Vacatureteksten, mooie dingen zijn het! Het bedrijf schrijft haarfijn op waar de nieuwe collega aan moet voldoen. En wat is mooi meegenomen waar de nieuwe collega aan voldoet (een pré in jargon)? De afdeling HR schrijft een tekst en de eerste eisen, maar vindt het goed om ook nog even te laten aanvullen door de teamleider. En wacht, ik vraag ook de aanstaande directe collega even en misschien heeft degene die wordt vervangen ook nog belangrijke punten. Voordat je het weet zit je met een A4-tje vol eisen. Kan afschrikken, maar laat je er niet door uit het veld slaan!

functie-eisen en nog meer functie-eisen

De functie spreekt je aan, dat is allereerst belangrijk. Het bedrijf lijkt je wel wat. De lijst met eisen, ja daar kan je er echt wel een paar van afstrepen. Uiteraard niet alles nee, maar dat hoeft ook helemaal niet. Wat zeg je? Inderdaad, dat hoeft ook allemaal niet. De functie-eisen zijn lang niet allemaal ‘harde eisen’ - eisen waarop hard wordt geselecteerd, zoals het hebben van een hbo diploma of in het bezit zijn van een rijbewijs. Bekijk goed wat écht vereisten zijn, zoals fulltime beschikbaar zijn en om 8 uur kunnen starten op donderdag bijvoorbeeld. De ‘zachtere eisen’ zoals goed kunnen samenwerken en punctueel zijn, kan je iets minder strikt nemen. Van die lijst zachte eisen is het uiteraard goed om een groot gedeelte in je bezit te hebben, maar zeker niet alles. Hoe realistisch is het om een lijst van soms wel 20! skills in één persoon te vinden?!

oké, maar wat moet ik dan wel écht kunnen?

Dat is een goede vraag en bij elke vacature ook weer verschillend. Dat maakt het allemaal niet makkelijker en overzichtelijker natuurlijk. Even een voorbeeld dan maar. Stel, je hebt een vacature gevonden waarvan de titel luidt; ‘administratief medewerker met bovengemiddelde passie voor plannen’

Een greep uit de lijst met functie-eisen;

  • minimaal 32 uur beschikbaar

  • mbo opleiding in de richting van administratie

  • stressbestendig

  • oog voor detail

  • ervaring met agendabeheer

  • representatief

  • inlevingsvermogen

  • teamplayer

  • sterke communicatieve vaardigheden in woord en geschrift

  • proactief

Uiteraard zijn alle vaardigheden en eisen van belang voor de functie. De échte vereisten zijn vaak de beschikbaarheid en de opleiding. Je kan ervan uitgaan dat wanneer je 16 uur beschikbaar bent, je niet in aanmerking komt voor de functie.
De vaardigheden die genoemd worden, bezit je allemaal als administratief medewerker, maar niet allemaal in dezelfde mate. Je bent bijvoorbeeld best wel stressbestendig, maar blinkt er niet in uit. Daarentegen ben je wel een echte aanpakker en ken je weinig mensen die nauwkeuriger werken dan jij.

Tip

Deel de vaardigheden die je op het lijf zijn geschreven en geef er een concreet voorbeeld bij. Mag van een werksituatie, maar soms is die er niet en vertel je gewoon dat jouw oog voor detail behoorlijk goed van pas kwam tijdens je schoolprojecten. En de vraag of je aan alle eisen van de vacature moet voldoen, kunnen we met nee beantwoorden! 
Zo, waar ga jij morgen aan de slag?