Technologische ontwikkelingen, automatisering en digitalisering, meer zelfsturing: in steeds meer banen verandert er tegenwoordig zo veel zo snel dat geen week meer hetzelfde is. Lastig om bij te benen, en ook best ontregelend.
Nieuwe functies schieten uit de grond als paddestoelen en bestaande functies wijzigen zo ingrijpend dat er weinig vertrouwds overblijft.
Natuurlijk is de opkomst van technologie in de werkomgeving onvermijdelijk. Maar de vraag is: hoe overleef je al die veranderingen? Of nog belangrijker: hoe blijf je een aantrekkelijke werknemer, ook in de toekomst? Deze 5 tips helpen je je voor te bereiden op de werkplek van morgen.

1. ga niets uit de weg, omarm de nieuwe situatie

Voor veranderingen op je werkplek geldt (en vooral als ze te maken hebben met nieuwe technologie): loop er niet voor weg. Duik erin en zorg dat je het onder de knie krijgt. Sterker nog: maak jezelf de nieuwe techniek zo goed eigen dat je je werkgever zelfs kunt helpen bij de introductie ervan in de organisatie. Als jij de go-to person wordt voor je collega’s, is je rol onmiskenbaar verbonden met de toekomst van het bedrijf waar je werkt.

2. verbeter je vaardigheden, of ontwikkel nieuwe

Of je nu veel ervaring hebt of eigenlijk het gevoel hebt dat je een beetje achterloopt: stel jezelf tot doel minstens twee niveaus te groeien in je vakgebied. Gelukkig heb je tegenwoordig ruime keuze uit gratis internettrainingen om je tanden in te zetten. Meld je aan voor een online cursus webdesign bij FutureLearn bijvoorbeeld, of zorg dat je meer leert over het gebruik van social media via Alison.com en Coursera.org. Niet gratis maar heel veelzijdig: het online cursusaanbod op Springest.
Werk je al bij Randstad, kijk dan ook naar de trainingen van Goodhabitz om up to date te blijven.

3. verbreed je perspectief (of specialiseer juist)

Wat kun je doen om je rol te vergroten? Extra taken oppakken, die je in contact brengen met andere onderdelen van het bedrijf of je vakgebied? Of andersom: focussen op een specifiek kennisonderdeel of expertisegebied? Aan dit soort versmalling kleeft natuurlijk het risico dat je, ongewild, in een bepaald hoekje terechtkomt. Maar als je daardoor een onmisbare bron en steun voor anderen wordt, luidt ons advies: spring erin en word de top dog.

4. lees blogs

Blogs lezen is een geweldige manier om up-to-date te blijven van alle ontwikkelingen. Informatie die je krijgt op congressen en trainingen is soms alweer achterhaald, zeker als het gaat om nieuwe technologieën die sneller dan het licht op komen zetten. Blogs zorgen ervoor dat je direct weet wat de actualiteit is. Maak een lijstje van de top-blogs op je vakgebied die regelmatig verschijnen, meld je aan voor updates en je bent altijd op de hoogte van het laatste nieuws.

5. ‘love to learn’

Train jezelf in snel leren. En maak van leren een tweede natuur. Professionals van nu moeten in staat zijn complexe, creatieve plannen snel te begrijpen. Een goede tip om deze vaardigheid onder de knie te krijgen: neem een nieuwe hobby of begin een project buiten je werk. Zelfs als het geen enkel raakvlak met je vakgebied heeft, is je verdiepen in iets totaal nieuws een uitstekende manier om je leervermogen aan te scherpen. Het maakt niet uit wat je kiest als hobby of project: het doel is dat je zo veelzijdig mogelijk wordt in een steeds veranderende omgeving. En wie weet, komt die nieuwe kennis later nog wel van pas!

bron: https://app.postbeyond.com/#/reader/9567