In de cao of andere bedrijfsregeling kunnen afspraken over arbeidstijdverkorting (ATV) of arbeidsduurverkorting (ADV) zijn opgenomen. 

ADV en ATV zijn in de jaren tachtig in het leven geroepen om de hoge werkloosheid terug te dringen; het beschikbare werk zou hiermee over een groter aantal personen kunnen worden verdeeld. Veel werknemers hebben zo een aantal extra vrije dagen gekregen. Tegenwoordig wordt het meer ingezet om de veiligheid, gezondheid en productiviteit van werknemers te vergroten. 

Op deze pagina

verschil tussen adv en atv

Het verschil tussen arbeidsduurverkorting (ADV) en arbeidstijdverkorting (ATV) is de manier waarop de werknemer zijn vrije uren kan opnemen. 

Bij arbeidsduurverkorting werkt de werknemer wekelijks meer dan de afgesproken hoeveelheid arbeidsuren. Die extra gewerkte uren kan hij op een later moment opnemen als verlof. 

Bij arbeidstijdverkorting kan de werknemer een aantal roostervrije dagen per jaar opnemen. Vaak bepaalt het bedrijf op welke dag, middag of ochtend werknemers deze vrije tijd moeten opnemen. In andere gevallen worden deze dagen of dagdelen vastgesteld in overleg tussen de werknemer en de werkgever.

Een receptioniste heeft een arbeidsovereenkomst waarin staat dat ze 38 uur per week moet werken. In werkelijkheid werkt ze 40 uur per week. Dan bouwt ze wekelijks twee adv-uren op. Iedere vier weken bouwt ze zo een verlofdag op.

verschil met vakantiedagen

Vakantiedagen zijn een wettelijk recht. Maar ADV/ATV is een afspraak tussen de werkgever en de werknemer. Omdat ADV/ATV niet wettelijk is vastgelegd, wordt het meestal in de cao geregeld. Het is ook mogelijk dat het in een bedrijfsregeling is vastgelegd.