wat zijn jouw kernkwaliteiten?

Je staat aan het begin van je carrière en je wilt meer over jezelf te weten komen. Waar ben ik goed in? Hoe kan ik mijn kwaliteiten benutten? Misschien net zo belangrijk is de vraag waar je alert op moet zijn. Wanneer kom jij minder goed tot je recht?

kernkwadrant van Daniel Ofman

Binnen de Psychologie is het kernkwadrant van Daniel Ofman een bekend model om inzicht te krijgen in je kernkwaliteiten en jouw bijbehorende valkuilen. Volgens Ofman beschikt ieder mens over kwaliteiten. Kwaliteiten zijn die eigenschappen binnen de persoonlijkheid van iemand die eruit springen. Persoonseigenschappen zijn niet aangeleerd, maar liggen diep verankerd en zijn aangeboren.

Het model bestaat uit vier pijlers: kwaliteit, valkuil, uitdaging en allergie. Wanneer je doorschiet in je kwaliteit, spreken we over een valkuil. Jouw kwaliteit is dan zo sterk aanwezig dat deze tegen je werkt. Het tegenovergestelde van je valkuil is jouw uitdaging. Om jouw kwaliteit nog beter te benutten, zul je jouw uitdaging aan moeten gaan. Je versterkt dan je kernkwaliteit. Maar wanneer je doorschiet in je uitdaging, krijg je te maken met een persoonseigenschap die je eigenlijk heel lastig vindt. We spreken dan over jouw allergie. Deze eigenschap vind je ook vaak terug bij mensen met wie jij het lastig vindt om samen te werken. Dit zegt dus heel veel over wie jij bent!