kom alles te weten over leidinggeven:

wat is leidinggeven?

Leidinggeven is het gedrag van anderen (positief) beïnvloeden. Je stuurt aan en helpt om daarmee een doel effectief en efficiënt te bereiken. Een leider neemt het voortouw en ziet kansen en mogelijkheden. Als leidinggevende kijk je vooruit en weet je in dit proces je hele team mee te nemen. 

Zonder leiderschap zou de wereld er heel anders uitzien, het is nodig om veranderingen te realiseren. Goed leidinggeven vraagt dan ook om een aantal leiderschapskwaliteiten. Zo heb je empathisch vermogen, ofwel het vermogen om je in anderen te verplaatsen, nodig. Je begrijpt de ander en kan iemand laten groeien door gebruik te maken van zijn of haar vaardigheden. 

Ook vind je het fijn om mensen intrinsiek te motiveren en heb je overtuigingskracht. Jouw team moet jou vertrouwen en andersom geef je ze het vertrouwen om te participeren en een rol te hebben.
►Wil je weten of je al over leiderschapskwaliteiten beschikt? Doe onze persoonlijkheidstest

wat maakt leidinggeven zo belangrijk op de werkvloer?

Leidinggeven is een onmisbare competentie op de werkvloer. Want om alles en iedereen in goede banen te leiden is er altijd een leidinggevende nodig. Iemand die verantwoordelijk is voor een team en de dagelijkse aansturing hiervan en iemand die zorg draagt over de planning en de uiteindelijk resultaten. 

Als leidinggevende heb je grote invloed op de betrokkenheid, de productiviteit en het werkplezier van jouw team. Een hele belangrijke rol op de werkvloer dus! Een rol die je dan ook serieus moet nemen. 
Maar zoveel mensen, zoveel wensen. De aansturing die bij de ene medewerker heel prettig werkt, kan bij de ander juist niet zo goed werken. Leidinggeven kan daarom op verschillende manieren, maar onthoud wel dat jouw manier van leidinggeven bepaalt hoe je team functioneert. Grofweg genomen zijn er vier stijlen van leidinggeven die het meest voorkomen. Sturend, coachend, steunend en delegerend.

wanneer sla je door als leidinggevende?

Leidinggeven is een mooie en waardevolle competentie, maar wat gebeurt er als je hierin doorslaat? Dan ontstaat een onveilige situatie waarmee je het tegenovergestelde effect bereikt. Als leidinggevende wil je het beste uit jezelf en uit anderen halen, ofwel positief leiderschap. Het gaat dan ook om kracht in plaats van macht. 

Je wilt een omgeving creëren waarin een team jou als rolmodel ziet en niet als een soort dictator. Wanneer er te veel een gevoel van hiërarchie heerst en machtsspelletjes de overhand nemen, verlies je het respect en het vertrouwen en wil niemand meer voor je werken.

Andersom moet je als leidinggevende ook jouw team vertrouwen. Op het moment dat er sprake is van wantrouwen, zul je zaken niet kunnen loslaten. Je slaat dan eigenlijk door in verantwoordelijkheid, neigt naar controledrang en durft dit dan ook niet bij je teamleden te leggen. Je bent continu bezig met details en bent alles tot in den treure aan het toelichten. Dat noemen we ook wel micromanagement.

zo ontwikkel je je leiderschapskwaliteiten

Leidinggeven is een competentie die je continu kan ontwikkelen. Sterker nog het ontwikkelen van je leiderschapskwaliteiten is onmisbaar om een goed en effectief leider te worden. Voor jezelf, maar ook voor de mensen waar je verantwoordelijkheid over hebt.

  1. Persoonlijk leiderschap
    Beter leidinggeven begint bij jezelf; persoonlijk leiderschap. Persoonlijk leiderschap houdt in dat je jezelf kent en grip hebt op je eigen leven. Wat zijn jouw eigen normen en waarden, wat zijn je talenten en doelen. Op deze manier maak je bewuste keuzes en ben je ook beter in staat leiding te geven over anderen.

  2. Toon waardering 
    We vinden het soms nog best lastig… een compliment uitdelen, onze waardering uiten of erkenning tonen. Maar toch hechten we er enorm veel waarde aan en heeft het een groots effect. Zeker in leidinggeven is het belangrijk om je waardering te tonen. Benadruk wat vaker wat er goed gaat en complimenteer als er doelen zijn behaald. En belangrijk: meen het ook echt! 

  3. volg een gratis online training
    Wil je jouw team inspireren? Positief beïnvloeden? Volg dan de online training Leve de leider. Met een Randstad-account is deze training helemaal gratis. Hier maak je er snel één aan. Via je account vind je vervolgen de gratis trainingen. 

functies waarbij leidinggeven belangrijk is

  • Teamleider: als teamleider, de naam zegt het al, leid je een team. Je stuurt aan, motiveert en inspireert. Ook zorg je voor een planning en dat alle taken op die planning worden uitgevoerd. Je bent de uiteindelijke schakel tussen jouw team en het management.   

  • Projectleider: overzicht houden, enthousiasmeren en knopen doorhakken: dat is helemaal jouw ding! Als projectleider vind je het leuk om een team aan te sturen en je pakt deze verantwoordelijkheid met beide handen aan. 

  • Logistiek supervisor: met jouw talent voor leidinggeven ben je verantwoordelijk voor alle werkzaamheden in een magazijn Een logistiek supervisor is eindverantwoordelijke voor alle werkzaamheden in een magazijn of distributiecentrum. Als logistiek supervisor stuur je alle medewerkers aan en houd je het hele logistieke proces in de gaten.

► Meer weten over welke beroepen bij jou en je leiderschap skills passen? Doe onze beroepskeuzetest!

zo toon je leiderschapskwaliteiten aan tijdens een sollicitatiegesprek

Je solliciteert voor een management- of leidinggevende functie en je wilt laten zien dat je alles in je hebt om te floreren binnen deze rol. Hoe doe je dat het beste? 

Misschien heb je al ervaring met een rol waarin je mensen aanstuurde. Je bent bijvoorbeeld doorgegroeid tot teamleider in je vorige functie of je bent een tijdje projectmanager geweest. Maar ook als je geen specifieke werkervaring hebt opgedaan in een leidinggevende rol kun je aantonen dat je wel die leiderschapskwaliteiten in je hebt. Was je tijdens je studie ook voorzitter van de voetbalclub? Of zat je in het bestuur van de studentenvereniging? Heb je naast je baan ook een rol binnen een vrijwilligersorganisatie Goed om te benoemen! 

Naast taal kan je ook met je lichaamstaal al heel veel duidelijk maken. Vanaf het moment dat je een ruimte inloopt. Hoe sta je, hoe loop je, wat voor handdruk geef je, heb je een open houding en maak je oogcontact. Allemaal aspecten die een leider uitstraalt!

zo help je anderen zich te ontwikkelen met leidinggeven

Lopen er bij jou op het werk managers rond die wat meer in een leidinggevende rol willen zitten? Managen wordt soms onterecht door elkaar gehaald met leidinggeven. Waar een manager meer gericht is op het aansturen van medewerkers en processen, is een leider meer verantwoordelijk voor het grotere plaatje. Waar wil je heen als team, wat zijn de kwaliteiten en vaardigheden en hoe verbind je elkaar om hetzelfde doel te behalen. Jij als leider kan daar mee helpen! 

Zorg ervoor dat de manager minder bezig is met de operationele zaken en meer als een coach optreedt. Ga samen kijken naar de mensen in het team en hoe ze het beste uit zichzelf kunnen halen. Goede leiders hebben namelijk een visie op het team en de organisatie. De output is natuurlijk belangrijk, maar de ontwikkeling van de betrokken medewerkers is net zo belangrijk. En wie weet is het uiteindelijk wel fijn dat de manager en leidinggevende naast elkaar bestaan! 

gelijksoortige competenties

Als je goed kunt leidinggeven dan heb je ook empatisch vermogen. Iemand met empathisch vermogen kan zich goed inleven in de ander en laat dat ook blijken. Dit schept verbinding en begrip en vermindert conflicten. 

Ben je een leider dan heb je overlap met de competentie oplossingsgerichtheid. Iemand die oplossingsgericht is denkt in mogelijkheden en zoekt oplossingen daar waar zaken anders lopen dan verwacht. Een probleem is voor jou een uitdaging!

Heb je leiderschapskwaliteiten dan ben je ook collegiaal. Iemand die collegiaal is, toont begrip voor zijn collega’s en staat voor hen klaar wanneer ze hulp nodig hebben met hun werk. Collegialiteit zorgt voor een fijne sfeer op de werkvloer. 

Heb je leiderschapskwaliteiten en zoek je een passende functie? Bel een intercedent en we begeleiden je door het hele proces; van perfect match tot nog ver erna!

veelgestelde vragen over leidinggeven

  • wat is leidinggeven
  • wat maakt leidinggeven zo belangrijk op de werkvloer?

    Om alles en iedereen in goede banen te leiden is er altijd een leidinggevende nodig. Iemand die verantwoordelijk is voor een team en de dagelijkse aansturing hiervan en iemand die zorg draagt over de planning en de uiteindelijk resultaten. Bekijk wat leidinggeven zo belangrijk op de werkvloer maakt.