Een goed uitziend cv is heel belangrijk in je zoektocht naar een nieuwe leuke baan. Gecombineerd met een goede sollicitatiebrief, laat het cv jouw werkervaring en vaardigheden zien. Zo kan een werkgever een eerste inschatting maken of jij een ‘match’ bent met het bedrijf en de functie waarop je solliciteert.

Fouten maak je snel en zijn van invloed als een potentiële werkgever ze vindt. Je cv moet een kans op een baan vergroten. Je cv moet in pósitieve zin opvallen, door de veelgemaakte fouten te voorkomen. Laat jouw toekomstige werkgever zien dat jij de perfecte match bent voor die baan.

1. eerlijkheid duurt het langst

Als het op je carrière aankomt, kan het verleidelijk zijn om de waarheid een beetje op te rekken om zo toch die droombaan te krijgen. Niet doen! Een misleidend of ‘opgepompt’ cv verkleint je kansen aanzienlijk. Ieder detail op je cv kan worden gecheckt en dit gebeurt grondiger dan je denkt. Daarom is het zeer onverstandig om te overdrijven of te liegen op je cv.

2. gebruik geen dertien-in-een-dozijn cv

Je cv aanpassen op een specifieke vacature laat zien dat je echt geïnteresseerd bent in de baan en een serieuze kandidaat bent. Gebruik bijvoorbeeld dezelfde woorden die ook voorkomen in de beschrijving van de functie. Benadruk de kwaliteiten, ervaring en opleidingen die het belangrijkst zijn voor deze specifieke functie. Hoe meer je cv op maat is gemaakt voor de baan, hoe groter de kans is dat je op gesprek mag komen.

3. word niet te persoonlijk

Persoonlijke informatie op een cv is belangrijk, zolang het direct betrekking heeft op de baan of de personeelsmanager informatie geeft die hij of zij nodig heeft om contact met je op te nemen. Privé informatie is iets anders dan persoonlijke informatie. Dit hoeft niet op je cv te staan. Denk daarbij aan geslacht, nationaliteit, politieke voorkeuren, geloofsovertuiging, huwelijksstatus, BSN, fysieke kenmerken of handicaps.

4. gebruik geen onprofessioneel mailadres

Een onprofessioneel mailadres stuurt de verkeerde boodschap naar personeelsmanagers. Als je serieus genomen wilt worden, gebruik dan een mailadres dat geschikt is voor werk. Maak zo nodig een nieuw mailadres. Dat kost je maar een paar minuten en bovendien zijn accounts gratis aan te maken. Gebruik geen gedeeld, schattig, aanstootgevend of seksueel getint adres. Gebruik de naam die ook op je cv staat, bijvoorbeeld: jan.devries@email.com.

5. vergeet niet proef te lezen

Personeelsmanagers moeten vaak hele stapels sollicitaties doorwerken. Slordige sollicitanten belanden dan al snel op de ‘nee’ stapel. Lees dus altijd je cv op proef, om zeker te weten dat er geen spel-, type- of grammaticafouten in staan. De spellingchecker is je beste vriend, maar kan niet alle fouten vinden. Je cv uitprinten en hardop voorlezen helpt om fouten te vinden die je anders niet op zou merken. Vraag ook altijd een vriend of familielid om je cv even door te lezen.