Leren stopt niet bij een rugzak aan een vlaggenstok of met een diploma aan de muur. Volgens het lifelong-learning concept is het belangrijk om je hele leven te blijven leren. Zo verander je niet alleen mee met de dynamische arbeidsmarkt, maar werk je actief aan je eigen ontwikkeling en groei. En dat is nou precies waar werkgevers naar zoeken als ze jouw cv bekijken. Om je op weg te helpen geven we je 5 tips!

met deze 5 tips kan jij jezelf blijven ontwikkelen

  1. een opleiding volgen
  2. leren is meer dan weten
  3. gratis leren
  4. scholingsbudget aanvragen
  5. tijd over

1. volg een opleiding

Ja, natuurlijk ligt deze tip nogal voor de hand, maar het komt erg vaak voor dat mensen tevergeefs blijven solliciteren zonder tussendoor te werken aan zelfontwikkeling en groei. De proactieve houding om een opleiding, cursus of workshop te volgen komt heel goed over op je cv: het laat zien dat je wilt werken aan jezelf. 

2. leren is meer dan weten

Leren betekent niet alleen het volgen van een opleiding die gerelateerd is aan een functie. Door iets te leren over je sterke en zwakke punten, groei je als mens en dus ook als toekomstig medewerker. Het ontwikkelen van zogenoemde soft skills zoals sociale en communicatieve vaardigheden en taalvaardigheid zijn goed voor je relaties met anderen, en geven je inzichten in je talenten en persoonlijkheid. Wil jij meer inzicht krijgen in jouw talenten en persoonlijkheid? Doe dan nu onze persoonlijkheidstest.

3. gratis leren

Een cursus of opleiding kan duur zijn. Geen ramp: er zijn genoeg gratis alternatieven waar je behoorlijk wat kunt leren. Zo kun je bijvoorbeeld altijd meedoen met zogenoemdee Massive Open Online Courses: gratis online cursussen van prestigieuze universiteiten met lesmateriaal in bijna ieder vakgebied. Ook Randstad biedt gratis online trainingen aan. Via Mijn Randstad kun je kiezen uit meer dan 95 verschillende trainingen.

Minder tijd? Google dan eens naar Webinars waar je in minder dan een half uur per dag ontzettend veel kunt leren. Het enige wat je nodig hebt is een smartphone of laptop, dus je kunt zo aan de slag. 

4. scholingsbudget aanvragen

Veel gemeentes hebben een scholingsbudget beschikbaar voor opleidingen. Ook het UWV biedt zo’n budget aan; ieder jaar kun je je aanmelden voor een opleidingsvoucher van 2500 euro. Naast deze vouchers kan het UWV helpen om een cursus of (bij)scholing te betalen die noodzakelijk is om ander werk te vinden. Denk je er dus aan om een cursus of opleiding te gaan volgen die nodig is voor een nieuwe baan? Neem dan altijd contact op met het UWV. Een arbeidsdeskundige van het UWV kan je over deze scholingsmogelijkheden adviseren. 

5. tijd over

Rustig op je werk? Ga dan niet sociale media en nieuwssites afstruinen totdat er weer iets te doen is, maar doe mee aan korte online cursussen of werk aan je cv. Als je merkt dat je te vaak niets te doen hebt, is het slim om bij de personeelsafdeling te vragen of er een opleidingsbudget beschikbaar is.

Is er geld beschikbaar maar is het onvoldoende om er een hele opleiding van te betalen? Dan kun je het geld ook gebruiken om eens in gesprek te gaan met een loopbaanadviseur die kijkt hoe jij je talent en interesses het best verder kunt ontwikkelen.