarnaast zijn deze competenties ook goed om te hebben als je werk zoekt als receptionist: 

 • klantgerichtheid: in de hospitality draait het helemaal om de beleving van de klant of gast. Jij doet er dus alles aan om te zorgen dat je gasten zich op hun gemak voelen! Hoe je dat voor elkaar krijgt? Je leeft je in in wat ze nodig hebben. Zo ben je de gast altijd een stapje voor en zorg je voor de perfecte beleving. Nog even oefenen met je klantgerichtheid? Met de online training Klantgerichtheid van GoodHabitz leer je er alles over

 • sociale vaardigheden: als receptionist heb je een hele sociale baan: je staat de hele dag in contact met gasten, leveranciers en collega’s. Daar draai jij je hand niet voor om: je bent sociaal, vriendelijk en enthousiast. Van jouw aanwezigheid krijgt iedereen energie 

 • representativiteit: als receptionist ben je de eerste die bezoekers zien als ze aankomen én de laatste die ze zien als ze weer vertrekken. Heel belangrijk om een goede indruk te maken dus! Jij ziet er altijd verzorgd uit, staat gasten netjes te woord en neemt altijd afscheid met een glimlach. Zo ben je de beste vertegenwoordiger van het bedrijf 

 • goed in communiceren: je bent de hele dag in gesprek met bezoekers, gasten en klanten. Dus goede communicatie? Jij draait er de hand niet voor om! Of het nou via de telefoon, via de mail of aan de balie is, jij communiceert altijd helder en vriendelijk met iedereen 

 • aanpassingsvermogen: als receptionist moet je je goed kunnen aanpassen. Aan de persoon die je voor je hebt, maar ook aan onverwachte situaties! Jij weet wat je moet doen wanneer er een klant met een klacht komt en doet er dan alles aan om het zo snel mogelijk op te lossen

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • wekelijks uitbetaald worden

 • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

 • altijd een contactpersoon waarop je kan terugvallen en om hulp kan vragen

 • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

 • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons

 • via Randstad is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden

 • vast contract? Een uitzendbaan als receptionist via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad

veelgestelde vragen over receptionisten

 • wat doet een receptionist?

  Als receptionist ben je onder andere verantwoordelijk voor het ontvangen van bezoekers en het registreren van hun gegevens. Daarnaast reik je bezoekerspassen uit, neem je de telefoon op, noteer je afspraken en ondersteun je bij de administratie. Meer weten over het werk van een receptionist? Lees er hier alles over!

 • wat verdien je gemiddeld als receptionist?

  Als fulltime receptionist verdien je gemiddeld 2.117 euro bruto per maand. Per jaar is dat 27.436 euro bruto, als je 40 uur per week werkt. Als flexmedewerker verdien je voor een baan als receptioniste ongeveer 12 euro per uur. Meer weten over wat een baan als receptionist precies inhoudt? Je leest er hier alles over.

 • waarom is het leuk om te werken als receptionist?

  Werken als receptionist is leuk omdat je veel invloed hebt op hoe gasten of bezoekers het bedrijf ervaren. Je speelt dus een belangrijke rol voor de klanttevredenheid! Meer weten over het werk van een receptionist? Bekijk deze pagina.

 • aan welke eisen moet je voldoen voor een baan als receptionist?

  Voor een baan als receptionist is het handig als je een aansluitende opleiding hebt gedaan, zoals mbo Telefonist/receptionist (niveau 2), Secretarieel medewerker (niveau 2), Receptionist/frontofficemedewerker (niveau 3), Frontofficemanager (niveau 4) of SRH (niveau 4). Daarnaast heb je natuurlijk ook de juiste vaardigheden nodig. Benieuwd waar je precies aan moet voldoen? Lees deze pagina!

 • hoe moet ik solliciteren op een receptionist vacature?

  Met een baan als receptionist werk je aan je klantgerichtheid, sociale vaardigheden, communicatie, representativiteit en je aanpassingsvermogen. Wil je meer weten over wat er allemaal komt kijken bij een baan als receptioniste? Check dan deze pagina!