op deze pagina

het minimumuurloon. Krijg je waar je recht op hebt?

Dat is fijn om zeker te weten, toch? Hoe leuk je werk ook is, je salaris moet wel kloppen. En je springt toch net met wat meer plezier op de fiets, in de auto of in de trein, wanneer je weet of je krijgt waar je recht op hebt.

Heb je wel eens gecheckt wat je salaris minimaal moet zijn? En waar kijk je dan naar? Laten we samen eens kijken:

 1. betekenis minimumuurloon en minimumjeugduurloon
 2. bedragen minimumuurloon per 1 januari 2024
 3. de cao van jouw werkgever
 4. salarisafspraken van jouw werkgever

1. betekenis minimumuurloon en minimumjeugduurloon

Je hebt in ieder geval altijd recht op het minimumuurloon. Dat noemen we ook wel het WML. Vanaf 1 januari 2024 wordt het wettelijk minimum uurloon ingevoerd. Laten we samen eens kijken wat dat is en hoeveel het is. 

 • wat is het wettelijk minimumuurloon (WML)?
  De woorden zeggen het eigenlijk al. Het minimumuurloon is het loon dat je minimaal hoort te krijgen volgens de wet. Waarom dat zo is? Goede vraag! Het minimumloon is jaren geleden, om precies te zijn in 1968, opgericht om werknemers te beschermen. Inderdaad, te beschermen tegen té weinig loon. Onderbetaling. Werkgevers moeten sindsdien dus het minimumloon uitbetalen. Het bedrag wordt in principe ieder half jaar verhoogd. Op 1 januari en op 1 juli. En geldt tegenwoordig vanaf de leeftijd van 21 jaar. Fijn om te weten, toch?

 • en hoe zit het met het minimumjeugduurloon?
  Zoals we hierboven gezien hebben geldt het minimumuurloon vanaf 21 jaar. Maar, hoe zit dat dan als je jonger bent? Dan heb je toch ook recht op voldoende loon? Ja, zeker! Ben je 15 jaar of ouder en jonger dan 21? Dan geldt voor jou het minimumjeugduurloon. Het principe is hetzelfde als het minimumuurloon. Je moet minstens het bedrag krijgen dat wettelijk is vastgelegd.

 • hoeveel bedraagt het minimumuurloon?
  Laten we samen eens de bedragen bekijken in onderstaande tabel. Let op, het gaat om bruto bedragen.

2. minimumuurloon per 1 januari 2024

Bruto bedragen per leeftijd, vanaf 1 januari 2024

leeftijd per uur
21 jaar en ouder €13,27
20 jaar €10,62
19 jaar €7,96
18 jaar €6,64
17 jaar €5,24
16 jaar €4,58
15 jaar €3,98

Bron: Rijksoverheid.nl

3. de cao van jouw werkgever

Het minimumuurloon is niet altijd het minimale wat je hoort te verdienen. Hm, hoe zit dat dan? Laten we er samen eens induiken. De lonen in een cao wijken vaak positief af van het wettelijk minimumuurloon. Past je werkgever een cao toe? Dan is het dus goed om te checken wat de lonen en andere arbeidsvoorwaarden zijn uit die cao. Je wilt natuurlijk wel verdienen waar je recht op hebt! Meer lezen over cao’s

4. salarisafspraken van jouw werkgever

We zagen al dat een werkgever in ieder geval het wettelijk minimumuurloon moet uitbetalen. Of het juiste loon uit de geldende cao. Het is dus altijd belangrijk om eerst te checken of je werkgever (of opdrachtgever van het uitzendbureau) een cao toepast. In dat geval heb je namelijk recht op het salaris dat in de salaristabel is opgenomen in de cao.

Maar er is nóg een situatie mogelijk. En dat is die van een werkgever die géén cao volgt, maar wel eigen salarisafspraken heeft laten vastleggen.

Start je in een leuke baan bij een werkgever die eigen salarisafspraken heeft? In de vorm van een eigen salarishuis/loongebouw? Dan bepaalt je nieuwe werkgever op basis van je functie, leeftijd en ervaring je startsalaris conform de vastgelegde afspraken. Ook als je jezelf doorontwikkelt en je een loonsverhoging krijgt, wordt er gekeken naar dat salarishuis/loongebouw. Ook hier geldt natuurlijk weer, dat de salarissen nooit lager mogen liggen dan het wettelijk minimumuurloon.

wat te doen als je minder dan het minimumuurloon krijgt?

Heb je gecheckt wat het minimumuurloon is en krijg je minder? Dan is het belangrijk om de het juiste salaris én je achterstallige loon en vakantiegeld op te gaan eisen. Stap eerst naar je werkgever. Komen jullie er niet uit? Meld dit dan bij de Inspectie SZW. Lees er meer over op de website van Rijksoverheid.

ruimte voor salarisonderhandeling

Heeft je werkgever geen cao, geen eigen salarisafspraken, dan moet je dus minimaal het wettelijk minimumuurloon ontvangen. Maar, nu wordt het leuk, jullie mogen ook samen afspraken over je salaris maken. Je loon mag natuurlijk gewoon hoger zijn dan het wettelijk minimumuurloon. Goed nieuws, toch? Onderhandel er dus op los! Hoe je dat doet? Lees de 13 tips over je salarisonderhandeling.

de 3 meest gestelde vragen over het minimumloon

 • 1. wat is het minimumuurloon in 2024?

  Het wettelijk minimumuurloon is per 1 januari 2024 €13,27 bruto per uur voor 21 jaar en ouder. Ben je jonger? Dan geldt het minimumjeugduurloon.

 • 2. wat is het minimumjeugduurloon in 2024?

  Het minimumjeugdloon geldt als je jonger bent dan 21 jaar. Het bedrag is afhankelijk van je leeftijd en geldig per 1 januari 2023. Check hieronder de bruto bedragen per uur:

  • 20 jaar: €10,62
  • 19 jaar: €7,96
  • 18 jaar: €6,64
  • 17 jaar: €5,24
  • 16 jaar: €4,58
  • 15 jaar: €3,98
 • 3. wat betekent het WML?

  Het WML is het wettelijk minimumuurloon. Dit is het minimale uursalaris dat je als werknemer hoort te krijgen volgens de wet. Op 1 januari en 1 juli van het jaar wordt het minimumloon, in principe, verhoogd.