Van geneeskunde tot communicatie, het zijn de technici en ingenieurs die de wereld waarin we leven veranderen. Een korte introductie van de 5 belangrijkste innovatieve technologieën in de komende paar jaar. Technologie gaat over continue innovatie. De aanjagers van die innovatie zijn de ingenieurs die voortdurend bezig zijn met het opsporen, doorrekenen en testen van nieuwe technieken, en de toepassingen die de kwaliteit van leven verbeteren.

de toekomst

Uiteraard is het lastig om voorspellingen op het gebied van technologie te doen, maar over een aantal ontwikkelingen in de komende jaren zijn analisten het eens. En deze ontwikkelingen zullen, zoals dat altijd gaat met groei en verandering, zorgen voor nieuwe banen. Logischerwijs betekent dit dat er veel meer vraag zal zijn naar gekwalificeerde en creatieve ingenieurs.

5g

Veel deskundigen geloven dat het vóór 2020 realiteit wordt: 5G. Het is een van de belangrijkste technologieën in opkomst omdat het veel impact heeft op andere gebieden van de techniek. Heel veel gaat in de toekomst namelijk afhankelijk worden van 5G: slimme steden, autonome auto's en ‘het internet der dingen’ (de situatie dat niet alleen mensen online zijn, maar ook dingen, zoals machines, auto’s en huishoudelijke apparatuur). Het is dus geen verrassing dat ingenieurs momenteel werken aan de volgende generatie mobiele draadloze technologie. 

Om gelijke tred te kunnen houden met de eisen die toekomstige functies aan hen stellen, zullen de ingenieurs en ontwikkelaars van draadloze systemen hun huidige vaardigheden moeten uitbreiden. Voor ingenieurs die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van een nieuwe radiotechnologie komen er nieuwe carrièrekansen. Ook elektro-ingenieurs die mobiele apparaten ontwikkelen, zullen merken dat ze populairder worden. Er moeten immers nieuwe smartphones en tablets komen die op 5G werken.

zelfrijdende voertuigen

Autonome - of zelfrijdende - voertuigen zijn al een paar jaar een hot topic. Ingenieurs zijn nu bezig met de versterking van veiligheidsmaatregelen. In de toekomst zullen zelfrijdende auto’s 5G gebruiken om verbonden te blijven met andere voertuigen en de infrastructuur eromheen. Dit zou het aantal verkeersongelukken moeten verminderen.

De fabrikanten die deze voertuigen ontwikkelen, hebben ingenieurs met vaardigheden in draadloze technologie en communicatie nodig. Omdat in de toekomst bijna alle autonome auto's op elektriciteit gaan rijden, zijn ook ingenieurs met ervaring op dat gebied nodig. Ook automotive ingenieurs zullen populair worden bij autofabrikanten.

draadloze elektriciteit

Draadloze elektriciteit klinkt misschien als toekomstmuziek, maar het is dichterbij dan velen denken. Smartphones kunnen bijvoorbeeld al door een elektromagnetisch veld draadloos worden opgeladen. Consumenten hebben daardoor geen kabels, adapters en accu's meer nodig. Er wordt ook gezegd dat fabrikanten al ‘wearables’ zoals smartwatches en fitnesstrackers op basis van deze techniek kunnen ontwikkelen. De drager zou zich een jaar of langer geen zorgen hoeven te maken over de batterij, omdat die draadloos kan opladen.

Zonder batterijen kunnen al deze voorwerpen goedkoper worden geproduceerd. Fabrikanten hebben dan meer budget te besteden aan mensen die deze nieuwe ideeën kunnen ontwikkelen. Zoals te verwachten zal er veel vraag zijn naar ingenieurs die deze vaardigheden hebben.

protheses

Protheses zijn door de jaren heen flink veranderd. In het begin waren het nog primitieve modellen van hout en ijzer; tegenwoordig zijn het high-tech ledematen. En de toekomst biedt nog meer kansen voor patiënten die na ernstige ziekte en letsel weer een normaal leven willen. Protheses van nu hebben sensoren en computers, die als hersenen fungeren en bepalen hoe de ledematen reageren. In de nabije toekomst kunnen protheses natuurlijke bewegingen nabootsen, wat betekent dat ze steeds minder opvallen. Experts voorspellen ook dat mensen de protheses gedeeltelijk met hun hersenen en lichaam zullen kunnen aansturen. Dit zal gebeuren door middel van ‘touch input systemen’.

Er zijn miljoenen mensen die protheses nodig hebben. Dit biedt kansen voor ingenieurs die de best denkbare protheses willen ontwikkelen. Werkgevers gaan op zoek naar biomedische specialisten en werktuigbouwkundigen met kennis van materiaalkunde. Ook ingenieurs die nauwkeurige metingen kunnen verrichten en die echt begrijpen hoe het menselijk lichaam in elkaar zit, zullen een toename van de vraag naar hun ervaring zien. Omdat de natuurlijke beweging van de protheses wordt nagebootst door elektronica, worden ook ingenieurs in de elektronica populair.

nanotechnologie

Nanotechnologie betekent 'iets op zeer kleine schaal maken' en wordt toegepast in uiteenlopende sectoren zoals de geneeskunde, duurzame energie, elektronica en levensmiddelentechnologie. Nanotechnologie is een techniek die het mogelijk maakt te werken met deeltjes ter grootte van nanometers. Een voorbeeld is de nanobot, een robot met microscopische afmetingen. Volgens deskundigen zullen de nanobots de technologie van de 21e eeuw volledig domineren. Ze kunnen worden ingezet in het menselijk lichaam om infecties te bestrijden en operaties in het lichaam uit te voeren zonder dat er gesneden moet worden.

Nanotechnologie is een multidisciplinair veld waarbinnen verschillende sectoren samenwerken. Dit geldt ook voor ingenieurs, biologen en onderzoekers. Biomedische ingenieurs zijn nodig om nanobots voor medische doeleinden te ontwikkelen. Daarnaast moeten elektronica-ingenieurs hun nanotechnologische vaardigheden uitbreiden om nieuwe elementen voor apparaten kleiner te kunnen maken.