Een uitvoerder is iemand die in de bouw of infrastructuur werkt en toezicht houdt op de bouwplaats. Door jouw leidinggevende kwaliteiten staat er aan het einde van de rit een heel bouwwerk. Samen met een assistent-uitvoerder houd je alle deadlines in de gaten en zorg je dat de bouw goed gepland wordt en veilig verloopt.

wat doet een uitvoerder?

Als uitvoerder zorg je dat het werk op de bouwplaats helemaal op rolletjes loopt. Je zorgt dus dat iedereen weet wat er moet gebeuren. Laat het aansturen van het team maar aan jou over! 

Daarnaast ben je als uitvoerder ook verantwoordelijk voor:

 • kwaliteitscontroles

 • garantie van de veiligheid

 • goed verloop van de planning

Wil je weten wat je gaat verdienen als uitvoerder? Vul dan de salarischecker snel zelf even in en ontdek wat je waard bent! 

Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

In de bouw zijn er genoeg doorgroeimogelijkheden. Als je al ervaring hebt opgedaan als uitvoerder ligt een baan als projectleider zeker binnen je mogelijkheden. 

En er zijn nog veel meer opties! Ben je klaar voor een volgende stap en wil je meer verantwoordelijkheid? Dan kan je doorgroeien naar functies als:

 • werkvoorbereider

De functienaam zegt het al: als werkvoorbereider bereid je het werk voor. Je maakt dus een plan van aanpak en koopt materialen in die nodig zijn voor het project. Daarnaast kijk je hoeveel personeel er nodig is en zorg je dat alles soepel van start kan gaan. Dankzij jou kan de bouw beginnen!

 • projectleider

Als projectleider ben je eindverantwoordelijk voor het totale project. Je werkt veel samen met onder anderen de uitvoerders en werkvoorbereiders. Net zoals de uitvoerder houd je de voortgang in de gaten en los je eventuele problemen op. Het verschil tussen de projectleider en de uitvoerder? De uitvoerder werkt op de bouwplaats zelf en de projectleider kijkt naar het hele project. Zo vullen jullie elkaar dus mooi aan! Samen brengen jullie het project tot een goed einde

 • calculator

Vind je werken met cijfers leuk? Dan kan je ook doorgroeien tot calculator in de bouw. Aan de hand van informatie die je krijgt van onder andere projectleiders, architecten en bouwkundige tekenaars maak je een nauwkeurige begroting. Alle kosten van een project zijn dankzij jou bekend! Zo zorg je voor een goede basis voor ieder bouwproject

Wil jij je doorgroeimogelijkheden vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen

Als je gaat werken als uitvoerder kom je vooral in de bouw- en infrasector terecht. Je werkt dan aan gebouwen of aan projecten die te maken hebben met de infrastructuur. 

Je kan als uitvoerder ook aan de slag in de techniek. Je kijkt dan bijvoorbeeld naar de aanleg van glasvezel. 

Wat je precies gaat doen als uitvoerder hangt dus erg af van de klus waar je aan werkt. En elk project heeft een uitvoerder nodig! Jij stuurt iedereen op de werkplaats goed aan en houdt toezicht. Belangrijk werk dus.

Zonder jou als uitvoerder verloopt alles op de werkplaats een stuk minder soepel. Je weet wat er van begin tot eind moet gebeuren om van ieder project een succes te maken. Wat kan je nog meer verwachten als je gaat werken als uitvoerder? De volgende zaken zijn goed om te weten:

dit is je takenpakket als uitvoerder

Als uitvoerder heb je een breed takenpakket en veel verantwoordelijkheid. Als je niet komt opdagen, dan weet niemand wat ze moeten doen en raakt het project nooit klaar. Je verdeelt de taken en zorgt voor overzicht. En dit ga je nog meer doen als uitvoerder: 

planning in de gaten houden

Voordat een project begint, moet er natuurlijk een goede planning gemaakt worden. Samen met je collega’s, zoals de assistent-uitvoerder, maak je deze planning en zorg je dat iedereen zich hieraan houdt. Maar je bent ook flexibel: verandert er iets, dan is het aan jou om de planning aan te passen en er een oplossing voor te vinden!

personeel aansturen

Het personeel heeft de kennis en vaardigheden in huis om aan het werk te gaan. Maar zonder goede leiding weten ze niet precies waar ze aan moeten werken. Daar kom jij om de hoek kijken: het is jouw taak als uitvoerder om taken duidelijk te maken en je personeel aan te sturen.

veiligheid garanderen

Veiligheid staat voorop. Je kent alle veiligheidsvoorschriften en leeft deze na. Zo voorkom je ongelukken op de werkvloer! Je zorgt bijvoorbeeld dat iedereen altijd de juiste kleding draagt om veilig en efficiënt te werken.

kwaliteitscontroles uitvoeren

Op de bouwplaats zijn de hele dag veel verschillende collega’s aan het werk. En al het werk dat wordt uitgevoerd, moet goed en veilig worden gedaan. Je controleert de kwaliteit van het werk regelmatig. Zo weet je dat het eindresultaat helemaal in orde is!

de kosten in de gaten houden

Voordat een project van start gaat, is er al een begroting gemaakt met de geplande kosten. Je houdt de begroting in de gaten en doet je best om zo min mogelijk extra kosten te maken.

wie zijn je collega’s?

Als uitvoerder werk je iedere dag samen met veel verschillende collega’s. Je krijgt veel input van werkvoorbereiders en calculators om van start te kunnen gaan met het bouwproject. Daarnaast houdt de projectleider het complete project nauwkeurig in de gaten en zorgt er samen met jou voor dat alles op tijd af komt. Op de bouwplaats zelf werk je natuurlijk ook nog samen met andere vakmensen. Denk aan timmermannen, bouwvakkers, betontimmerkrachten en je rechterhand: de assistent-uitvoerder. Daarnaast heb je ook weleens te maken met de bouwkundig tekenaar die alle bouwtekeningen heeft gemaakt en helpt wanneer dat nodig is. Hulp en collega’s genoeg dus!

je werkplek in de buitenlucht

Weer of geen weer: je werkt vooral buiten! In de zomer smeer je je goed in en in de winter kleed je je dik aan. En een frisse neus halen doe je de hele dag door. 

Buiten op de werkplek loop je veel over het terrein en let je erop hoe medewerkers aan het werk zijn. Je stuurt ze aan waar nodig en let op de planning van het project. Lunchen kan ook buiten, maar er zijn vaak ook trailers waar iedereen rustig zijn boterham kan eten. Waar je werkplek zich precies bevindt, verschilt per project. Fijne afwisseling dus!

leuke bedrijven om te werken als uitvoerder

Via Randstad kan je snel aan de slag bij onze topwerkgevers. Wat dacht je bijvoorbeeld van werken bij:

 • dow! Houd onder andere toezicht op de opbouw en afbouw van steigers en andere bouwprojecten

 • allinq, waar je mensen blij maakt met supersnel internet. Je houdt toezicht op de aanleg en let erop dat alles goed wordt uitgevoerd

 • volkerwessels, een internationale bouwonderneming waar je als uitvoerder op de bouwplek aan het werk kan!

de werktijden van een uitvoerder

Als uitvoerder heb je te maken met onregelmatige werktijden. Het helpt als je een ochtendmens bent, want in de bouw begin je vaak lekker vroeg met werken. 

Sommige projecten gaan ook in het weekend door, waardoor je ook op zaterdag moet werken. Bespreek dit dus goed met je werkgever, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Maar wat je er wel voor terugkrijgt: een paar weken bouwvakvakantie.

Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.

Uitvoerder worden? Dan zijn er meerdere wegen die naar de bouwplaats leiden. Op mbo-niveau kan je bijvoorbeeld de opleidingen kaderfunctionaris uitvoering of kaderfunctionaris uitvoering bouw en infra volgen. Ook op het hbo zijn opleidingen die aansluiten bij een functie als uitvoerder. De studie civiele techniek is dan een goede bouwsteen. 

En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling.

Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log direct in en ontdek wat bij je past! Nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan! Bekijk hier al onze bouw opleidingen.

Als uitvoerder ben je de aangewezen persoon om alles in goede banen te leiden. Je weet wat je te doen staat en als je collega’s vragen hebben, beantwoord je die moeiteloos. Met de volgende eigenschappen stamp jij alles uit de grond:

 • leiderschap

Je stuurt iedereen aan die op de bouwplek aanwezig is. Het is daarom belangrijk dat je je mannetje of vrouwtje weet te staan en goed leiding geeft. Je weet wat de planning is, welk personeel je tot je beschikking hebt en wat er moet gebeuren. Met je natuurlijke leiderschap zorg je dat iedereen op de hoogte is van de taken en dat het werk ook echt gedaan wordt. Wil je je leiderschapsvaardigheden verder ontwikkelen? Volg dan eens een training van GoodHabitz!

 • resultaatgericht

Van niets naar iets: daar ga jij iedere dag weer voor. Je houdt het eindresultaat van het bouwproject altijd in je achterhoofd! Door jouw resultaatgerichtheid weet je van aanpakken en deel je de tijd nuttig in. Met het einddoel voor ogen staat er binnen de kortste keren een nieuw bouwwerk voor je neus

 • stressbestendigheid

Rome is niet in één dag gebouwd en het project waar je aan werkt ook niet. Er kan van alles gebeuren in de tussentijd. Denk daarbij aan personeel dat uitvalt, ongunstige weersomstandigheden of onverwachte controles. Allemaal situaties waarbij je stressbestendigheid goed van pas komt! Je weet het hoofd altijd koel te houden. Nog werken aan je stressbestendigheid? Via GoodHabitz leer je goed om te gaan met stress

 • flexibiliteit

Je planning staat het liefst zo vast als een huis, maar toch moet je hier ook flexibel in zijn. Je moet altijd rekening houden met onvoorziene kosten of vertragingen. Verandert er iets in de planning of komt er iets onverwacht op je pad, dan weet jij hoe je moet handelen! Met jouw flexibiliteit komt alles uiteindelijk op zijn pootjes terecht.

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • wekelijks uitbetaald worden

 • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

 • altijd een contactpersoon waarop je terug kan vallen en om hulp kan vragen

 • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

 • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons

 • via Randstad is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden

 • vast contract? Een uitzendbaan als uitvoerder via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad

veelgestelde vragen over uitvoerders

 • wat doet een uitvoerder?

  Als uitvoerder houd je toezicht op de bouwplaats en zorg je dat al het personeel hun werk goed doet. Aan de hand van de planning weet je wat er dagelijks af moet zijn en stuur je iedereen aan. Meer weten over werken als uitvoerder? Lees het hier!

 • wat verdien je gemiddeld als uitvoerder?

  Wanneer je als fulltime uitvoerder werkt, verdien je gemiddeld 2.524 euro bruto per maand. Dat is 32.711 euro bruto per jaar. Werk je als flexmedewerker? Dan verdien je zo’n 14,57 euro per uur. Benieuwd over het werk als uitvoerder? Lees dit artikel!

 • aan welke eisen moet je voldoen voor een baan als uitvoerder?

  Om als uitvoerder aan de slag te gaan, heb je een mbo-opleiding kaderfunctionaris uitvoering of kaderfunctionaris uitvoering bouw en infra nodig. Met een hbo-opleiding civiele techniek word je ook uitvoerder. Meer weten? Lees er hier alles over!

 • hoe moet ik solliciteren op een uitvoerder vacature?

  Solliciteren als uitvoerder is simpel: maak een Randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig je cv en motivatie op. Nieuwsgierig geworden naar deze functie? Lees hier meer!

  Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!