Een conciërge is verantwoordelijk voor het beheer van een gebouw. Meestal ben je werkzaam op een school of in een groot kantoorpand. Je voert onderhoudswerkzaamheden uit en zorgt ervoor dat het gebouw schoon blijft. Zo zorg je voor een fijne omgeving, bijvoorbeeld voor de leerlingen in een school of voor de medewerkers van een bedrijf. 

wat doet een conciërge?

Als conciërge ben je verantwoordelijk voor:

  • het openen van een gebouw 

  • reparaties uitvoeren

  • een opgeruimde omgeving

  • toezicht houden

  • beheer van sleutels en pasjes

  • het afsluiten van een gebouw

Wil je weten wat je als conciërge verdient? Bekijk het in onze salarischecker. Deze tool berekent het gemiddelde salaris van flexmedewerkers die als conciërge via Randstad aan het werk zijn. Leeftijd, locatie, vakantiegeld of eventuele bonussen zijn hierin niet meegenomen. 

Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

secundaire arbeidsvoorwaarden

Je secundaire arbeidsvoorwaarden hangen af van de plek waar je aan het werk gaat. 

Ga je aan de slag als conciërge bij een school? Dan val je binnen schaal vier van de cao primair/speciaal onderwijs of voortgezet onderwijs. Er zijn landelijke afspraken gemaakt over je salaris, waardoor je zeker weet dat je eerlijk betaald wordt. En volgens deze cao’s zijn er nog een aantal fijne extra’s voor je geregeld zoals opleidingsmogelijkheden en voorwaarden rond parttime werken. Naast je bruto maandloon, krijg je ook een eindejaarsuitkering en vakantietoeslag. 

Ken je na een aantal jaar de gang van zaken in het gebouw als je broekzak? Dan kan je je ervaring inzetten als hoofdconciërge. Als hoofdconciërge houd je in de gaten of alle technische en ondersteunende maatregelen goed uitgevoerd worden. Je geeft hierbij leiding aan een team van conciërges, en soms ook aan kantinepersoneel of schoonmakers. Onder jouw leiding staat het gebouw er iedere dag weer tiptop bij.
Wil jij je doorgroeimogelijkheden vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen.

Er zijn verschillende soorten conciërges, ieder met andere werkplekken, taken en verantwoordelijkheden. We hebben de verschillende soorten conciërges even voor je op een rijtje gezet:

  • hulpconciërge: als hulpconciërge zet je je eerste stappen in het vak. Begeleid door een ervaren conciërge leer je als hulpconciërge alle fijne kneepjes van dit beroep. Dit doe je door de conciërge te helpen met verschillende hand- en spandiensten in het gebouw

  • hoofdconciërge: een hoofdconciërge heeft de leiding over een groep conciërges. Als hoofdconciërge zie je erop toe dat alle werkzaamheden goed uitgevoerd worden en dat alle conciërges zich goed voelen op hun werk

  • conciërge op een school: als je als conciërge aan het werk gaat, is dat meestal op een school. Naast handigheid, wordt er op een school ook gevraagd om sociale en pedagogische vaardigheden. Je vindt het leuk om met kinderen bezig te zijn en praatjes te maken. Ook grijp je in wanneer er ruzie ontstaat en ben je een luisterend oor bij problemen. Als conciërge ben je een onmisbare schakel op een school

  • huismeester: een huismeester verricht dezelfde werkzaamheden als een conciërge. Het verschil? Een huismeester werkt niet op een school, maar in een appartementencomplex, een flat of een inrichting. Je voert reparaties en onderhoud uit, en je ziet toe op de veiligheid

Als conciërge ben je dé allround probleemoplosser. Een lekkende kraan of een kapotte lamp? Jij schiet te hulp. Wat kan je nog meer verwachten als je gaat werken als conciërge? De volgende zaken zijn goed om te weten:

dit is je takenpakket als conciërge

  • reparaties en onderhoud

de conciërge gaat geen klus uit de weg. Een kapotte lift, klemmende deur of een haperende internetverbinding krijg jij binnen een mum van tijd weer aan de praat. Met jouw twee rechterhanden houd je een gebouw in topvorm

  • (lichte) schoonmaaktaken

als conciërge valt ook het schoonhouden van een gebouw binnen je takenpakket. Denk hierbij vooral aan het ‘lichte werk’ zoals het legen van prullenbakken en het opruimen van ontvangsthal. Het echte poets- en schrobwerk kan je meestal overlaten aan de schoonmaakploeg

  • toezicht houden

werk je als conciërge op een school? Dan ben je naast klusexpert en schoonmaker ook een ordebewaker. Op de gangen, op het plein en in de kantine houd jij een oogje in het zeil. Zijn er leerlingen die zich niet aan de regels houden? Dan ga jij met ze in gesprek

  •  openen en afsluiten van het gebouw

Een conciërge is een vroege vogel. Iedere ochtend open je de deuren en maak je het gebouw klaar voor een nieuwe dag. Aan het eind van de dag trek je de poort ook weer achter je dicht. Als conciërge verlaat je het gebouw als laatste

  • sleutelbeheer

Als conciërge heb je altijd een grote rinkelende sleutelbos aan je heup hangen. Je opent en sluit ruimtes en je leent sleutels uit aan mensen die een ruimte willen gebruiken. Ook zorg je er natuurlijk voor dat de sleutels op het eind van de dag weer aan je sleutelbos hangen

wie zijn je collega’s?

Met wie je als conciërge precies samenwerkt, hangt af van de plek waar je gaat werken.

Ga je als conciërge aan de slag op een school? Dan heb je veel collega’s. Tijdens je werk maak je praatjes met docenten, help je de receptionisten en maak je samen met cateringmedewerkers de kantine schoon. Ook heb je natuurlijk te maken met collega-conciërges. Samen verdelen jullie de taken en zorgen jullie voor een fijne leeromgeving.

Ga je als conciërge aan de slag in een groot kantoorpand? Dan schakel je vaak met beveiligers, receptionisten en baliemedewerkers, administratief medewerkers, schoonmakers en ander ondersteunend personeel. 

je werkplek op school

Als conciërge ben je hard nodig om een gebouw veilig en schoon te houden, thuiswerken is er dan ook niet bij. Jij bent daarom iedere dag op je werkplek te vinden. Er is altijd wel een gebouw in de buurt dat een conciërge nodig heeft, dus je hoeft waarschijnlijk geen lange afstand af te leggen naar je werk.

leuke bedrijven om te werken als conciërge

Via Randstad kan je snel aan de slag bij onze topwerkgevers. Wat dacht je bijvoorbeeld van werken bij:

  • dsv: ben je graag je de hele dag met je handen bezig en krijg je energie van afwisseling? Dan is een baan als conciërge bij DSV misschien wel iets voor jou. Dit transport/logistiek bedrijf is altijd op zoek naar enthousiaste conciërges!

  • defensie: wil je met jouw handigheid een bijdrage leveren aan de veiligheid van de burger? Ga dan aan de slag als conciërge bij defensie!

  • de efteling: ook in pretparken zijn conciërges hard nodig! Lijkt het jou wel wat om de hele dag tussen de vrolijke mensen en sprookjesfiguren te werken? Dan is een baan als conciërge bij de Efteling misschien wel wat voor jou

  • jaarbeurs: wil je graag facilitaire werkzaamheden uitvoeren bij een gigantisch gebouw waar verschillende grote evenementen georganiseerd worden? Ga dan aan het werk als conciërge bij de Jaarbeurs

de werktijden van een conciërge

Als conciërge moet je houden van flexibel werk. Je bent er natuurlijk altijd tijdens de school- of kantoortijden, maar het kan ook voorkomen dat je het gebouw afsluit na een vergadering in de avond, of de bouwvakkers binnenlaat in het weekend. Onregelmatige werktijden moeten je dus een beetje liggen. 

Een groot voordeel van werken als conciërge op een school: de vakanties! Wanneer je als conciërge op een school werkt voer je tijdens de schoolvakanties wel vaak nog wat extra onderhoud uit in het gebouw. Handig, want het is dan lekker rustig! 

Om als conciërge aan de slag te gaan, is een opleiding niet het allerbelangrijkste. Veel belangrijker zijn je handigheid en sociale  vaardigheden. Toch zijn er een aantal mbo-opleidingen die je tot in de puntjes voorbereiden op je baan als conciërge:

  • facilitair werk/conciërge (niveau 2)

  • servicemedewerker gebouwen (niveau 2)

En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling.

Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log meteen in en ontdek wat bij je past! Heb je nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan!

Een conciërge is een echte sleutelaar, de hele dag ben je bezig met het uitvoeren van reparaties en kleine klusjes. Het is dus belangrijk dat je het lekker vindt om met je handen te werken. Naast een liefde voor klussen, zijn er nog een aantal eigenschappen die handig zijn voor een conciërge. Kijk hieronder of je je erin herkent:

  • aanpakker: als conciërge houd je niet van eindeloos vergaderen, jij gaat het liefst meteen aan de slag. Met jouw praktische en ondernemende houding zijn problemen in een mum van tijd verholpen

  • sociaal: conciërge is een sociaal beroep. Dit is een van de dingen die het werk leuk maken. Zo zorg je voor een aangename sfeer in het gebouw. Je maakt een praatje in de gangen en drinkt graag een kopje koffie mee

  • pedagogische vaardigheden: als schoolconciërge heb je ook veel contact met leerlingen. Je kijkt of ze zich aan de regels houden, maar je bent er vooral om ze te helpen. Is er iemand gevallen en moet er een pleister geplakt worden? Dan kan iedereen bij jou terecht hoort ook het toezicht houden tot je takenpakket. 

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • wekelijks uitbetaald worden

  • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

  • altijd een contactpersoon waarop je kan terugvallen en om hulp kan vragen

  • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

  • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons

  • via Randstad is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden

  • vast contract? Een uitzendbaan als conciërge via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad

veelgestelde vragen over conciërges

  • wat doet een conciërge?

    Een conciërge is verantwoordelijk voor het onderhoud en beheer van een gebouw. Vaak werk je als conciërge op een school, maar dat is niet de enige mogelijkheid. Conciërges zijn bijvoorbeeld ook werkzaam bij bedrijven of in appartementencomplexen. Benieuwd naar de taken, werktijden en het salaris van een conciërge? Je leest het hier.

  • wat verdien je gemiddeld als conciërge?

    Als fulltime conciërge ga je gemiddeld tussen de 2.106  en 2.163 euro bruto per maand verdienen. Per jaar is dat 27.770 euro bruto, wanneer je 40 uur per week werkt. Als flexmedewerker verdien je ongeveer 12,32 euro per uur. Meer weten over werken als conciërge? Lees dan dit artikel.

  • ervaring nodig om conciërge te worden?

    Om conciërge te worden is ervaring niet per se nodig. Je kan beginnen als hulpconciërge en de fijne kneepjes van het vak afkijken van een ervaren conciërge. Zo leer je het vak, maar ben je tegelijkertijd al aan het werk. Meer weten over werken als conciërge? Lees het hier.
     

  • waarom is het leuk om te werken als conciërge?

    Je bent de hele dag lekker met je handen bezig. Daarnaast werk je nooit alleen en heb je veel contact met de mensen in het gebouw. Meer informatie over werken als conciërge lees je in dit artikel.

  • aan welke eisen moet je voldoen voor een baan als conciërge?

    De belangrijkste eisen waar je aan moet voldoen om conciërge te worden: je bent handig en hebt sociale vaardigheden. Een diploma is niet per se nodig om te beginnen als conciërge. Wil je nou toch helemaal voorbereid het werkveld in? Dan kan je de mbo-opleiding servicemedewerker gebouwen, of facilitair/conciërge volgen. Meer weten over werken als conciërge? Lees het hier!

  • hoe moet ik solliciteren op een vacature als conciërge?

    Solliciteren als conciërge is simpel: maak een Randstad-profiel aan en zoek in onze  vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig je cv en motivatie op.

    Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze 

    sollicitatietips!

  • welke vaardigheden ontwikkel ik met een baan als conciërge?

    Als conciërge ontwikkel je sociale vaardigheden, omdat je de hele dag in contact staat met andere mensen. Ook word je natuurlijk een expert in herstel- en onderhoudswerkzaamheden. Meer weten over werken als conciërge? Lees dan dit artikel.

  • hoe lang duurt een opleiding tot conciërge?

    Om maximaal voorbereid aan je baan als conciërge te beginnen, kan je de mbo-opleidingen facilitair/conciërge of servicemedewerker gebouwen volgen. Deze opleidingen zijn van het mbo-niveau 2, en duren twee jaar. Meer weten over werken als conciërge? Lees dan dit artikel.