Stel je de volgende situatie eens voor. Je hebt gesolliciteerd en bent succesvol door twee gespreksrondes heen gevlógen. Je nieuwe baan ligt binnen handbereik. Deze week volgt alleen nog het laatste gesprek. Natuurlijk gaat het jou om die toffe baan, maar je wilt ook het best mogelijke salaris eruit zien te slepen. Hoe doe je dat?

onderhandelen? help!

Een mooi salaris komt meestal niet zomaar uit de lucht vallen, hiervoor moet je onderhandelen. En laat dat nou een vaardigheid zijn die niet iedereen van nature bezit. Veel mensen durven het niet of zijn er te bescheiden voor. Ze denken: dat is toch geen optie voor mij, laat ik maar gewoon ja zeggen op wat ze me bieden. Straks krijg ik die baan niet.

Ho, stop! Dat gaat in de richting van ‘een gemiste kans’, want this is wél your moment. Werkgevers vinden het heel normaal om over salaris te onderhandelen. En succesvol onderhandelen kun je leren. Met een goede voorbereiding en veel oefenen bereik je meer dan je denkt. Hieronder vijf tips voor jou om meer uit je salarisonderhandeling te halen. Go for it!

1. kies het juiste moment

Wanneer start je de onderhandeling? Direct tijdens je eerste gesprek? Of pas aan het einde van het sollicitatieproces, tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek? Hiervoor zijn geen vaste regels, steek goed je voelsprieten uit. Het is in ieder geval belangrijk dat je je salariswens vóór het eerste gesprek paraat hebt. Zodat je direct je antwoord klaar hebt als ernaar wordt gevraagd. Geen geaarzel en gehakkel! Voelt het op dat moment toch niet goed? Zeg dan dat je erop terugkomt, dat kan ook prima. Als je trouwens denkt dat jouw wens sterk afwijkt met wat ze je gaan bieden, communiceer dat dan vrij snel. Bijvoorbeeld aan het einde van een goed verlopen tweede gesprek. Anders is het zonde van ieders tijd.

2. achterhaal wat een reëel salaris is

Het salarisvoorstel dat je doet moet goed onderbouwd zijn. Je geeft je toekomstige werkgever het gevoel dat je er goed over hebt nagedacht; dat je research hebt gedaan om tot dit bedrag te komen. Geef ook een concreet bedrag per maand aan. Vermeld daarbij dat mensen met een vergelijkbare functie en jouw profiel dit salaris ook verdienen. Werk niet met ronde bedragen. Als je salarisvoorstel € 2.150 is, is de kans groter dat je hierop uitkomt dan als je € 2.000 vraagt. Dit blijkt uit Amerikaans onderzoek.

3. praat eens met recruiters

Die weten doorgaans precies wat een functie in combinatie met jouw profiel zou moeten opleveren. Je kunt ook online kijken op www.loonvergelijken.nl om een reëel beeld te krijgen.

4. denk verder dan je basissalaris

Lukt het ondanks alles toch niet om het salaris te krijgen wat je wilt? Jammer, maar dat hoeft geen showstopper te zijn. Probeer bijvoorbeeld af te spreken dat je bij extra werkzaamheden of prestaties een bonus krijgt. Of wat dacht je van extra vakantiedagen, een mobiel van de zaak of een extra training? Dit soort voorwaarden zijn ook veel waard!

5. vertel de waarheid

Tot slot nog een echte no go: te strak in de onderhandeling gaan zitten en jezelf beter verkopen dan je bent. Je kunt je huid ook te duur verkopen en daar later problemen mee krijgen. Wees eerlijk over je wensen en behoeften. Vertel ook nóóit succesverhalen die je niet zelf hebt behaald. Een mooi salaris moet bij jou passen. En niet bij je buurman.