klantenservicemedewerker worden

Om customer service medewerker te worden heb je meestal geen specifieke opleiding nodig. Wel is het fijn als je kan laten zien dat je hard wilt werken en in oplossingen kan denken. 

Ook worden er vaak eisen gesteld aan je stem en accent: je moet goed te verstaan zijn en representatief overkomen. Verder is het belangrijk dat je overweg kan met bepaalde computersystemen en -programma’s, zoals Microsoft Excel en customer relationship managementsystemen (crm) zoals Salesforce, Microsoft Dynamics en Scope. Maar over het algemeen kan iedereen die representatief en communicatief sterk is dus aan de slag als klantenservicemedewerker!

► Heb je al een baan maar wil naast je huidige baan verder leren? Check hier de opleidingen en trainingen in de klantenservice.

eigenschappen en competenties voor klantenservicemedewerker

Medewerker customer support worden? Als klantenservicemedewerker ga je een belangrijke rol vervullen voor je organisatie. Daarom is het heel belangrijk dat je representatief overkomt! Dat betekent duidelijk en rustig kunnen communiceren en zowel mondeling als schriftelijk sterk zijn. En verder zijn dit belangrijke vaardigheden en competenties voor een medewerker klantenservice:

 • empathisch vermogen: jij denkt niet vanuit jezelf, maar vanuit de klant. Je denkt altijd met ze mee, waardoor ze zich door jou begrepen voelen en met een goed gevoel de telefoon ophangen. Met jouw inlevingsvermogen verhoog je de klanttevredenheid!

 • communicatief vermogen: je spreekt duidelijk en netjes en blijft rustig in moeilijke situaties. Klanten weten altijd wat ze aan jou hebben en je weet duidelijk de juiste boodschap over te brengen. 

 • oplossingsgericht: moeilijke vraag? Komt goed! Jij denkt namelijk niet in problemen, maar in oplossingen. Je bent altijd servicegericht en probeert er altijd het beste van te maken voor de klant. 

 • digitale vaardigheden: omdat veel van je werk online plaatsvindt, is het belangrijk dat je goed overweg kan met digitale systemen. Jij maakt je systemen snel eigen.

ervaring nodig voor klantenservicemedewerker?

Ervaring is niet noodzakelijk om als klantenservicemedewerker te starten. Je leert natuurlijk veel tijdens je werk, en met je natuurlijke gevoel voor service maak je je het werk snel eigen. Ervaring opgedaan in je eerste baan als medewerker klantenservice? Dan groei je makkelijk door naar een functie met meer verantwoordelijkheid. 

 

Een andere functie binnen de telecommunicatie?

Is een fucntie als klantenservice medewerker net niet de goede match, maar ben je wel beniewd naar andere functies in het vakgebied telecom? Neem dan even een kijkje op de telecom vakgebiedpagina

Een klantenservicemedewerker of medewerker customer support is de werknemer die namens een organisatie contact heeft met klanten. Dat doe je als klantenservicemedewerker meestal via de telefoon, via de chat, op social media of via e-mail. Je beantwoordt vragen van klanten over jullie product of dienst, geeft informatie en neemt eventuele klachten in behandeling. 

Als klantenservicemedewerker kan je terecht bij veel verschillende organisaties. Dus ga jij aan de slag bij de overheid, in de zorg of bij een groot bedrijf? Als medewerker klantenservice kan je op veel plekken aan de slag! 

wat doet een klantenservicemedewerker?

Als medewerker klantenservice heb je de hele dag door contact met klanten, meestal om hun vragen te beantwoorden of klachten te behandelen. Je brengt elke werkdag dus veel tijd achter een laptop en aan de telefoon door! 

Of het nu gaat om klachten die binnenlopen of om klantvragen over producten of diensten: jij bent het gezicht van het bedrijf. Doe jij je werk goed, dan voel je goed aan wat de klant nodig heeft en weet je hem of haar snel en efficiënt te helpen. Jouw manier van omgaan met de klanten bepaalt of ze terugkomen bij jouw bedrijf. Heel belangrijk werk dus! 

Daarnaast handel je binnenkomende e-mails af, registreer je klachten, beantwoord je klantvragen en geef je informatie over de producten en diensten van het bedrijf of de organisatie waar je werkt. En natuurlijk probeer je de klant zo goed mogelijk te helpen, bijvoorbeeld bij de keuze voor een nieuw product. 

Wil je weten wat je gaat verdienen als klantenservice medewerker? Check het in onze salarischecker.

Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

Klantenservicemedewerkers zijn er in alle soorten en maten. Ga jij aan de slag als algemeen customer service medewerker of word je liever webcaremedewerker? 

webcaremedewerker

Een webcaremedewerker is een klantenservicemedewerker die zich alleen maar bezighoudt met het afhandelen van vragen en klachten die binnenkomen via de website of sociale media van de organisatie. Als webcaremedewerker help je klanten snel vooruit en haak je soms gevat in op algemene opmerkingen over je organisatie. Zo houd je het imago van de organisatie goed en heb je goed zicht op de reputatie van je bedrijf.

De klant helpen, dat is elke dag je hoofddoel. Maar wat zijn je taken precies, hoe ziet je dag eruit als medewerker customer support en wat zijn de topwerkgevers voor klantenservicemedewerkers? De volgende dingen zijn goed om te weten:

taken en verantwoordelijkheid

Ga jij werken als klantenservicemedewerker? Dan houd je je de hele dag bezig met taken om het de klant zo makkelijk mogelijk te maken. Als medewerker customer support beantwoord je vragen van klanten, behandel je eventuele klachten en los je alle problemen voor ze op. En deze taken voer je nog meer uit als medewerker klantenservice:

klanten informeren

Heeft een klant meer informatie nodig over één van jullie producten of diensten? Jij staat voor ze klaar! Je kent alle informatie uit je hoofd en anders zoek je ze op om zo iedereen goed te verder te helpen. Van een moeilijke vraag tot een ingewikkeld probleem, jij hebt overal een antwoord op. 

e-mails bijhouden en beantwoorden

Vragen en klachten komen via allerlei kanalen binnen. Sommige klanten sturen graag een e-mail als ze de klantenservice nodig hebben. Als klantenservicemedewerker hou je de hele dag een oogje op de mailbox, zodat je binnenkomende e-mails meteen kan beantwoorden als dat nodig is. 

de telefoon opnemen

Je belt ongetwijfeld zelf wel eens met een bedrijf met een klacht of als je op zoek bent naar meer informatie. Dus je weet hoe belangrijk die persoon aan de andere kant is. Wat ook de reden is van het telefoontje: als iemand belt naar een bedrijf, dan wil die persoon zich welkom voelen, gehoord worden en goed geholpen worden. Doe je jouw werk goed, dan zorg jij ervoor dat jouw bedrijf er een klant bij krijgt. Of er ééntje kan houden. Een erg belangrijk onderdeel van de baan dus!

gegevens aanpassen en registreren

Belt een klant omdat er gegevens aangepast moeten worden? Dan regel jij dat ook! Je registreert de juiste gegevens nauwkeurig in jullie systeem en past dingen aan als dat nodig is. 

werkomgeving

De meeste medewerkers op een klantenservice werken op kantoor, maar er zijn ook customer support functies die je vanuit huis kunt doen. En je kan bij veel verschillende organisaties aan de slag, bijvoorbeeld bij e-commercebedrijven, verzekeraars, banken, gemeenten, energieleveranciers en logistieke bedrijven. 

Benieuwd hoe een typische werkdag als medewerker customer support eruit ziet? Lonneke zocht het voor je uit in onze videoserie 100 dagen, 100 banen!

klantenservicemedewerker voor een dag, ben jij stressbestendig?

leuke bedrijven om te werken als klantenservicemedewerker

Op zoek naar een leuke baan als medewerker customer support? Via Randstad kan je snel aan de slag bij deze topwerkgevers. Wat dacht je bijvoorbeeld van werken bij een van deze organisaties: 

 • word medewerker zakelijke klantenservice, klantenservicemedewerker logistiek of zelfs platform specialist bij bol.com!

 • ga aan het werk als medewerker klantenservice bij DPG Media en word het aanspreekpunt voor alle abonnees van DPG Media. Een wijziging in een abonnement of een verhuizing: als klantenservicemedewerker regel jij het allemaal. 

 • ben jij goed in zakelijke gesprekken voeren? Als klantenservicemedewerker bij KPN ga jij aan de slag als professionele gesprekspartner voor zakelijke klanten. Belangrijke baan dus! 

 • andere leuke bedrijven om te werken zijn: ING, BelastingdienstVodafoneZiggo, UWV, ICS en PostNL!

soort dienstverband

Werken als medewerker customer support? Of je nou fulltime, in deeltijd of op oproepbasis wilt werken: er is dus altijd wel een dienstverband dat bij je past! Er zijn ook altijd bedrijven die klantenservice in de avonduren of in de weekenden aanbieden. Dat betekent dat jij ook op die tijdstippen kan werken.

Per direct op zoek naar een korte klus? Of op zoek naar een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.

doorgroeimogelijkheden als klantenservicemedewerker

Werk je al een tijdje als klantenservicemedewerker en wil je je vaardigheden verder verbeteren? Dat kan natuurlijk! Als je al een tijd lang ervaring hebt opgedaan als medewerker customer support zijn er mooie doorgroeimogelijkheden voor je. Hoe meer ervaring je hebt, hoe meer verantwoordelijkheid je vaak krijgt. En doorgroeien naar een leidinggevende functie is ook een optie. 

Natuurlijk is het ook mogelijk om de overstap te maken naar andere functies binnen de klantenservice of klantcontact. Wat dacht je bijvoorbeeld van: 

Niet overtuigd dat een baan als klantenservicemedewerker iets voor jou is? Check dan deze vacatures!

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • goede arbeidsvoorwaarden via Randstad; zoals vakantiedagen en bijslag, pensioenopbouw, collectieve ziektekostenverzekering

 • de leukste klantenservice vacatures bij diverse topwerkgevers.

 • parttime, fulltime, als bijbaan of als vaste baan. Het is aan jou! 

 • persoonlijke begeleiding. Een vast contactpersoon

 • mogelijkheden voor ontwikkeling, opleidingen en coaching 

veelgestelde vragen over klantenservicemedewerker

 • wat doet een klantenservicemedewerker?

  Als klantenservice medewerker help je klanten. Bijvoorbeeld wanneer zij klachten hebben over hun aankoop of vragen hebben over het gebruik van een product. Dit is meestal telefonisch, maar dit kan ook via een website, social media, e-mail, chat of op locatie.

  • Veelvoorkomende taken van een klantenservice medewerker zijn: 

  • Beantwoorden van klantvragen, bijvoorbeeld over betalingen, producten of abonnementen

  • Informatie geven over producten en diensten

  • Afhandelen en archiveren van binnenkomende e-mails

  • Afhandelen en registreren van klachten

  • Registreren van gewijzigde of nieuwe klantgegevens in het systeem

  • Eventueel doorverwijzen van klanten met complexe vragen naar tweedelijns-specialisten

  • Rapporteren van bijzonderheden aan de manager klantenservice

 • heb je een opleiding nodig als klantenservicemedewerker?

  Een specifieke opleiding is vaak niet nodig! Wat we wel van je vragen zijn een aantal eigenschappen:

  • duidelijke stem; zodat klanten je goed kunnen verstaan en begrijpen

  • empatisch vermogen; om mee te kunnen denken met klanten

  • goed kunnen luisteren; om de vraag van de klant te identificeren

  • oplossend vermogen; om de beste oplossingen voor de klant te kunnen bedenken

  • goed kunnen multitasken; omdat je vaak tegelijkertijd in gesprek bent (met meerdere klanten), mee aan het typen bent en tussen computersystemen aan het schakelen bent

  Verder hangt het af van het type bedrijf en het soort klantenservice welke aanvullende kennis, ervaring en vaardigheden je nodig hebt.

 • wat verdient een klantenservicemedewerker?

  Hoeveel je als klantenservice medewerker verdient is afhankelijk van verschillende factoren. Klantenservice vacatures zijn namelijk mogelijk o.a. voor studenten, als bijbaan, voor ervaren mensen of juist mensen met specialistische kennis. De verschillen in salaris zijn afhankelijk van de sector waar je in gaat werken, het bedrijf, de functie en ervaring. Gemiddeld verdien je als klantenservice medewerker tussen de €9,70 en €16.

 • wat moet je kunnen als werknemer op een klantenservice?

  De kwaliteit van de klantenservice is in grote mate bepalend voor het imago van een bedrijf. Het is dus belangrijk dat je als klantenservice medewerker beschikt over een goed inlevingsvermogen, zodat je klanten altijd passend te woord staat. Ook ben je klantgericht ingesteld en word je blij van mensen helpen. Je hebt geduld, kunt goed luisteren en bent vooral communicatief vaardig.

 • waarom willen bedrijven medewerkers met klantenservice ervaring?

  Klantenservice ervaring staat goed op je cv! Dit betekent namelijk dat je: 

  • goed kan luisteren 

  • goed kan overtuigen en uitleggen

  • oplossingsgericht vermogen hebt om een klant echt verder te helpen

  • snel kan schakelen en meerdere taken tegelijkertijd kan uitvoeren 

  • inlevingsvermogen hebt

  Daarnaast ben je het eerste aanspreekpunt van het bedrijf voor een klant. De indruk die je maakt en hoe goed je de klant verder helpt bepaald hoe de klant over de organisatie denkt en nogmaals een dienst of service wil afnemen. Je kan goed signaleren waar de organisatie zichzelf nog kan verbeteren. Het belang van een klantenservice medewerker mag daarom niet onderschat worden.

 • hoe ziet de toekomst als klantenservice medewerker eruit?

  Door de digitalisering is de vraag naar klantenservice medewerkers alleen maar gegroeid. Er zullen altijd mensen nodig zijn om klanten te woord te staan. Tegenwoordig gebeurt dit niet meer alleen telefonisch, maar ook via e-mail, social media, chat en whatsapp. 

  Daarnaast worden eenvoudige vragen vaak al op een andere manier beantwoord, waardoor jij meer tijd over hebt om complexere vragen te beantwoorden. Dit maakt je werk extra uitdagend! 

  Heb je al veel ervaring als klantenservice medewerker? Dan kan je doorstromen naar een leidinggevende functie binnen de klantenservice. Gaaf als jij anderen de kneepjes van het vak kan leren!