Een BMBE-lasser is iemand die twee materialen aan elkaar verbindt met behulp van warmte. Zo ontstaan er hele sterke verbindingen. En die zijn vaak nodig, bijvoorbeeld bij de bouw van schepen, spoorwegen of machines. 

BMBE-lassen staat voor Booglassen Met Beklede Elektrode en is een vorm van elektrisch booglassen. Het grote voordeel van deze lastechniek is dat je last zonder beschermgas. Dit gas zorgt er bij andere lastechnieken voor dat je werk tijdens het lassen beschermd wordt tegen schadelijke invloeden (zoals zuurstof) van buitenaf. Als BMBE-lasser kan je makkelijk in de buitenlucht werken, omdat je geen beschermgas nodig hebt.

Ook is het elektrode lasapparaat in vergelijking met andere lasapparaten lekker compact en licht, waardoor je je als BMBE-lasser gemakkelijk kan verplaatsen. Ook kan je bijvoorbeeld goed in kleine ruimtes lassen, of aan een pijpleiding boven je hoofd werken.

wat doet een BMBE-lasser?

Als BMBE-lasser ben je verantwoordelijk voor:

  • het met de hand lassen van materialen

  • het verwijderen van ‘slak’ (de gesmolten elektrode)

  • het lezen van werktekeningen

  • het schoonmaken van het te verbinden materiaal

  • het controleren van laswerk

  • overige taken, zoals aftekenen, zagen, boren en vijlen

Wil je weten wat je gaat verdienen als BMBE-lasser? Vul dan de salarischecker snel zelf even in en ontdek wat je waard bent!  

Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

Als BMBE-lasser heb je veel doorgroeimogelijkheden binnen de techniek. Je kan je specialiseren in een extra andere lastechniek, zoals MIG/MAG-lasser

Maar je kan als BMBE-lasser ook doorgroeien tot: 

  • allround lasser: wil je meer lastechnieken leren? Als allround lasser heb je meerdere lastechnieken onder de knie, zoals MIG/MAG-lassen en TIG-lassen. Meten, beoordelen van eigen werk én theoretische voorkennis: de allrounders hebben het op zak

  • constructiebankwerker: wil jij meer doen dan alleen lassen? Als constructiebankwerker ben je van alle markten thuis: boren, lassen, verspanen. Alles om metaalconstructies van a tot z te monteren

En wil jij je doorgroeimogelijkheden nog verder vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen

Als BMBE-lasser kan je in dienst gaan bij een bedrijf, of zelf gaan ondernemen als zzp’er. 

Wanneer je als BMBE-lasser aan de slag gaat bij een werkgever, ben je er zeker van dat je elke maand een mooi salaris op je bankrekening gestort krijgt. Ook zijn alle andere arbeidsvoorwaarden zoals vakantiegeld en pensioen goed geregeld. Daarnaast werk je vaak in een team met andere collega’s, zodat je veel van elkaar kan leren. 

Er zijn ook BMBE-lasser die ervoor kiezen om als zzp’er te gaan werken. Je bent dan je eigen baas. BMBE-lassers kiezen hiervoor omdat het elektrode lasapparaat in vergelijking met andere lasapparaten relatief goedkoop is zelf om aan te schaffen.

Ook is het elektrode lasapparaat compact en licht, waardoor je lekker mobiel bent en je het apparaat gemakkelijk kan meenemen naar verschillende plekken om te werken. En dat je als BMBE-lasser zonder beschermgas kan lassen, maakt het natuurlijk extra makkelijk! 

Als BMBE-lasser ga je natuurlijk voor oersterke verbindingen! Of die nu in een schip of auto-onderdeel moeten zitten: jij gaat voor het beste resultaat. Wat kan je verwachten als je gaat werken als BMBE-lasser? De volgende zaken zijn goed om te weten:

dit is je takenpakket als BMBE-lasser

  • lezen van werktekeningen

om als BMBE-lasser te weten welke verbinding er op welke plek gemaakt moeten worden, is het heel belangrijk om werktekeningen zelfstandig te kunnen lezen. Zo weet je precies wat er van je laswerk wordt verwacht

  • lassen

dit is natuurlijk waar jouw werk om draait! Als BMBE-lasser maak je vaak korte lasverbindingen. En omdat je als BMBE-lasser heel mobiel bent, ben je vaak de aangewezen persoon voor de wat moeilijkere bereikbare plekken. Bijvoorbeeld: de kruipruimte van een schip. Dit zie jij vooral als een leuke uitdaging! 

  • voor- en nabewerking

alles wat je als BMBE-lasser gebruikt moet schoon en veilig zijn. Daarom zorg je - voordat je gaat lassen - dat alle materialen klaar zijn om behandeld te worden. Daarnaast werk je als BMBE-lasser altijd met een afsmeltende elektrode: het toevoegmateriaal dat smelt op je verbinding. Zodra je verbinding is afgekoelt, verwijder je deze ‘slak’ (de gesmolten elektrode) met een bikhamer en werk je de materialen netjes af 

  • controleren van het laswerk

om er zeker van te zijn dat alle verbindingen goed aan elkaar zitten, heb je controles nodig. Je bent daarom kritisch op je eigen laswerk. En werk je samen met collega’s? Dan kijk je ook graag mee op hun werk. Samen halen jullie het beste in elkaar naar boven!

  • onderhoud

als BMBE-lasser ben je natuurlijk nergens zonder je lasapparaat. Daarom controleer je het apparaat regelmatig en zorg je dat deze werkt zoals het moet werken. Zo kan je lekker doorwerken!

wie zijn je collega’s?

Ben je als BMBE-lasser in dienst bij een werkgever? Dan werk je vaak in een team met andere lassers. En dat zijn vaak niet alleen BMBE-lassers, maar ook collega’s die gespecialiseerd zijn in andere lastechnieken, zoals: MIG/MAG-lassers, allround lassers en TIG-lassers. 

Ook heb je als BMBE-lasser vaak contact met andere collega’s uit de techniek. Zo schakel je met planners, werkvoorbereiders, fitters, plaatwerkers en tekenaars. Ook heb je contact met assemblagemedewerkers, verspaners en leidinggevenden. Samen gaan jullie voor het beste en sterkste eindresultaat! 

Hoe groot je team precies is, hangt af van het bedrijf waar je als BMBE-lasser aan de slag gaat. Bij de ene werkgever werk je bijvoorbeeld veel samen met andere lassers, terwijl je bij een andere opdrachtgever meer zelfstandig te werk gaat. 

Kies je ervoor om als BMBE-lasser volledig zelfstandig te werken en als zzp’er aan de slag te gaan? Dan ben je je eigen baas en heb je geen directe collega’s. Wel kan je natuurlijk af en toe afspreken met andere BMBE-lassers om te horen hoe zij te werk gaan om zo van elkaar te leren. 

je werkplek: rond je lasapparaat

Als BMBE-lasser ben je lekker mobiel met je lasapparaat, waardoor je werkplek zowel binnen als buiten kan zijn. Als je in dienst bent bij een bedrijf, werk je vaak voor een langere periode op één plek. Dit kan bijvoorbeeld op een scheepswerf zijn of aan een spoorlijn. 

Maar je kan je als BMBE-lasser ook richten op het uitvoeren van reparaties. Bijvoorbeeld aan pijpleidingen en machines. Dan kom je vaak op verschillende locaties terecht en is je werkplek lekker afwisselend! 

Ga je via Randstad werken als BMBE-lasser? Dan is de kans groter dat je een baan bij jou in de buurt vindt, want je kan bij veel verschillende bedrijven aan de slag. 

de werktijden van een BMBE-lasser

Als BMBE-lasser werk je meestal fulltime van maandag tot en met vrijdag tijdens kantoortijden. In de avonden en de weekenden ben je lekker vrij. 

Wanneer je als zzp’er aan de slag gaat, dan bepaal je jouw werktijden natuurlijk helemaal zelf. Dus wil je liever wél in de avonden of weekenden werken? Dat kan natuurlijk, want je bepaalt het zelf!  
Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.

Om aan de slag te gaan als BMBE-lasser heb je een mbo-opleiding tot basislasser nodig op niveau 1 of 2. Tijdens deze opleiding doe je ervaring op met het elektrode lassen en leer je hoe je veilig te werk gaat. Zo ben je goed voorbereid op alles wat je tegenkomt tijdens je werk!

Daarnaast vragen veel werkgevers om een VCA diploma. Met dit diploma leer je de basiskennis van veiligheid, gezondheid en milieu en weet je precies hoe je risicovolle werkzaamheden uitvoert én ongevallen op het werk voorkomt. Wel zo veilig, dus. 

Dit VCA-diploma haal je gemakkelijk via Randstad. We hebben 21 opleidingslocaties door het hele land, dus grote kans dat we dicht bij jou in de buurt zitten! En nog een voordeel: we betalen een groot deel van de kosten voor je. Lees hier alles over onze cursus voor het VCA-diploma

En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling.

Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log direct in en ontdek wat bij je past! Nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan!

Als BMBE-lasser is het ontzettend belangrijk dat je technisch inzicht hebt, of dat je techniek in ieder geval interessant vindt. Want met jouw technische skills maak jij elke lasverbinding nog net een tandje sterker!

Verder zijn deze eigenschappen ook belangrijk voor een goede BMBE-lasser:

  • nauwkeurig werken: als BMBE-lasser ben je vaak verantwoordelijk voor korte lasverbindingen. En jij snapt: hoe korter de verbinding, hoe preciezer je moet zijn. Daarom ben je goed in nauwkeurig werken en heb je oog voor detail

  • veilig werken: je werkt als BMBE-lasser met extreem hoge temperaturen en komt nog wel eens op risicovolle plekken terecht. Gelukkig werk je netjes volgens de veiligheidsvoorschriften en snap je dat veilig werken meer inhoudt dat het dragen van je veiligheidsbril en lashelm 

  • zelfstandig: je bent als BMBE-lasser vaak zelf verantwoordelijk voor de door jou gemaakte verbindingen. Zeker als je werkt als zzp’er. Daarom is het belangrijk dat je kritisch bent op je eigen werk en niet snel raakt afgeleid

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • wekelijks uitbetaald worden

  • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

  • altijd een contactpersoon waarop je terug kan vallen en om hulp kan vragen

  • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

  • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons

  • via Randstad is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden

  • vast contract? Een uitzendbaan als BMBE-lasser via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad

veelgestelde vragen over BMBE-lassers

  • wat is een BMBE-lasser?

    Als BMBE-lasser zorg je ervoor dat je twee materialen (vaak twee metalen) aan elkaar verbindt door middel van warmte. Zo maak je oersterke verbindingen. Het grote voordeel van BMBE-lassen is dat je last zonder beschermgas. Daardoor kan je gemakkelijk buiten werken. Benieuwd naar een baan als BMBE-lasser? Lees dan verder op deze pagina.

  • wat verdien je gemiddeld als BMBE-lasser?

    Het salaris van een BMBE-lasser is afhankelijk van veel verschillende factoren. Wil je meer weten over wat je gaat verdienen als BMBE-lasser? Bekijk snel onze salarischecker!

  • heb je ervaring nodig om BMBE-lasser te worden?

    Om als BMBE-lasser aan de slag te gaan, heb je een mbo-opleiding tot basislasser op niveau 1 of niveau 2 nodig. Tijdens deze opleiding doe je ervaring op en leer je hoe je veilig te werk gaat. Daarnaast vragen veel werkgevers om een VCA-diploma. Dit diploma behaal je gemakkelijk en snel via Randstad. Lees op deze pagina meer over welke opleiding en kwalificaties je nodig hebt om BMBE-lasser te worden.

  • hoe moet ik solliciteren op een BMBE-lasser functie?

    Solliciteren als BMBE-lasser is simpel: maak een randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig jouw cv en motivatie op. Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!