Professionele schoonmakers zorgen voor het gedetailleerd schoonmaken van professionele omgevingen zoals gebouwen en kantoren. Ze weten welke producten en materialen het effectiefst zijn voor het schoonmaken van verschillende ruimtes en oppervlakken.

Schoonmakers zijn verantwoordelijk voor het schoonmaken van de binnenkant van gebouwen. Dit kan inhouden: toiletten, boenen en dweilen van vloeren, stofzuigen van vloerbedekkingen, schrobben van oppervlakken, afstoffen, leeghalen van prullenbakken, polijsten van houten oppervlakken, schoonmaken van ramen en het ontsmetten van toiletten.

Het gemiddelde salaris van een schoonmaker gebouwen en kantoren in Nederland ligt tussen de €10,24 en €10,29 per uur. Gemiddeld, schoonmakers ontvangen een gemiddeld salaris van €1778, zonder officiële opleiding (gebaseerd op een 40 urige werkweek). 

In 2018 werkten er volgens het UWV in Nederland ongeveer 255 duizend schoonmakers. Beginnend schoonmakers met minder dan een jaar ervaring verdienen normaliter gemiddeld €11,44 per uur. Dit is inclusief bonussen, overwerkuren en fooien, afhankelijk van de locatie waar je werkt. Schoonmakers met één tot vier jaar ervaring verdienen een gemiddeld salaris van €13. Meer ervaren schoonmakers met 10 tot 20 jaar ervaring verdienen tot €13,05. Meteen weten wat je waard ben? Doe dan zelf de salarischeck!

Er zijn verschillende type schoonmakers, zoals schoonmakers van kantoren, schoonmaak technici, huishoudhulpen, huis schoonmakers, schoonmakers in gebouwen en kantoren en glazenwassers. Schoonmakers kunnen in verschillende situaties werken waarin hun expertise gewenst is. Zoals hotels, sportscholen, restaurants, banken en commerciële kantoren. Maar schoonmakers kunnen ook werken in huishoudens waar privé schoonmaakservice gewenst is.

schoonmaken in kantoren en gebouwen

Schoonmaak services in kantoren en gebouwen worden uitgevoerd op bepaalde tijdstippen, afhankelijk van het type bedrijf, hoe intensief het gebouw gebruikt wordt en de doorstroming in het gebouw. Voor schoonmaken in kantoren en gebouwen zijn branchespecifieke reinigingsmethoden noodzakelijk. 

project-gerelateerd schoonmaken

Project-gerelateerd schoonmaken gebeurt na specifieke evenementen of projecten. Dit type schoonmaken gebeurt gedurende een specifieke tijdsperiode. Project-gerelateerd schoonmaken vereist soms het schoonmaken van specifieke vloeren en gebieden met veel verkeer. Deze service maakt soms deel uit van een gebouwen en kantoren schoonmaakproject. Wanneer je schoonmaakt na specifieke projecten kun je vaak vloerbedekkingen schoonmaken en harde vloeren waxen. 

commercieel schoonmaken

Commerciële schoonmakers brengen eenmalige kosten in rekening, ook wanneer de service eenmalig is. Deze professionele schoonmakers wassen vaak de buitenkant van een kantoorgebouw of wassen de buitenramen. 

verantwoordelijkheden van een schoonmaker

Als schoonmaker ben je verantwoordelijk voor het bevoorraden en leveren van specifieke voorzieningen in een gebouw of kantoor om elke kamer elke dag in een nette staat te houden. Schoonmakers moeten de gezondheids- en veiligheidsvoorschriften volgen, zo nu en dan een grondige schoonmaakbeurt uitvoeren en samenwerking met de rest van het personeel. 

de vereisten voor een schoonmaker

Wanneer je wil werken als schoonmaker is het vereist om behoorlijke kennis te hebben van schoonmaakbenodigdheden en chemicaliën. In sommige gevallen is schoonmaak ervaring al vereist. Ook moet je soms zware items kunnen tillen en dragen. Als schoonmaker ben je verplicht het management in te lichten wanneer je constateert dat er reparaties uitgevoerd moeten worden in het gebouw. 

taken en verantwoordelijkheden

Schoonmakers hebben veel taken en verantwoordelijkheden, zoals het schoonmaken van vloeren middels boenen, dweilen en stofzuigen. Wanneer toiletten schoongemaakt moeten worden, wordt er van schoonmakers verwacht dat ze naast het schoonmaken van de toiletten en urinoirs, ook checken of de muren schoon zijn, de voorraad bijhouden en aanvullen waar nodig. 

Daarnaast voeren schoonmakers vuil beddengoed af, je leegt vuilnisbakken, vervangt lakens, veegt spiegels af en maakt kastdeuren schoon. Ook kan gevraagd worden of je houtwerk polijst. Wanneer het gebouw waarin je poetst ook een kantine heeft, kunnen je taken uitgebreid worden met: wassen en afdrogen van vaat, afvegen van gebruikte apparaten, opvouwen en strijken van lakens, afruimen van tafels en het bijhouden van de voorraad van schoonmaakartikelen en bij bestellen van o.a. toiletpapier en keukenpapier. 

additionele verantwoordelijkheden

Wanneer je als schoonmaker al wat langer ervaring hebt kun je gevraagd worden om taken onder andere schoonmakers te coördineren. Hiervoor zijn goede communicatieve vaardigheden nodig. Soms moeten minder leuke taken gecoördineerd worden, zoals het opruimen van gemorst eten of gebroken glas. Ook het ontsmetten van oppervlakken die vaak aangeraakt worden, zoals telefoons en toetsenborden kunnen tot de taken behoren. 

Professionele schoonmakers moeten van tijd tot tijd ook uitgebreide schoonmaak taken uitvoeren. Sommige van deze taken overlappen met het schoonmaken van kantoren en gebouwen. Ook kunnen schoonmakers gevraagd worden om vergaderzalen voor te bereiden voor vergaderingen en eventuele te decoraties regelen. Tot slot kan gevraagd worden of je als schoonmaker meubels wil verplaatsen, mocht er op bepaalde moeilijk toegankelijke plekken schoongemaakt moeten worden, of reparaties moeten worden uitgevoerd in het gebouw.

werkomgeving van een schoonmaker

De meest voorkomende werkomgeving voor schoonmakers is in gebouwen of kantoorpanden waar een grote groep mensen werkzaam zijn. De meeste type schoonmakers zullen het overgrote deel van hun tijd binnen zijn. Echter, sommige schoonmakers zijn ook buiten bezig met schoonmaken. Degene die binnen schoonmaken zullen voornamelijk kantines, kantoren, hallen en toiletten schoonmaken. 

buiten schoonmaken

Taken van schoonmakers die buiten werken zijn het schoonhouden van wandelpaden, sneeuwschuiven, grasmaaien, legen van prullenbakken en de buitenkant van ramen schoonmaken. Veel van dit werk is fysiek zwaar waarbij je veel moet staan, buigen en lopen

werkrooster

Het typische werkschema voor een schoonmaker is 's avonds of 's nachts wanneer er geen medewerkers meer in het gebouw aanwezig zijn. De meeste werkgevers geven er de voorkeur aan dat schoonmakers buiten de kantooruren arriveren om het schoonmaken te vergemakkelijken omdat de kamers leeg zijn en om te voorkomen dat werknemers worden afgeleid. In sommige instellingen zijn de schoonmaakdiensten vaak slechts wekelijks. Grotere kantoorgebouwen vereisen doorgaans een dagelijkse schoonmaak om de ruimten bij te houden. Sommige bedrijven in kleinere gebouwen kunnen mogelijk alleen wekelijkse schoonmaak plannen omdat het niet zo lang duurt om alles op te ruimen.

werkuren

Veel schoonmakers werken minder dan 40 uur per week in een ploegenrooster. Als schoonmaker kun je zzp'er en zijn in dienst van een aantal opdrachtgevers of je werkt voor een groot schoonmaakbedrijf. Sommige bedrijven plannen de schoonmaak tijdens kantooruren wanneer medewerkers en klanten aanwezig zijn. Andere bedrijven hebben mogelijk flexibele schoonmaakuren om te voorkomen dat de stofzuiger in de kantooromgeving storend werkt. Elk bedrijf bepaalt wat het handigst is.

In hotels hebben schoonmakers misschien een typisch schema van negen tot vijf, maar werken ze niet altijd 40 uur per week. Van sommige mensen die in wasserijen in hotels werken, wordt verwacht dat ze in het weekend werken.

voordelen van werken als schoonmaker via Randstad

Werken via Randstad als schoonmaker heeft veel voordelen, zoals:

 • wekelijkse uitbetaling
 • pensioenregeling na 26 gewerkte weken
 • altijd een contactpersoon waarop je terug kunt vallen en hulp bij kunt zoeken
 • via onze Randstad app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

 • vakantiegeld en recht op 25 vakantie dagen krijg je van ons

 • via de Randstad Boost is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheid) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden.

opleiding en kwalificaties

Voor de meeste schoonmaakfuncties is geen diploma vereist. Voor de meeste schoonmaak banen is een middelbare schooldiploma voldoende. Ervaring wordt vaak meer gewaardeerd voor het binnenhalen van een baan. Veel schoonmaakprofessionals hebben eerdere banen als huishoudster of verkoopmedewerker. De meeste schoonmaakklussen vereisen geen formele training of opleiding.

training

Training voor de baan wordt meestal uitgevoerd nadat je als schoonmaker al bent aangenomen. Nieuwe medewerkers kunnen werken met een meer ervaren schoonmaker, dat is wanneer je leert hoe je de apparatuur moeten bedienen of verschillende schoonmaakbenodigdheden moeten gebruiken. Je leert ook hoe je kleine problemen met betrekking tot het sanitair of het elektrische systeem kunnen aanpakken en repareren. Afhankelijk van de werkgever kan enige opleiding in producthantering nodig zijn voor schoonmaakhulp op instapniveau.

vaardigheden en competenties

Hoewel een diploma doorgaans niet vereist is om in aanmerking te komen voor een schoonmaak baan, zijn er wel bepaalde vaardigheden en competenties die door de werkgever worden verwacht. Als je verder wilt komen in het werk, is het belangrijk om praktische schoonmaakkennis te hebben, vooral bij het omgaan met zware reinigingsapparatuur en -machines. Je moet in staat zijn om nieuwe apparatuur efficiënt te gebruiken.

fysieke gezondheid

Sommige opdrachtgevers kunnen vragen of eisen om in goed fysieke gezondheid te zijn. Je moet bijvoorbeeld comfortabel kunnen bukken om onder bureaus of tafels en andere soorten meubels schoon te maken. Flexibiliteit is nodig om ervoor te zorgen dat je in staat bent om de plafonds of hoeken van de kamer te bereiken en schoon te maken.

omgaan met reinigingsoplossingen

Het is belangrijk om de juiste kennis te hebben van specifieke soorten reinigingsoplossingen zodat ze correct worden gebruikt. Je moet ook weten hoe je de items op de juiste manier opbergt voor extra veiligheid.

aandacht voor detail en werken in een team

Aandacht voor detail komt goed van pas als schoonmaker. Wanneer je oog hebt voor detail kun je ervoor zorgen dat de kamers grondig worden schoongemaakt zonder gemiste plekken. Werkgevers kunnen op zoek gaan naar schoonmakers die hebben laten zien dat ze een succesvol onderdeel van een team kunnen zijn, want je werkt nauw samen met andere schoonmakers om efficiëntie te garanderen. Goede communicatieve vaardigheden wordt ook gevraagd om ervoor te zorgen dat je calamiteiten of andere problemen tijdens het schoonmaken goed kunt communiceren met een supervisor of manager.

tijdsbeheer

Tijdsmanagement is nodig om ervoor te zorgen dat je als schoonmaker taken correct kan plannen en de vereiste taken op tijd en naar tevredenheid kan voltooien.

de meest gestelde vragen over werken als schoonmaker

 • voeren schoonmakers soorgelijke taken uit als huishoudsters?

  Schoonmakers hebben vergelijkbare taken als huishoudsters, maar doen dit in een professionele omgeving en niet in een woning. De ruimtes waarin schoonmakers werken zijn doorgaans groter in vergelijking met het schoonmaken van huizen.

 • welke taken worden niet uitgevoerd door schoonmakers?

  Van schoonmakers wordt doorgaans niet verwacht dat ze chemisch of biologisch afval verwerken; het verwerken van dat soort afval vereist de juiste apparatuur en ervaring. Schoonmakers hoeven voor hun eigen veiligheid niet meer dan gemiddeld zo'n 14 kilo te tillen. Ze blijven ook altijd op de grond zonder toegang tot ladders om plafonds schoon te maken. Schoonmakers kunnen vertrouwen op verlengde palen om plafonds en ventilatoren schoon te maken. Sommige schoonmakers werken niet buitenshuis, afhankelijk van het soort werk. Schoonmakers zijn ook niet gekwalificeerd om dieren of huisdieren op het terrein te behandelen of te verzorgen.

 • wordt een schoongemaakte ruimte opnieuw schoongemaakt?

  Dat is afhankelijk van de opdracht. Schoonmaakdiensten kunnen een extra opruimbeurt vereisen, waaronder het verwijderen van grote rommel van de vloeren of balies. Er kunnen speciale instructies worden gegeven met betrekking tot objecten in de ruimte, of misschien moeten schoonmakers bepaalde bureaus of kamers helemaal vermijden. Wat er van je wordt verwacht, hangt af van de locatie, het bedrijf en de klant.