Ben jij ook zo goed in Word en Excel? Grote kans dat die vaardigheid ergens in een hoekje op je cv prijkt. Toch is het erg belangrijk dat je verder kijkt dan de basismiddelen waarmee je je dagelijkse werk kunt doen. Up-to-date blijven over de nieuwste technieken en ontwikkelingen is daarom in ieder vakgebied belangrijk. Als jij openstaat voor verandering en weet wat er speelt, word je een professional die overal bovenop zit en zich snel kan aanpassen. En dat valt op.

lees blogs en vakliteratuur

Je zag ‘em vast al aankomen, maar het lezen van blogs en andere (offline) vakliteratuur is een van de beste manieren om altijd op de hoogte te zijn over de ontwikkelingen je vakgebied. Zorg er dus voor dat er genoeg blogs in je bladwijzerbalk te vinden zijn met nieuws over je vakgebied, en abonneer je ook op kwaliteitsvakbladen en nieuwsbrieven. 

ken de experts

Blogs bij elkaar gezocht? Mooi, dan is het nu tijd om je ook in je online netwerk te verbinden met experts, influencers en andere verhalenvertellers uit jouw vakgebied. Je kunt veel leren van de (succes)verhalen die je op Linkedin en andere sociale media tegenkomt. Waar zijn de mensen aan de top mee bezig, waar hebben ze het over, en wat zeggen de mensen die naar ze luisteren? 

Zoek drukbezochte Linkedin-groepen op en schroom vooral niet om ook zelf iets te delen. Door actief bij te dragen aan online discussies krijg je een beter inzicht in perspectieven van anderen, en deel je makkelijk je eigen ideeën en opvattingen over een bepaald onderwerp. Je zult verbaasd zijn hoeveel bruikbare kennis je op deze manier verzamelt die je niet tijdens workshops, seminars en andere praatjes tegenkomt.

praat met je collega’s

Iedere dag word je omringd door mensen die hetzelfde werk doen als jij. Jouw kantoor is daarom een plek waar ontzettend veel kennis, ervaring en expertise voor het oprapen ligt. Misschien heeft een collega wel een interessante cursus gevolgd waardoor het werk een stuk leuker wordt, of een interessant blog gelezen over een belangrijke ontwikkeling in je vakgebied. Tijdens de lunch kletsen over die nieuwe Netflix-serie is natuurlijk leuk, maar vergeet het soms niet te hebben over je werk.

bekijk vacatures

Ook al ben je supertevreden over je huidige baan, is het een goed idee om regelmatig vacatureteksten te bekijken van vergelijkbare functies. Wat wordt er gevraagd van sollicitanten, hoe ziet hun profiel eruit en op welke manier moet er worden gesolliciteerd? Als je merkt dat er steeds vaker om meer wordt gevraagd dan alleen een cv en een motivatiebrief, is het misschien slim om je daarin te verdiepen. Wees dus altijd voorbereid, zelfs als je lekker op je plek zit.

verbreed je perspectief

Met een vast takenpakket ligt de valkuil op de loer dat je op de automatische piloot werkt. Doodzonde voor een goede ontwikkeling. Grijp daarom kansen aan om nieuwe taken en verantwoordelijkheden op te pakken binnen je bedrijf. Zo laat je niet alleen zien dat je leergierig en proactief bent, maar kom je op op nieuwe plekken met nieuwe mensen terecht waar je veel van kunt leren. Die kennis kun je vast en zeker meenemen in je dagelijkse werk.