Een leraar is iemand die lesgeeft op een basisschool. In tegenstelling tot een docent op het voortgezet onderwijs, hebben leraren meestal geen specifiek vakgebied. Ze leren kinderen bijvoorbeeld rekenen, taal en tekenen. 

wat doet een leraar?

Als leraar ben je verantwoordelijk voor:

  • het overbrengen van je kennis & vaardigheden op je leerlingen

  • het enthousiasmeren van kinderen over school en specifieke onderwerpen

  • het scheppen van orde in het klaslokaal: je creëert een rustige, veilige omgeving voor je leerlingen

Wil je weten wat je als docent op het voortgezet onderwijs verdient? Of wanneer je gaat lesgeven op een hogeronderwijsinstelling? Kom erachter met de Randstad-salarischecker! Deze tool berekent het gemiddelde loon van flexmedewerkers die als leraar via Randstad aan het werk zijn. Leeftijd, locatie of eventuele bonussen zijn hierin niet meegenomen.
Weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

secundaire arbeidsvoorwaarden

Als leraar val je onder een cao en heb je recht op:

  • een vakantie-uitkering

  • een eindejaarsuitkering 

  • een reiskostenvergoeding

Fijn, hè?

Wil je niet alleen meer verdienen bínnen je functie, maar ook daarbuiten doorgroeien? Dat kan! Als leraar in het basisonderwijs groei je vaak door als 

  • schooldirecteur 

  • ontwerper van het curriculum 

  • specialist in een bepaalde onderwijsmethode, zoals Montessori-onderwijs

  • leraar voortgezet onderwijs

  • lerarenopleider

Wil jij je doorgroeimogelijkheden vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen.

Er zijn verschillende soorten leraren. Op deze pagina bespreken we de basisschoolleraar, maar je kunt natuurlijk ook pianoleraar worden. Bovendien zijn er verschillende soorten basisschoolleraren. De ene leraar geeft alle lessen, de ander is gespecialiseerd in één vak of onderwijsvorm. Zo heb je bijvoorbeeld een: 

  • gymleraar
    Apenkooien, trefbal en iedereen een kwartier laten rennen: gymdocenten zorgen dat de kinderen genoeg bewegen! Een megabelangrijk vak, zeker nu kinderen steeds vaker binnen zitten. 

  • muziekleraar
    Een les waarin kinderen hun muzikale talenten ontdekken en ook ontspanning vinden, dat is de muziekles! Deze les wordt vaak een uurtje per week gegeven. Als muziekdocent ga je met kinderen zingen en leer je hen de basis van een instrument aan. Dit instrument is vaak de xylofoon.  

  • leraar speciaal onderwijs
    Als je leraar in het speciaal onderwijs werk je met kinderen die een licht verstandelijke beperking of andere psychische problemen hebben. De manier waarop je lesgeeft is intensiever en anders dan wanneer je leerkracht bent op een reguliere basisschool. 

  • onderwijsassistent 
    Een onderwijsassistent is de rechterhand van een leraar. Als onderwijsassistent ondersteun je de leerkracht bij het begeleiden van leerlingen, help je bij het lesgeven en voer je administratieve taken uit. Vanwege het lerarentekort zijn kunnen veel leraren wel wat assistentie gebruiken. Er is dus genoeg werk voor onderwijsassistenten!

  • docent
    Ook docenten op de middelbare school zijn natuurlijk een soort leraar. En net als leraren op de basisschool, leveren zij een waardevolle bijdrage aan de ontwikkeling van de jeugd. Maar dan in de pubertijd!

Wat kan je verwachten als je gaat werken als leraar? De volgende zaken zijn goed om te weten:

dit is je takenpakket als leraar

  1. lesgeven en voorbereiden 
    Lesgeven is uiteraard het belangrijkste onderdeel van het leraarschap. Maar een goede les, gaat niet zonder een goede voorbereiding. Wat is de structuur van je les? Wanneer geef je je leerlingen een pauze? En hoe maak je je les interactief? Je lessen uitdenken is dan ook een groot deel van dit functieprofiel. 

  2. overleggen en vergaderen
    Wie kent ‘m niet: de lerarenkamer. Als leerling ging je er alleen naartoe om te trakteren; als leraar ben je er om de haverklap. Overleg met collega’s is namelijk een belangrijke taak binnen het leraarschap: hoe gaat het met je leerlingen? Welke leerdoelen staan er de komende tijd op de planning? En hoe ga je die met ze bereiken?

  3. begeleiden van leerlingen
    Als leraar ben je op school het belangrijkste aanspreekpunt van je leerlingen. Je begeleidt ze zowel bij persoonlijke als schoolgerelateerde vragen. Loopt een leerling vast met rekenen? Wordt iemand gepest? Of heeft je leerling een moeilijke thuissituatie? Jij hebt er oog voor. 

wie zijn je collega’s?

Als leraar werk je in het onderwijs. En dat betekent dat je vooral met andere leerkrachten en het schoolhoofd te maken hebt. Loopt een leerling vast? Dan kun je advies inwinnen bij een pedagogisch medewerker. En je komt natuurlijk in contact met onderwijsondersteunend personeel, zoals conciërges en schoonmakers. Een mooie mix van verschillende mensen dus!

werkdag van een leraar

Benieuwd hoe je werkdag eruit ziet als leraar op de basisschool? Lonneke zocht het uit in onze videoreeks 100 dagen, 100 banen!

je werkplek als leraar

Als leraar werk je vanzelfsprekend op school: in de klas én in de lerarenkamer. Sommige leraren hebben daarnaast een eigen kantoortje. En weer anderen doen een deel van hun werk thuis, zoals nakijken. 

Je hebt ongetwijfeld al gehoord over het lerarentekort. Er zijn namelijk een he-le-boel leraren nodig. Een voordeel hiervan: je kunt altijd en overal aan de slag als leraar. En dus ook op een school bij jou in de buurt. 

de werktijden van een leraar

Weet je nog hoeveel vakantie je vroeger had? Goed nieuws: als leraar doe je gewoon mee met de schoolvakanties! Maar een leraar gaat natuurlijk niet naar huis wanneer de school uit is en is aanwezig vóór de kinderen er zijn. Je werktijden zijn daarom vanaf 08.00 uur ‘s ochtends tot 16.30 ‘s middags. Lekker optijd klaar dus! 
Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.

Wil je aan de slag als leraar op een basisschool, dan volg je de lerarenopleiding. Dat is een erkend pabo-diploma op hbo-niveau. Met dit diploma ben je bevoegd om alle groepen les te geven. Wil je toch liever lesgeven op een middelbare school? Dan heb je extra bevoegdheden nodig die je kan halen door andere opleidingen te volgen. Lees hier alles over werken als docent in het voortgezet onderwijs.

En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad opleidingen. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling.

Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log meteen in en ontdek wat bij je past! Heb je nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan!

Waar moet je sowieso goed in zijn? Precies, in de omgang met kinderen! Je werkt immers de hele dag met ze. De volgende eigenschappen en competenties komen ook goed van pas als je aan het werk gaat als leraar:

  • didactisch vaardig: je weet goed hoe je in begrijpelijke taal iets aan de kinderen uitlegt en hebt daarin een duidelijke structuur.

  • leiding nemen: soms moet je streng optreden in de klas. Het kan best lastig zijn om een groep van 25 kinderen rustig te houden. Is het een zooitje en praat iedereen door elkaar? Dan weet je als geen ander wat je moet doen om iedereen weer rustig te krijgen.

  • opmerkzaam: niet ieder kind komt uit een gezin waar alles vlot verloopt of is goed in nieuwe dingen leren. Het is daarom belangrijk dat je het ziet wanneer een van je leerlingen niet lekker in zijn vel zit of moeite heeft om iets te begrijpen. Is er iets vervelends gaande? Jij hebt het in een mum van tijd door.

  • geduldig: wie de hele dag met kinderen is, moet wel een ijzeren geduld hebben. Vlindertje hier, vogeltje daar: als je een kind vraagt om naar binnen te gaan na de pauze, doen ze daar vaak verrassend lang over. Gelukkig vind jij die verwondering over alledaagse dingen alleen maar mooi! 

  • presenteren: lesgeven is een vorm van presenteren. Je staat de hele dag voor een groep en jouw taak is om te zorgen dat de inhoud van je les op hen wordt overgebracht. Leren presenteren? Volg de training presenteren van GoodHabitz!

  • goed luisteren: soms gebeurt het dat er na de les een leerling in de klas blijft zitten, omdat hij misschien graag wat kwijt wil. Jij staat altijd voor je leerlingen klaar en luistert naar hun verhalen. Je zorgt ervoor dat iedereen zich fijn voelt in de klas. 

  • boordevol creativiteit: als basisschoolleraar giet je de stof steeds weer in een ander jasje. Zo houd je de aandacht erbij!

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • wekelijks uitbetaald worden

  • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

  • altijd een contactpersoon waarop je kan terugvallen en om hulp kan vragen

  • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

  • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons

  • via Randstad opleidingen is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden

  • vast contract? Een uitzendbaan als leraar via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad

 

veelgestelde vragen leraren

  • wat doet een leraar?

    Een leraar geeft les op een basisschool. In tegenstelling tot een docent op het voortgezet onderwijs, hebben leraren meestal geen specifiek vakgebied. Ze leren kinderen bijvoorbeeld rekenen, taal en tekenen. Weten wat je als leraar verdient? En hoe een dag als leraar eruitziet? Je leest het hier!

  • wat verdien je gemiddeld als leraar?

    Volgens Rijksoverheid ga je als fulltime leraar gemiddeld tussen de 3.500 en 7.190 euro bruto per maand verdienen. Per jaar is dat 61.200 euro bruto, inclusief extra uitkeringen. Een mooie beloning, toch? Lees hier alles over werken als leraar.

  • heb je ervaring nodig voor een baan als leraar?

    Wil je aan de slag als leerkracht op een basisschool, dan heb je een erkend pabo-diploma nodig op hbo-niveau. Met dit diploma ben je bevoegd om alle groepen les te geven. Tijdens je opleiding loop je stage, waar je ervaring opdoet. Weten wat je als leraar verdient? En hoe een dag als leraar eruitziet? Je leest het hier!

  • waarom is het leuk om te werken als leraar?
  • aan welke eisen moet je voldoen om te werken als leraar?
  • hoe moet ik solliciteren op een vacature voor leraar?

    Solliciteren als leraar is simpel: maak een Randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig je cv en motivatie op. Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!

  • welke vaardigheden ontwikkel je met een baan als leraar?

    Als leraar leer je omgaan met kinderen en ontwikkel je je didactische, leidinggevende en presentatievaardigheden. Bovendien wordt er als leraar een beroep gedaan op je creativiteit en opmerkzaamheid. Lees meer over de competenties.

  • hoelang duurt een opleiding tot leraar?

    Een opleiding tot leraar, de pabo-opleiding, duurt 4 jaar. Met dit diploma ben je bevoegd om alle groepen les te geven. Tijdens je opleiding loop je stage, waar je ervaring opdoet. Lees meer over de opleidingensmogelijkheden.