resultaten randstad werkmonitor 2022 q1

In de afgelopen twee jaar hebben we door de coronapandemie wereldwijd met flinke uitdagingen - en soms ook tegenslagen - te maken gehad. Nu we hiervan aan het herstellen zijn, is één ding duidelijk geworden in de wereld van werk: de dynamiek tussen werknemers en werkgevers is voorgoed veranderd. En dat heeft gevolgen voor de loopbaankeuzes die mensen maken. Zo worden steeds meer mensen bij deze keuzes gedreven door een hoger doel, ofwel purpose, en vindt een groeiend aantal van hen dat levensgeluk voorop moet staan. Zoals dat meestal het geval is, zijn het ook nu de jongeren - Gen Z en millennials - die hierin het voortouw nemen.

Dat blijkt uit de Randstad Workmonitor 2022, een onderzoek dat in februari en maart 2022 onder 35.000 werkenden in 34 markten wereldwijd is uitgevoerd. We zetten vijf opvallende trends uit het meest recente onderzoek voor je op een rij.

1. houding: werk moet bij het leven passen

Geluk komt op de eerste plaats, en daarna pas het werk. Uit de Randstad Workmonitor 2022 komt duidelijk naar voren dat jongeren, zoals Gen Z (18- tot 24-jarigen) en millennials (25- tot 34-jarigen) vinden dat je moet werken om te leven, en niet andersom. Een meerderheid (56%) van Gen Z zegt zelfs dat ze hun baan zouden opzeggen als ze daardoor niet genoeg van het leven zouden kunnen genieten. Van de oudere medewerkers (55- tot 67-jarigen) zegt maar 38% hetzelfde. Dat geeft aan dat mensen in een latere fase van hun loopbaan werkzekerheid belangrijker vinden. 

2. waarden: purpose boven salaris

Door de groeiende aandacht voor maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn werkgevers steeds meer hun purpose en missie gaan inzetten in hun employer branding strategie, vooral als het gaat om de jongere generaties. Uit de Randstad Workmonitor 2022 blijkt dat dit geen onverstandige keuze is: werknemers zien graag dat de organisatiewaarden op één lijn liggen met hun persoonlijke waarden. Een aanzienlijk aantal (43%) respondenten zegt niet voor een organisatie te gaan werken als de sociale waarden en het duurzaamheidsbeleid van die organisatie niet overeenkomen met hun eigen normen. En voor bijna evenveel mensen (41%) geldt dat ook als het gaat om diversiteit en inclusie

Een derde van de respondenten zegt bovendien een lager salaris te accepteren als zij door hun werk een maatschappelijke bijdrage kunnen leveren. Dit geldt met name voor de jongste generatie: 42% van de 18- tot 24-jarigen ten opzichte van 25% van de  55-tot 67-jarigen. 

tip

Meer weten over het belang van een heldere company purpose? Lees het in ons laatste Randstad Employer Branding Research

3. empowerment: employer branding versterken

Als jij ook worstelt met de huidige krapte op de arbeidsmarkt, is het een goed idee om je employee value propositie eens onder de loep nemen en zo je  employer brand te versterken. Daar valt nog veel te winnen, blijkt uit de Randstad Workmonitor 2022: slechts 22% van de respondenten heeft in de laatste twaalf maanden een aanbod voor betere arbeidsvoorwaarden van hun werkgever gehad. Daarnaast heeft maar 36% een loonsverhoging gehad en mag slechts 25% een opleiding volgen of op een andere manier aan zijn ontwikkeling werken. Nu de concurrentie op de arbeidsmarkt snel toeneemt, zullen werkgevers moeten bekijken of hun employee value propositie voldoende is om talent aan te trekken én te behouden.

4. flexibiliteit: hybride werken

Een belangrijk gevolg van de wereldwijde crisis is dat hybride werken het nieuwe normaal is geworden. Mensen willen op allerlei manieren flexibel kunnen werken: wat betreft locatie (thuis of op kantoor), werkuren (per week of per dag) of contract (vast, tijdelijk, per opdracht of bijvoorbeeld, als zzp’er). Dat zien we ook terug in de resultaten van de Randstad Werkmonitor 2022. Bijna driekwart (71%) van de ondervraagden vindt een flexibele werklocatie belangrijk en 83% wil werkuren die moeiteloos in hun leven in te passen zijn. Is het werk niet flexibel genoeg? Dan zijn de jongere generaties niet bang om hun baan op te zeggen: 36% van 18- tot 24-jarigen en 34% van de 25- tot 34-jarigen heeft dat zelfs al eens gedaan.

5. zelfontwikkeling: versnelling van professionele groei

Niet alleen werkgevers, maar ook werknemers zien het belang van het overbruggen van de skill gap (de kloof tussen de aanwezige en benodigde vaardigheden). Ook in de resultaten van de Randstad Workmonitor 2022 is dat duidelijk te zien: een overweldigende meerderheid (88%) van de respondenten zegt te willen deelnemen aan leer- en ontwikkelingsprogramma's. Bijna evenveel mensen (84%) zou graag met een loopbaancoach willen werken, bijvoorbeeld om te leren hoe ze een betere werk-privébalans kunnen realiseren (50%) of hoe ze verder kunnen komen in hun carrière (40%). Bijna de helft van de respondenten (48%) wil zijn soft skills ontwikkelen. Niet verrassend: ook op dit punt loopt de jongste generatie voorop (56%). 

over de randstad werkmonitor

De Randstad Werkmonitor is voor het eerst in 2003 gelanceerd en omvat inmiddels 34 markten in Europa, Azië-Pacific en Amerika. Dit uitgebreide onderzoek geeft inzicht in wat werknemers, zzp’ers of werkzoekenden willen en verwachten van hun werkgevers. 

meer weten over employer branding?

Wil je meer informatie over het belang van jouw werkgeversimago in de strijd om talent op de arbeidsmarkt? Of wil je zelf aan de slag met het (verder) ontwikkelen van jouw employer brand? Bekijk dan onze artikelen over employer branding of download het employer branding onderzoeksrapport. Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom employer branding? Meld je dan nu hieronder aan voor onze nieuwsbrief.