op deze pagina:

wat is een salarisindicatie eigenlijk?

Een salarisindicatie is een term die zowel gebruikt wordt door een werkgever als door jou als kandidaat. Een werkgever vermeldt vaak een salarisindicatie, ofterwijl een schatting van het salaris, in een vacaturetekst. Een schatting? Ja, dat klopt inderdaad. Want je definitieve salaris hangt af van bijvoorbeeld je leeftijd en werkervaring. De juiste salarisschaal in de cao bepaalt meestal het brutoloon. Een salarisindicatie in de vacaturetekst geeft je dus een goed beeld van wat je gaat verdienen. Aan jou om te bepalen of je solliciteert natuurlijk. 

Ook kan het zijn dat een recruiter je vraagt om een salarisindicatie. In dat geval is een salarisindicatie eigenlijk een soort van gewenst salaris. Herken je dit? Is die vraag al eens aan je gesteld? Het is fijn om vooraf goed na te denken over wat je wilt verdienen. Want het kan de start zijn een salarisonderhandeling!

welke factoren bepalen de hoogte van mijn salaris?

Laten we eerst eens samen kijken naar de factoren die van invloed zijn op je (toekomstige) salaris. Ben je hier al goed bekend mee? Ga dan direct naar onze tips. De factoren:

  1. functie
  2. opleidingsniveau
  3. leeftijd
  4. ervaring
  5. branche
  6. cao
  7. arbeidsmarkt
  8. regio

1. functie

Werk je als chirurg? Dan is het voor te stellen dat het salaris hoger ligt dan dat van bijvoorbeeld een marketingmedewerker. Dit heeft met allerlei zaken te maken. Denk aan de jarenlange opleiding geneeskunde die er aan vooraf gaat. Maar ook de verantwoordelijkheden in zo’n functie zorgen ervoor dat het loon een stuk hoger ligt.

2. opleidingsniveau

Hoe hoger opgeleid, hoe hoger het salaris. Meestal. Want, dat geldt vaak alleen als je gaat werken in de richting van je studie. Intercedent Marieke vertelt dat er in 2012 zó weinig vacatures beschikbaar waren voor mensen met een universitair diploma op zak, dat zij vaak tijdelijk aan de slag gingen als productiemedewerker. Een kandidaat die biologie gestudeerd had, ging aan het werk aan de lopende band. Daar verdiende hij natuurlijk gewoon hetzelfde als zijn collega’s! 
Lees Mariekes blog: hoe geef ik een salarisindicatie?
 

Wil je een opleiding volgen? Check de mogelijkheden via Randstad opleidingen en trainingen

3. leeftijd

Ben je nog heel jong? Dan heb je meestal nog geen hypotheeklasten of kinderen. Bij je levensfase hoort een ander salaris. En daarnaast is het vaak ook zo dat hoe ouder je bent, hoe meer werkervaring je hebt. Bij die werkervaring past dan ook weer een hoger salaris. Onthoud: hoe jong je ook bent, er geldt altijd een minimumloon.

4. ervaring

Heb je bakken aan ervaring in de functie waar je op solliciteert? Dan ligt je salaris waarschijnlijk hoger dan dat van iemand die voor het eerst in die functie start. Je bijdrage is dan anders. Je start dan bijvoorbeeld in een hogere schaal. Senior in plaats van junior. Daarom krijg je meer salaris. Meer lezen over salarisschalen?

5. branche

De branche waarin je werkt heeft invloed op de hoogte van je salaris. Waarom? Dit heeft alles te maken met het geld dat er omgaat in de branche. Hogere marges betekent vaak meer ruimte voor hogere lonen. Check de gemiddelde salarissen per sector. Ook is de mate waarin werknemers vertegenwoordigd zijn door een vakbond van invloed op de hoogte van salarissen. Welke afspraken zijn er vastgelegd in cao’s?

6. cao

In een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) staan afspraken die gemaakt zijn tussen werkgevers en werknemers. Dat gaat onder andere over lonen. Heb je een nieuwe baan? Dan bepalen je werkervaring, opleiding en de aard van de functie in welke schaal en trede binnen die schaal je start. Lees meer over salarisschalen en cao’s. Benieuwd naar het arbeidsvoorwaardengesprek? Bereid je voor op de onderhandeling.

7. arbeidsmarkt

Wanneer de arbeidsmarkt (in een bepaalde sector) krap is, dan heeft dat vaak een positief effect op de lonen. Werkgevers hebben dan veel vacatures, terwijl er weinig beschikbare kandidaten in de markt zijn. Ben jij een kandidaat in een ‘krappe sector’? Dan heb je dus veel keuze uit vacatures! Werkgevers zullen er dus alles aan doen om jou naar zich toe te trekken. Een hoger salaris hoort daar zeker bij! Een fijne positie voor jou dus. In een ruime arbeidsmarkt is het precies andersom. Nou is het natuurlijk wel zo dat een werkgever je nooit mag betalen onder het wettelijk minimumloon. Of minder dan het salaris uit de cao. Maar je onderhandelingspositie is in zo’n ruime markt dus minder sterk.

8. regio

In de Randstad liggen de salarissen vaak wat hoger dan in de rest van Nederland. Dat komt bijvoorbeeld door hogere maandlasten. Denk er dus even goed over na, voordat je je biezen pakt. Het leven is er ook duurder!

salarisindicatie bepalen

Dan zijn we nu beland bij het bepalen van je salarisindicatie. Er zijn meerdere situaties waarin je een salarisindicatie nodig hebt. Laten we samen eens kijken wat er voor jou van toepassing is.

  • wil je jezelf inschrijven bij een uitzend- of detacheringsbureau? Of een bureau gespecialiseerd in werving & selectie? Dan heeft de recruiter of intercedent je salarisindicatie nodig om een goede match te kunnen maken met een opdrachtgever. Fijn om alleen vacatures te ontvangen die ook echt qua salaris bij je passen, toch? Ga er eens goed voor zitten om je indicatie te bepalen. Wij helpen je graag een handje met deze stappen.

  • ben je gericht aan het solliciteren naar een functie? Vraagt de recruiter, hr medewerker of je toekomstig leidinggevende je om een salarisindicatie? Dan zijn dit dé tips.

salarisindicatie voor een (online) inschrijving bij een bureau

  • stap 1: check de factoren die van invloed zijn op je salaris. Loop ze gewoon eens na per gewenste functie en schrijf per factor op wat de situatie voor jou is.

  • stap 2: doe de Randstad salarischeck. Vul je gewenste functie(s) in en bekijk de salarissen die daarbij horen. Deze geven absoluut een indicatie voor joúw indicatie.

  • stap 3: ga ervoor! Deel je salarisindicatie met volle overtuiging. Je bent het waard!

salarisindicatie voor een gerichte sollicitatie

Je bent aan het solliciteren op een leuke baan? Dan is het heel fijn om goed voorbereid te zijn op de vraag om een salarisindicatie. Met onze tips bijvoorbeeld. Kijk allereerst goed of er een salaris in de vacature staat. Er zijn vier mogelijkheden:

  1. in de vacature staat: ‘We bieden je een marktconform salaris’. Ehm, een wat? Een marktconform salaris betekent dat het loon past bij de salarissen in de huidige arbeidsmarkt. Het loon lijkt dus op het loon dat beroepsgenoten verdienen. Dat zijn mensen die in een vergelijkbare functie werken. Wil je weten wat het gemiddelde loon is? Doe een salarischeck. En zoek zeker ook eens online naar vergelijkbare vacatures. Wat voor salarissen staan daar?
  2. het kan ook zijn dat er een specifiek salaris in de vacature benoemd wordt. Wanneer er dan alsnog om je salarisindicatie gevraagd wordt, dan weet je dat er ruimte voor onderhandeling is. Check dan zeker eens onze salarischecker. Deze geeft een goede indicatie van wat andere mensen in een hetzelfde of een vergelijkbaar beroep verdienen.
  3. een andere mogelijkheid is dat er een minimum- en maximumsalaris in de vacature staat. Deze salarissen kunnen nogal uit elkaar liggen. Wat vaak te maken heeft met het begin en het einde van de schaal in de cao. Zoek online maar eens naar de cao en bekijk de salarisschalen. Het kan best zijn dat er ruimte is voor onderhandeling! Je ervaring, leeftijd en opleidingsniveau tellen zeker ook mee in de bepaling van je loon.
  4. heb je de vacature goed bekeken, maar zie je echt nergens een salaris staan? Dan is de kans groot dat de vraag gesteld wordt! Bepaal voor jezelf welk salaris bij de functie past. Doe ter voorbereiding de salarischeck. En neem ook je leeftijd, ervaring, opleidingsniveau, de branche en arbeidsmarkt mee in je bedrag. Lees hoe je jezelf voorbereidt op een sollicitatiegesprek.

In welke situatie je ook zit, het is sowieso goed om een salarischeck te doen. Wil je bekijken wat je waard bent? Ga direct naar de Randstad salarischecker.

Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

3 veelgestelde vragen over een salarisindicatie

  • 1. wat is een salarisindicatie?

    Een salarisindicatie is eigenlijk niets meer of minder dan je gewenste salaris. De vraag: 'Heb je voor mij een salarisindicatie?', is je vast wel eens gesteld door bijvoorbeeld een recruiter. Dit is een leuke en uitdagende vraag, waar je jezelf goed op kan voorbereiden. Ook kan een salarisindicatie een term zijn die door werkgevers gebruikt wordt in vacatureteksten. Het geeft dan aan wat je ongeveer gaat verdienen.

  • 2. hoe bepaal je een salarisindicatie?

    Bij het bepalen van een salarisindicatie kijk je goed naar de factoren die van invloed zijn op je salaris: functie, opleidingsniveau, leeftijd, ervaring, branche, cao, arbeidsmarkt, regio. Je kan ook een salarischeck doen. Daarmee kijk je naar de gemiddelde salarissen van mensen in vergelijkbare functies. Handig!

  • 3. wat als je toekomstige werkgever vraagt naar je gewenste salaris?

    Zorg ervoor dat je jezelf goed voorbereidt op de vraag om een salarisindicatie. Bekijk de factoren die een salaris bepalen, check of er een salaris benoemd staat in de vacature en doe een salarischeck. Bepaal voor jezelf vervolgens een bedrag en benoem dat zelfverzekerd! Je kan het.