Architectuur gaat niet alleen over het bouwen van een fysieke omgeving. Als architect vorm je ons. Je vertelt onze verhalen. Je identificeert een regio en onderscheidt de waarden van de samenleving die onze structuren opbouwt. Je ontwerpt culturele nuances die aangeven hoe we ervoor kiezen om onszelf te presenteren. Je gebruikt de wetenschap en kunst, die putten uit sociologie, psychologie en de economie. Als architect besteed je jouw tijd aan het begrijpen van onze gemeenschappen en creëer je met een emotioneel, technologisch en intellectueel begrip, ruimtes die mensen verbinden en verenigen.

Een architect is een opgeleide en gediplomeerde professional die gekwalificeerd is om constructies te ontwerpen en advies te geven. Maar een architect doet veel meer dan alleen het ontwerpen van gebouwen.

rol van een architect

Architecten zijn in wezen het beginpunt voor elk huis, kantoorgebouw, restaurant, park, school, kasteel en te veel om hier op te noemen. Naast het ontwerpen, meestal in teamverband, begeleid je vaak het bouwproces. Je combineert verschillende disciplines om functionele ontwerpen te maken, terwijl je veiligheids- en gezondheids protocollen aanpakt.

marktpositie

Volgens het Bureau of Labor Statistics zal de werkgelegenheid van deze ontwerp professionals vóór 2029 met slechts 1% groeien. Dit is het laagste percentage van alle beroepen. Een van de factoren die het Bureau aan deze trend toeschrijft, is software voor het modelleren van bouwinformatie. Hierdoor wordt de productiviteit aanzienlijk verhoogd. Dat zal op zijn beurt de werkgelegenheidsgroei beperken. Er zal echter altijd veel vraag zijn naar architecten omdat goede architecten vaak moeilijk te vinden zijn.

gemiddeld salaris van een architect

Gemiddeld verdient een architect €4252 bruto per maand. Een architect die begint met zijn of haar loopbaan verdient €2107 en dat salaris kan oplopen tot €6396 per maand. Deze lonen zijn gebaseerd op een 40-urige werkweek. 

Bron: nationaleberoepengids.nl.

Er zijn unieke gebieden van architectuur. Bovendien kunnen architecten werkzaam zijn in  alternatieve beroepen. In elk van deze beroepen kun je als architect samenwerken met een architectenbureau of als zelfstandige werken.

Residentiële architecten

Residentiële architecten gebruiken functionaliteit en kunst om huizen te creëren, ontwerpen en verbouwen. Deze omvatten appartementsgebouwen, flatgebouwen en huizen. Je ontwerpt, tekent, plant en bent mogelijk zelfs verantwoordelijk voor het opstellen van een budget voor de bouw.

commerciële architecten

Commerciële architecten ontwerpen kantoorgebouwen en andere constructies voor bedrijven. Deze professionals kunnen werken aan:

● overheidsgebouwen      

● scholen      

● hotels      

● bruggen      

● woongebouwen met meerdere units      

● musea      

● kantoorgebouwen/wolkenkrabbers      

● openbare gebouwen      

landschapsarchitecten

Als je ooit in een park, speeltuin of op een tennisbaan zit, weet je dat het begonnen is bij een landschapsarchitect. Je bent getraind in het ontwikkelen van buitenruimtes. Het werkterrein van de landschapsarchitect reikt van universiteitscampussen tot tuinen. Je gebruikt je creativiteit om veilige ruimtes voor gemeenschappen te realiseren. Dit is een grote verantwoordelijkheid, aangezien een buitenproject veel meer ontwerp kan vereisen dan zelfs de hoogste wolkenkrabber. Als architect heb je kennis van planten, paden, bomen en meer. Elk kenmerk van de lay-out is jouw verantwoordelijkheid, van waar de ingangen en toiletten geplaatst worden tot waar de banken komen.

interieurarchitecten

In deze rol zijn professionals verantwoordelijk om ervoor te zorgen dat interieurelementen van een gebouw er niet alleen goed uitzien, maar ook comfortabel en veilig zijn. Interieurarchitecten (en ontwerpers) regelen alles, van ervoor zorgen dat de afzonderlijke verdiepingen van een nieuw gebouw veilig zijn tot het verbouwen van keukens in een privéwoning. Houd er rekening mee dat niet alle interieurontwerpers architecten zijn. Sommige professionals gebruiken hun oog voor detail om kleuren en stoffen samen te voegen. Je onderzoekt en vergelijkt verschillende elementen om samenhangende gehelen te vormen.

stedenbouwkundige architecten

Net als de landschapsarchitect is de stedenbouwkundige architect verantwoordelijk voor het maken van grootschalige ontwerpen. Het verschil is dat de stedenbouwkundig architect zijn kennis gebruikt om wijken te bouwen. Je legt een heel blok of blokken landschap neer om te kijken wat er het mooiste uitziet. Afhankelijk van het project houd je rekening met specifieke structuren en bepaal je waar je struiken en bomen plaatst.

green design architecten

Dit is een groeiend veld dat zich waarschijnlijk zal blijven uitbreiden naast milieuvriendelijke zorgen. Green design architecten ontwikkelen plannen terwijl ze zich richten op de impact die hun ontwerpen zullen hebben op het ecosysteem. Je begrijpt de complexiteit van milieuvriendelijke implementaties. Of het nu gaat om energiebesparing of het beheer van schoon water. Green design architecten moeten de best practices en materialen toepassen om de voor de klant wenselijke resultaten te bereiken. Dit is het architecturale veld dat het meest waarschijnlijk zal groeien naarmate milieuvriendelijke oplossingen groeien.

industrieel architecten

Van een architect die zich bezighoud met een industriële bouw, wordt verwacht dat je een faciliteit ontwikkelt die in staat is om de operaties soepel te laten verlopen. Je zal rekening houden met de unieke eigenschappen van alle uiteenlopende zakelijke behoeften. Een autofabrikant heeft niet de faciliteiten van een zuivelproducent nodig. Zelfs bedrijven in dezelfde branche kunnen verschillende processen nodig hebben. Over het algemeen kan een industrieel architect ontwerpen maken die aan veeleisende specificaties voldoen.

bouwtechnoloog

Een bouwtechnoloog gebruikt technische vaardigheden om architecten te helpen bij het ontwerpen van gebouwen. Je talent wordt meestal ingezet bij verbouwingen en renovaties.

bouwkundige

Een bouwkundige is een professionele adviseur bij vastgoed- en bouwprojecten. Dit kunnen bescheiden reparaties zijn of een complete herinrichting van een megastructuur.

ontwikkeling experts

Ontwikkeling experts plannen en adviseren over projecten en helpen klanten bij het nemen van slimme beslissingen met betrekking tot hun investeringen.

bouwmanager

Bouwmanagers zijn aanwezig op bouwprojecten en leiden de productie van begin tot eind. In nauwe samenwerking met andere bouwers, architecten en opzichters zorgen zij ervoor dat projecten veilig en binnen budget worden opgeleverd.

bouwkundig ingenieur

Bouwkundig ingenieurs gebruiken omgevingscondities en menselijk gebruik om constructies te ontwerpen die aan potentiële stress worden blootgesteld. Dit omvat constructies die het risico lopen op instorten of op trillingen. 

stedenbouwkundige

Dit gespecialiseerde vakgebied, stedenbouwkundige, speelt een belangrijke rol bij het beheer van steden, dorpen en het platteland. Dit kunnen zowel economische, maatschappelijke en milieuzaken zijn als de aanleg van gebouwen, parken en nutsvoorzieningen.

taken & verantwoordelijkheden

Over het algemeen zal een architect zich regelmatig bezighouden met de volgende activiteiten en procedures:

● ontwikkelen en leiden van projecten van concept tot ontwikkeling      

● overleg met verschillende partijen om de eisen van een project te bepalen      

● stelt tekeningen en constructie documenten samen die de exacte specificaties van een bouwwerk beheren     

● coördineren van bouwkundige voorbereiding en verbouwingen voor nieuwe en bestaande structuur en terreinontwikkeling    

● beheer en organiseer vergunning documentatie     

● samenwerken met teams, aannemers of onderaannemers in alle bedrijfsonderdelen     

● lost ingewikkelde ontwerpproblemen op door praktische en innovatieve antwoorden    

● wijzigt plannen om te voldoen aan de behoeften van de klant en de verkoop.      

werkomgeving

De meeste architecten werken vanuit kantoren die werken aan concepten, vergunning aanvragen indienen en kostenramingen opstellen. Veel hiervan wordt gedaan op een computer, architecten kunnen echter ook naar bouwplaatsen reizen om met klanten en aannemers te onderhandelen. In andere gevallen zullen ze moeten bellen of afspreken met tekenaars, ingenieurs, utiliteit professionals en andere architecten.

werkschema

Een architect kan onregelmatige uren werken om deadlines te halen, vooral als ze met projecten worstelen. Werkprestaties vereisen nauwkeurigheid, aangezien een bouwkundige fout gevaren voor constructies en gebouwen met zich meebrengt. De beslissingen van een architect hebben invloed op gemeenschappen en het is een grote verantwoordelijkheid om te dragen. Ze hebben echter wel een zekere mate van vrijheid om taken en doelen op hun schema te beheren, zolang ze de projecten van hun klanten niet hinderen.

technologische vooruitgang

Tegenwoordig gebruiken architecten computerprogramma's zoals AutoCAD en BIM. Er zijn ook een heleboel cloud gebaseerde technologieën om ontwerpen te maken. Bovendien vervangen AI en IoT veel traditionele processen en maximaliseren ze de architecturale verwerking. Big data verandert de manier waarop architecten informatie verzamelen om efficiëntere en unieke gebouwen te ontwerpen. Waarschijnlijk de meest ongelooflijke vooruitgang zou VR en AR zijn. Virtual reality neemt concepten en retourneert een levensechte ervaring waarbij je daadwerkelijk door ontwerpen in driedimensionale omgevingen loopt. Augmented reality biedt 3D-aanraking en geluid aan 2D-plannen. Ontwerpers zullen materialen daadwerkelijk kunnen voelen.

voordelen van werken bij randstad als architect

Architecten vormen de wereld. Als je in dit veld werkt, heb je de kans om een ​​verschil te maken in de manier waarop mensen met elkaar omgaan en de wereld zien. Je zult je passie voor creativiteit en verandering kunnen gebruiken, deze kanaliseren via de technologieën van vandaag en deze toepassen op de gebouwen die onze samenleving gebruikt.

opleiding & kwalificaties

Van studenten zonder voorafgaande bouwkundige opleiding wordt verwacht dat zij een professionele graad behalen via een vijfjarige bacheloropleiding. Het vijfde jaar omvat een architectonische bacheloropleiding.

 

Tijdens het BA-programma bestuderen studenten:

● architectuurgeschiedenis      

● bouwkunde      

● ontwerptheorie      

● natuurwetenschappen      

● focus op gebouwontwerp      

● vrije kunsten      

● wiskunde      

● grafisch ontwerp      

● ontwerpstudio-ervaring      

vaardigheden & competenties

Het wordt aangeraden dat studenten zich tijdens het hoger onderwijs concentreren op het ontwikkelen van de eigenschappen die nodig zijn om een ​​succesvolle architectuur te worden.

analytisch vermogen

Een architect moet beschikken over uitgebreide kennis van wiskunde, wetenschap en ontwerpelementen. Architectuur vereist over het algemeen precisie op al deze fronten.

communicatie

Architecten moeten concepten overbrengen met behulp van een reeks communicatiekanalen. Het collaboratieve aspect van het beroep vereist beknopte articulatie en interpersoonlijke transacties.

creativiteit

Een artistieke flair is van cruciaal belang voor het ontwerp, de flow en de lay-out van plannen. Een architect moet functionaliteit en vorm naadloos laten samensmelten. Ze brengen milieu-impact in vergelijking en overwegen hoe ze een gemeenschap en de intenties van haar leiders het beste op innovatieve manieren kunnen vertegenwoordigen.

organisatie

Records zijn een belangrijk onderdeel van de dagelijkse werkzaamheden van een architect. Blauwdrukken, renderings en tekeningen, contracten, correspondentie en meer zijn van cruciaal belang voor het beheer van een project. Je hebt ook te maken met materiaallijsten, project details, kostenanalyses en het in kaart brengen van de voortgang. Een architect moet zich realiseren hoe belangrijk het is om alle materialen met betrekking tot hun projecten op een nette manier te volgen.

technische expertise

Software en digitale technologie veranderen het werk. Geen enkele architect kan het zich veroorloven om technologische hulpmiddelen niet bij te houden en concurrerend te blijven. Het is absoluut noodzakelijk dat architecten een hoge vaardigheid behouden in intermediaire, geavanceerde en de nieuwste computer voordelen.

visuele vaardigheden

Architecten moeten naar elk deel van een constructie kijken. Hoe ze relaties kunnen leggen met alle andere delen en hoe deze componenten samenwerken. Ze moeten ook uitzonderlijk gedreven zijn in technisch tekenen en beschikken over ruimtelijk inzicht.

de meest gestelde vragen over werken als architect

  • hoe werken architecten vergoedingen?

    Het hangt af van de situatie. Zelfstandigen hebben elk hun eigen basisvergoedingen en betalingsprocedures. Ze kunnen per uur of op basis van de omvang van het project in rekening worden gebracht. Er zijn projecten die beter geschikt zijn voor uurtarieven. Als je werkt met een aannemer of een bedrijf met eigen architecten personeel, zal het vrijwel hetzelfde proces zijn, behalve dat de architectuur kosten waarschijnlijk worden opgenomen in andere vergoedingen voor diensten die door het bedrijf worden aangeboden.

  • wat komt er allemaal kijken bij het ontwerpproces?

    Er vindt een overleg plaats waarin een project tot in detail wordt besproken. De architect zal een visuele beoordeling van de site maken voordat hij ideeën ontwikkelt op basis van concepten die in het overleg worden behandeld. Dat leidt tot een ontwerpconcept. Als het onderdeel uitmaakt van het contract, zal de architect bouw tijdlijnen en budgetten opstellen. Op dit punt maakt de architect een gedetailleerd ontwerp met behulp van betrouwbare software zoals CAD

  • wat is het beste opleidingsinstituut voor een architect?

    Rice University en MIT worden vaak gemarkeerd voor het hebben van de beste architectuurprogramma's. De term "beste" kan echter misleidend zijn. Het curriculum van de ene school kan neigen naar groene architectuur, een andere kan zich specialiseren in wolkenkrabberontwerp. Het belangrijkste aspect bij het kiezen van een school is wat de student van plan is te doen met het onderwijs. Wat veelbelovend is, is dat online leren het mogelijk heeft gemaakt om bijna elke instelling voor hoger onderwijs naar keuze een opleiding te volgen.