Het einde van de zomervakantie is in zicht en dus ook komen je medewerkers weer terug van hun vakantie. Vaak met frisse tegenzin: ruim een derde van de werkenden in Nederland zegt op te zien tegen de eerste werkweek. Hoe help je je medewerkers een goede start te maken na hun vakantie? Dit zijn onze tips.

4 tips voor een soepele overgang van vakantie naar werk

  1. de eerste werkdag
  2. op temperatuur komen
  3. profiteer van de frisse blik
  4. kijk vooruit

1. de eerste werkdag

De eerste werkdag is het moeilijkst. Dus als die meevalt, is de ergste hobbel al genomen. Gaat het hele bedrijf op dezelfde dag weer aan het werk? Begin de dag dan met een korte bijeenkomst, heet iedereen welkom terug en neem even de tijd om elkaars vakantieverhalen te horen. Komen je medewerkers allemaal op verschillende dagen terug van hun vakantie? Zet een after-vakantie-opstarter op hun bureau voor de eerste werkdag - bijvoorbeeld een flesje sap, zak drop of hartelijke kaart - en het voelt toch meteen heel anders dan ‘business as usual’. 

2. op temperatuur komen

Geef, als het even kan, je medewerkers de gelegenheid om te wennen aan de overgang van vakantie naar werk. Plan bijvoorbeeld geen nieuwe projecten of belangrijke vergaderingen in hun eerste werkweek, maar geef ze de tijd om rustig hun mailbox door te werken en op te starten. Je wilt niet dat je mensen meteen in de overwerk-modus schieten, dus geef zelf het goede voorbeeld door pauzes te nemen en op tijd naar huis te gaan. 

3. profiteer van de frisse blik

Voor veel mensen geldt gelukkig ook dat ze na de vakantie barsten van de energie en boordevol plannen zitten. Daar kun je als werkgever natuurlijk prima je voordeel mee doen. Plan na de vakantie een kort evaluatiemoment en geef je medewerker de gelegenheid om zijn of haar frisse kijk op dat ene project of de workflow van het bedrijf met je te delen. Zo toon je niet alleen respect voor hun inzet maar krijg je ook waardevolle feedback.

4. kijk vooruit

Voorkom dat je medewerkers na hun vakantie meteen volle bak aan de gang moeten om stapels werk weg te werken. Denk dus vooruit en plan voor de volgende vakantieperiode alvast de vervangers in die ervoor zorgen dat je medewerkers een frisse start kunnen maken. Wij helpen je graag!

let op

Deze vakanties komen er nog aan in 2022:

  • hersftvakantie regio noord: 15 - 23 oktober 
  • herfstvakantie regio zuid/midden: 22 - 30 oktober
  • kerstvakantie alle regio’s: 24 december 2022 - 8 januari 2023

energieke flexwerkers via randstad

Krijg je toch last van een after-vakantiedip, omdat de berg werk die is blijven liggen maar niet kleiner wordt? Wij helpen je graag aan energieke flexwerkers. Bekijk de voordelen van flexwerkers via Randstad en verstuur je vacature.