op deze pagina

wanneer is het tijd om ontslag te nemen?

Er zijn verschillende momenten in je loopbaan waarop je op het punt kunt komen dat je je baan op wilt zeggen. Zo ga je om met 4 veelvoorkomende scenario’s. 

  1. je neemt ontslag tijdens je proeftijd
  2. je neemt ontslag tijdens ziekte
  3. je neemt ontslag zonder nieuwe baan
  4. je neemt ontslag vanwege een nieuwe baan

1. je neemt ontslag tijdens je proeftijd

Je proeftijd duurt meestal een maand nadat je begint met een nieuwe baan. In deze periode kijken jij en je werkgever allebei of er een match is met je collega’s en met de organisatie. In je proeftijd kun je op elk moment ontslag nemen zonder dat dit verdere gevolgen heeft. Let op: om ontslag te nemen tijdens je proeftijd moet je het contract nog steeds schriftelijk opzeggen. 

2. je neemt ontslag tijdens ziekte

Ben je in de ziektewet terecht gekomen door problemen op je werk? Dat is heel vervelend. Het is belangrijk dat je probeert om de problemen samen met je werkgever op te lossen. Lukt dat niet? Dan mag je alsnog zelf ontslag nemen. Geef wel in je WW-aanvraag aan dat je ontslag neemt omdat je ziek bent. Het UWV beoordeelt dan of je een goede reden had om ontslag te nemen. 

3. je neemt ontslag zonder nieuwe baan

Steeds meer mensen zeggen tegenwoordig hun baan op zonder dat ze al een nieuwe baan hebben. Natuurlijk kun je je contract gewoon opzeggen. Onthoud wel dat je geen WW-uitkering krijgt als je zelf ontslag neemt. Zorg dus dat je genoeg gespaard hebt om de periode tussen 2 banen te overbruggen en denk na over je kortetermijnplannen. Zo ontstaat er geen gat in je cv
Let wel: ontslag nemen zonder het vooruitzicht op een nieuwe baan kan erg stressvol zijn. De een weet zich geen houding te geven zonder baan, terwijl de ander totaal geen moeite heeft met deze keuze. Je baan opzeggen is dus een keuze die bij je moet passen. 

4. je neemt ontslag vanwege een nieuwe baan

Je hebt een nieuwe uitdaging gevonden, gefeliciteerd! Je kunt je contract bij je huidige werkgever dan gewoon opzeggen. Vaak heb je wel een opzegtermijn. In je contract vind je hoe lang je opzegtermijn precies is. In die laatste weken werk je nog door bij je huidige baan. Dit kan demotiverend zijn, maar probeer deze periode toch goed af te sluiten. Dat is wel zo eerlijk tegenover je werkgever. 

hoe neem je ontslag?

Je weet nu wanneer de meeste mensen ontslag nemen. Hoe kun je dit het beste aanpakken? Natuurlijk vermijden we conflicten tussen jou en je baas het liefst, dus dit zijn een paar manieren om je ontslag goed aan te pakken: 

  1. zekerheid over nieuwe baan:
    Zorg dat je zekerheid hebt over een nieuwe baan voordat je met je huidige baas in gesprek gaat:
    Bereid je erop voor dat je leidinggevende wil weten waarom je weggaat. Het is belangrijk dat je een goed antwoord hebt op deze vraag. 
  2. blijf positief:
    Ga in het gesprek niet teveel in op waarom je vertrekt:
    Benadruk wat je zo leuk vindt aan je nieuwe baan. Zo blijft het gesprek positief en gaan jij en je werkgever allebei met een goed gevoel naar huis.
  3. neem schriftelijk ontslag:
    Zeg je contract altijd schriftelijk op, maar doe dat pas nadat je met je leidinggevende hebt gepraat:
    Als je weggaat op een vervelende manier kun je ook alleen schriftelijk ontslag nemen, maar doe dat alleen als het echt niet anders kan. In alle andere gevallen is het beter om eerst met je leidinggevende te praten. Ga ook in je brief vooral in op de positieve kanten van je huidige baan.
  4. check de regels bij ontslag op staande voet:
    Je kunt op staande voet ontslag nemen als er een dringende reden is waarom je niet door kunt werken:
    Je werkgever moet zich dan zo erg misdragen hebben dat niet van je verwacht kan worden dat je nog doorwerkt. Check de regels van tevoren, zodat je niet in de problemen komt. 

zelf ontslag nemen en WW-uitkering of ontslagvergoeding

Wanneer je zelf je baan opzegt heb je meestal geen recht op een ontslagvergoeding of transitievergoeding. Die krijg je wel als je ontslag neemt omdat je werkgever je slecht heeft behandeld. Je moet dan wel minstens twee jaar in dienst zijn geweest. 

Neem je zelf ontslag zonder problemen met je werkgever? Dan krijg je geen ontslagvergoeding. Als je zelf ontslag neemt, heb je meestal ook geen recht op een WW-uitkering. Dat komt doordat je zelf verantwoordelijk bent voor je werkloosheid. Denk daarom goed na voordat je ontslag neemt en bereid je goed voor. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

een ontslagbrief schrijven

Om je ontslag officieel te maken, heeft je leidinggevende een ontslagbrief van jou nodig. We laten je zien wat er allemaal in een ontslagbrief moet staan en schrijven een voorbeeldbrief voor je.

zo schrijf je een ontslagbrief >

3 veelgestelde vragen over het opzeggen van je baan

  • 1. wanneer neem je ontslag?

    Veelvoorkomende situaties waarin mensen ontslag nemen zijn in de proeftijd, tijdens ziekte, zonder nieuwe baan of met een nieuwe baan in het vooruitzicht.

  • 2. hoe neem je ontslag?

    Het is belangrijk om op een nette manier ontslag te nemen, door je werkgever eerst mondeling in te lichten en daarna een ontslagbrief te sturen. 

  • 3. heb ik recht op een WW-uitkering als ik ontslag neem?

    Als je zelf ontslag neemt, heb je meestal ook geen recht op een WW-uitkering. Dat komt doordat je zelf verantwoordelijk bent voor je werkloosheid. Denk daarom goed na voordat je ontslag neemt en bereid je goed voor. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.