op deze pagina

je baan opzeggen

Om achteraf geen spijt te krijgen, heb je lang en goed nagedacht over het nemen van je ontslag. Je weet het zeker: het is tijd voor een nieuwe uitdaging. Na een persoonlijk gesprek met je leidinggevende en het versturen van een schriftelijke ontslagbrief, is je ontslag officieel. Wat nu? 

hoe kom je erachter wat voor baan je wilt? 

Het kan moeilijk zijn om na het nemen van ontslag voor jezelf een nieuw doel op te stellen. Volg deze 3 stappen om erachter te komen wat voor soort baan echt bij je past.

 1. wees altijd eerlijk naar jezelf
 2. vraag aan anderen welke baan zij bij jou vinden passen 
 3. ga in gesprek met een loopbaanadviseur

1. wees altijd eerlijk naar jezelf

Als je goed weet wie je bent, wat je leuk vindt en wat je competenties zijn, vind je beter een baan die bij je past. Neem tijd om hierachter te komen en wees eerlijk tegen jezelf. Ben je echt zo direct? Of toch meer een kat-uit-de-boom-kijker? Het is natuurlijk makkelijk gezegd, dan gedaan. 

Gebruik deze handige tools om je vaardigheden te ontdekken:

 • doe onze gratis persoonlijkheidstest en ontdek waar je talenten liggen
 • breng je sterke en zwakke kanten in kaart met behulp van een persoonlijke SWOT-analyse
 • ontdek waar jouw kwaliteiten liggen door je kernkwadranten te onderzoeken
 • doe onze gratis beroepskeuzetest en kom te weten welk werk past bij jouw interesses. 

2. vraag aan anderen welke baan zij bij jou vinden passen 

Goede vrienden, familie of oud-collega’s kunnen je helpen om erachter te komen wat je wilt. Vraag welke baan ze bij je vinden passen en waarom. Wie weet brengen ze je op ideeën waar je zelf nog niet over nagedacht hebt.

3. ga in gesprek met een loopbaanadviseur 

Kom je er toch nog niet helemaal uit? Vraag dan om persoonlijk loopbaanadvies. Samen met een loopbaanadviseur kijken jullie naar alle mogelijkheden. Het fijne aan een loopbaanbegeleiding is dat de begeleider specifiek met jouw situatie meekijkt. Het advies wat je krijgt, is dus op maat. 

4 tips om een nieuwe baan te vinden  

Nu je weet wat je wilt, is het tijd om een nieuwe uitdaging te zoeken. Maar waar vind je die? Gebruik deze 4 tips om je ideale baan te vinden:  

 1. vertel je omgeving dat je een nieuwe baan zoekt
  Laat je vrienden, familie en kennissen weten naar wat voor soort baan je op zoek bent. Veel mensen vinden een baan via hun (online) netwerk. 
 2. houd vacaturewebsites in de gaten
  Check regelmatig of er nieuwe vacatures bijgekomen zijn. 
 3. schrijf je in bij een uitzendbureau
  Met een account bij Randstad ontvang je automatische de vacatures die het best bij je wensen aansluiten en mis je er geen een. Ook heb je via een uitzendbureau de mogelijkheid om bij veel verschillende bedrijven te werken. Zo doe je lekker veel ervaring op en heb je een goede opstap naar een vaste baan. 
 4. googel erop los
  Als je googelt op vacatures voor jouw ideale baan, dan laat Google automatisch de vacatures zien die bij jou in de buurt open staan. 

een nieuwe opleiding kiezen 

Ben je erachter gekomen dat je liever een hele andere richting op wilt? Dan kan het nodig zijn om jezelf om te scholen. Bekijk in de vacature-omschrijvingen van jouw ideale baan welke diploma’s, opleidingen of certificaten gevraagd worden. Zo kom je erachter welke opleiding je het best kunt volgen. Nu alleen nog een opleiding vinden die past bij jouw situatie. 

Wil je: 

 • fulltime studeren? Kies dan een voltijdopleiding aan een onderwijsinstituut
 • werken en leren tegelijk? Bekijk dan of een van de bbl-opleidingen van Randstad opleidingen en trainingen aansluit bij jouw wensen. Of volg een stage of traineeship bij een bedrijf
 • (online) trainingen of cursussen volgen? Volg op het online leerplatform Goodhabitz via Randstad meer dan 100 gratis trainingen. 

solliciteren op een nieuwe baan 

Ben je erachter welke nieuwe richting je op wilt? Dan is het tijd vacatures te zoeken die perfecten aansluiten bij jouw wensen. Nu alleen nog een goede sollicitatie en die nieuwe baan is binnen!

veelgestelde vragen over het vinden van een nieuwe uitdaging

 • 1. waar vind ik een nieuwe baan?

  Veel mensen vinden hun baan via hun (online) netwerk. Vertel daarom je omgeving dat je op zoek bent naar een baan. Check daarnaast regelmatig of er nieuwe vacatures staan op vacaturewebsite. En schrijf je ook in bij uitzendbureaus om geen enkele vacature te missen. Twijfel je nog over wat je precies leuk vindt? Op deze pagina vind je ook handige tips om erachter te komen wat voor baan je wilt.   

 • 2. hoe kom je erachter wat voor baan je wilt?
  1. wees eerlijk naar jezelf: ontdek wie je bent, wat je leuk vindt en waar je goed in bent.
  2. vraag anderen wat voor soort baan zij bij jou vinden passen.
  3. ga in gesprek met een loopbaanadviseur.

  Meer over weten? Bovenaan de pagina vind je een uitgebreidere uitleg.

 • 3. welke opleidingen en mogelijkheden biedt randstad aan?