poeh, een salarisindicatie. Daar vraag je me wat!

Heb je deze gedachte ook wel eens gehad? Herkenbaar hoor! 'Wat is je salarisindicatie?' Ik, Marieke, was 22 toen deze vraag me voor het eerst gesteld werd. Ik had gesolliciteerd op een leuke baan, die gewoon perfect bij me paste. Na het eerste gesprek met de recruiter was ik al meteen enthousiast. Die dag zou ik gebeld worden door de leidinggevende. Op het moment dat de telefoon rinkelde, ging mijn hart razendsnel tekeer. Met klamme handjes nam ik op. Het gesprek was gelukkig heel fijn. We hadden meteen een klik! De leidinggevende nodigde me uit kennis te komen maken. Alles liep dus zoals het moest lopen. Maar toen ineens. Aan het eind van het gesprek. Ze vroeg me naar mijn salarisindicatie…

het antwoord

Met de kennis van nu, had ik een ander antwoord gegeven. Een hoger salaris neergelegd! Of nou ja, überhaupt een salaris genoemd. Mijn antwoord was namelijk: 'Dat maakt me niet zoveel uit.' Mijn baantjes waren tot op dat moment altijd bijbaantjes geweest. In de kas, bij de buurtsuper en in het bejaardenhuis. Ik vond het gewoon normaal dat ik het minimumjeugdloon kreeg. Daar kon ik prima wat biertjes mee betalen op zaterdagavond in de kroeg. Maar, misschien had ik wel iets kunnen onderhandelen. Dan had ik in ieder geval wat ervaring gehad! Jong geleerd, ‘oud’ gedaan. 

het bepalen van een salarisindicatie

Je bent dus niet de enige die niet weet wat te antwoorden op de vraag om een salarisindicatie. Toen ik eenmaal als intercedent op een vestiging van Randstad aan het werk was, kreeg ik goed in de gaten dat het voor veel mensen best moeilijk is om een indicatie te geven. Want, wanneer doe je het goed? Als je een te hoge indicatie afgeeft, dan kom je misschien wel niet in aanmerking voor je droombaan. Die ene baan die je ook zou willen aannemen voor wat minder salaris. Aan de andere kant is een te lage indicatie ook niet handig. Je moet natuurlijk wel je vaste lasten kunnen betalen.

Kortom, een weloverwogen salarisindicatie geven is belangrijk! Heb je hier nog weinig ervaring mee? Of ben je juist heel bekend met de salarissen in de branche waarin je werkzaam bent, maar ga je een carrièreswitch maken? We helpen je graag op weg met het bepalen van een salarisindicatie!

salarischeck

Een belangrijk onderdeel daarvan is het doen van een salarischeck. Met een salarischeck zie je direct wat andere mensen, die hetzelfde werk doen als jij, verdienen. Daar had ik toen als begintwintiger eerlijk gezegd nog nooit van gehoord!

Met de kennis van nu zeg ik dus tegen mijn 22-jarige zelf: ga er goed voor zitten en bereid een salarisindicatie voor. Zodat je die vol zelfvertrouwen kunt geven!