Een MIG/MAG-lasser is iemand die twee materialen aan elkaar verbindt door middel van warmte. Zo maak je super sterke verbindingen. En dat is nodig, want als MIG/MAG-lasser werk je bijvoorbeeld mee in het productieproces van schepen, machines of bouwconstructies. 

MIG/MAG-lassen is één van de meest voorkomende lastechnieken. MIG en MAG zijn eigenlijk twee soorten lastechnieken, maar ze komen zo met elkaar overeen dat ze vaak in één zin worden genoemd. Het enige verschil tussen de twee lastechnieken is het soort gas dat wordt gebruikt. Bij MIG-lassen wordt inert gas gebruikt en bij MAG-lassen actief gas. MIG/MAG staat dan ook voor de afkorting Metal Inert Gas/Metal Active Gas. 

Zowel MIG als MAG-lassen zijn vormen van elektrisch booglassen. Bij deze techniek wordt de lasdraad vanaf een haspel continu aangevoerd. Zo kan je lekker doorwerken! 

wat doet een MIG/MAG-lasser?

Als MIG/MAG-lasser ben je verantwoordelijk voor:

  • het met de hand lassen van materialen

  • het besturen van lasrobots 

  • het lezen van werktekeningen

  • het instellen van stroomsterktes van de transformators

  • het regelen van gastoevoer 

  • het schoonmaken van het te verbinden materiaal

  • het controleren van laswerk 

  • overige taken, zoals aftekenen, zagen, boren, vijlen, snijbranden en tappen

Wil je weten wat je gaat verdienen als MIG/MAG-lasser? Vul dan de salarischecker snel zelf even in en ontdek wat je waard bent!  

Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

Veel lassers starten als MIG/MAG-lasser. Heb je de lastechnieken perfect onder de knie? Dan kan je doorgroeien naar functies als: 

  • allround lasser: als allround lasser voer je meer werkzaamheden uit omdat je meer bewerkingstechnieken kent, zoals TIG-lassen en BMBE-lassen. Meten, beoordelen van eigen werk en theoretische voorkennis: de allrounders hebben het op zak

  • technicus service en onderhoud werktuigbouw: als technicus houd je je vooral bezig met het inspecteren en verbeteren van apparatuur en installaties. Ook leidinggeven zit in het takenpakket van de technicus

En wil jij je doorgroeimogelijkheden verder vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen

Als MIG/MAG-lasser ga je natuurlijk elke dag opnieuw voor de sterkste verbindingen. Wat kan je precies verwachten als je gaat werken als MIG/MAG-lasser? De volgende zaken zijn goed om te weten:

dit is je takenpakket als MIG/MAG-lasser

  • lezen van werktekeningen

Om te weten welke verbinding er op welke plek gemaakt moeten worden, is het heel belangrijk om de werktekeningen van tevoren goed te lezen. Zo weet je precies wat er van je laswerk verwacht wordt.

  • lassen

Dit is natuurlijk je hoofdactiviteit! Je kan als MIG/MAG-lasser zelf met de hand lassen, of het werk (deels) laten uitvoeren door een lasrobot. Wanneer je zelf gaat lassen stel je de stroomsterktes van de transformatoren in en regel je de gastoevoer. Wanneer je met de lasrobot gaat werken, weet je deze natuurlijk ook zelf te bedienen. 

  • voor- en nabewerking

Alles wat je als lasser gebruikt moet schoon en veilig zijn. Alleen zo bereik je het beste eindresultaat. Daarom zorg je - voordat je gaat lassen - dat alle materialen klaar zijn om behandeld te worden. En na het lassen werk je de materialen netjes af. 

  • controleren van het laswerk

Om er zeker van te zijn dat alle verbindingen goed aan elkaar zitten, heb je controles nodig. Je bent daarom kritisch op je eigen laswerk en kijkt ook mee op het werk van je collega’s. Samen halen jullie het beste werk in elkaar naar boven.

  • onderhoud

Als MIG/MAG-lasser zorg je dat je lasapparaat altijd werkt zoals het moet werken. Daarom controleer je ‘m regelmatig. Zo weet je zeker dat er geen ongelukken gebeuren! 

wie zijn je collega’s?

Als MIG/MAG-lasser werk je vaak in een groot team aan een product. Zo heb je contact met planners, werkvoorbereiders, fitters, plaatwerkers en tekenaars. En je schakelt ook met assemblagemedewerkers, verspaners en leidinggevenden. Samen gaan jullie voor het beste en sterkste eindresultaat! 

Hoe groot je team precies is, hangt af van het bedrijf waar je als MIG/MAG-lasser aan de slag gaat. Bij de ene werkgever werk je bijvoorbeeld veel samen met andere lassers, terwijl je bij een andere opdrachtgever meer zelfstandig te werk gaat. Waar kies jij voor? 

werkdag van een MIG/MAG-lasser

Benieuwd hoe je werkdag eruit ziet als MIG/MAG-lasser? Lonneke zocht het uit in onze videoreeks 100 dagen, 100 banen!

werken als lasser: hoe ziet zo’n dag eruit?

werken als lasser

je werkplek: de fabriek 

Als MIG/MAG-lasser werk je meestal binnen in een fabriek op een vaste locatie. Je staat in een productiehal waar goed op je veiligheid wordt gelet. Als MIG/MAG-lasser heb je namelijk een bijzonder beroep! De vonken vliegen je letterlijk om de oren. Daarom is er een geautomatiseerd luchtsysteem dat de lucht in de fabriek schoonhoudt. Ook liggen er vaak speciale matten op de vloer om het lange staan op je benen wat aangenamer te maken. Alles is geregeld om de hele dag te kunnen vlammen! 

En ga je via Randstad werken als MIG/MAG-lasser? Dan is de kans groter dat je een baan bij jou in de buurt vindt, want je kan bij veel verschillende bedrijven aan de slag. 

leuke bedrijven om te werken als MIG/MAG-lasser

Via Randstad kan je snel aan de slag bij onze topwerkgevers. Wat dacht je bijvoorbeeld van werken bij:

  • kuhn: heb je zin om boeren en daarmee ook de landbouwsector te helpen? Ga dan werken bij dit grote internationale bedrijf en las mee aan de meest innovatieve landbouwmachines!

  • ns: sprinters, dubbeldekkers en de bekende gele Hondekop. De treinen van NS, wie kent ze niet? Ga aan de slag als MIG/MAG-lasser bij de NS en werk aan de constructies van een treinstel

  • daf: de trucks van DAF zijn bekende vrachtwagens op de weg. Ga jij aan de slag bij  een de grootste vrachtwagenproducenten ter wereld? Start bij DAF en las de onderdelen van een truck of motor aan elkaar

de werktijden van een MIG/MAG-lasser

Als MIG/MAG-lasser werk je meestal fulltime van maandag tot en met vrijdag tijdens kantoortijden. In de avonden en de weekenden ben je lekker vrij. 

Op zoek naar meer afwisseling? Bij sommige bedrijven werk je als MIG/MAG-lasser in ploegendiensten. Dat betekent dat je op verschillende dagen en tijden werkt, maar wél volgens een vast patroon. Met werken in ploegendiensten werk je regelmatig buiten kantoortijden. Een voordeel van werken in ploegendiensten is dat je flinke toeslagen bovenop je salaris krijgt. 

Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.

Om aan de slag te gaan als MIG/MAG-lasser heb je een mbo-opleiding tot basislasser nodig op niveau 1 of 2. Tijdens deze opleiding doe je ervaring op met lassen en leer je hoe je veilig te werk gaat. Zo ben je goed voorbereid op alles wat je tegenkomt tijdens je werk!

Je kan er ook voor kiezen om later de speciale cursus tot MIG/MAG-lasser te volgen op mbo 3 of mbo 4 niveau. Dit is een verdieping op de basisopleiding tot lasser. Hier leer je bijvoorbeeld hoe je niet-destructief onderzoek moet doen, of hoe je werkstukken van ongelegeerd staal maakt in alle posities. 

En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling.

Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log direct in en ontdek wat bij je past! Nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan! Bekijk hier al onze opleidingen en trainingen in de techniek.

Als MIG/MAG-lasser is het ontzettend belangrijk dat je secuur te werk gaat, want een ongeluk zit soms in een klein hoekje. Je kan daarom precies werken en hebt oog voor detail. Verder zijn deze eigenschappen ook belangrijk voor een goede MIG/MAG-lasser:

  • technisch inzicht: met jouw technische skills weet je altijd wat de beste manier is om twee plaatdelen te verbinden. Ga je voor de V-naad of een hoeklas? Laat dat maar aan jou over!  

  • veilig werken: als MIG/MAG-lasser is het belangrijk dat je altijd veilig te werk gaat. Je werkt met extreem hoge temperaturen, dus je snapt dat veilig werken meer inhoudt dan het dragen je veiligheidsbril en lashelm

  • zelfstandig: je bent als MIG/MAG-lasser vaak zelf verantwoordelijk voor de door jou gemaakte verbindingen. Daarom is het belangrijk dat je kritisch bent op je eigen werk en niet snel raakt afgeleid

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • wekelijks uitbetaald worden

  • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

  • altijd een contactpersoon waarop je terug kan vallen en om hulp kan vragen

  • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

  • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons

  • via Randstad is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden

  • vast contract? Een uitzendbaan als MIG/MAG-lasser via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad

veelgestelde vragen over MIG/MAG-lassers

  • wat doet een MIG/MAG-lasser?

    Als MIG/MAG-lasser zorg je ervoor dat je twee materialen (vaak twee metalen platen) aan elkaar verbindt door middel van warmte. Zo maak je super sterke verbindingen. MIG/MAG-lassen is één van de meest voorkomende lastechnieken. Lees hier meer over de functie van MIG/MAG-lasser.

  • wat verdien je gemiddeld als MIG/MAG-lasser?

    Het salaris van een MIG/MAG lasser is afhankelijk van veel verschillende factoren. Wil je meer weten over wat je gaat verdienen als MIG/MAG lasser? Bekijk snel onze salarischecker!

  • heb je ervaring nodig om MIG/MAG-lasser te worden?

    Om aan de slag te gaan als MIG/MAG-lasser heb je een mbo-opleiding op niveau 1 of 2 tot basislasser nodig. Tijdens deze opleiding doe je ervaring op en leer je hoe je veilig te werk gaat. Zo ben je goed voorbereid op alles wat je tegenkomt tijdens je werk! Je kan je ook nog verder specialiseren als MIG/MAG-lasser. Lees hier welke opleiding je daarvoor nodig hebt. 

  • hoe moet ik solliciteren op een MIG/MAG-lasser vacature?

    Solliciteren als MIG/MAG-lasser is simpel: maak een randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig jouw cv en motivatie op. Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!