kom alles te weten over collegialiteit:

wat is collegialiteit?

Iemand die collegiaal is, toont begrip voor zijn collega’s en staat voor hen klaar wanneer ze hulp nodig hebben met hun werk. Je leeft mee met je collega’s en toont interesse in hun privélevens. Collegialiteit zorgt voor een fijne sfeer op de werkvloer. 

Maar wat wordt er precies van je verwacht als er om collegialiteit wordt gevraagd? En hoe collegiaal ben jij eigenlijk? Doe onze persoonlijkheidstest om te kijken of je over deze competentie beschikt.

wat maakt collegialiteit zo belangrijk op de werkvloer?

Je brengt veel uren van de week door met je collega’s. Dan kan je er beter maar het beste van maken met elkaar, toch? Collegialiteit draagt bij aan een goede werksfeer, en dat is weer heel belangrijk voor je werkplezier. Als je op je verjaardag nietsvermoedend het kantoor binnen komt lopen en je treft je collega’s zingend aan tussen de slingers, taart en confetti, voel je je waarschijnlijk gewaardeerd. Het gevoel dat je je gezien voelt, zorgt er ook voor dat je beter presteert op je werk. Een goede teamgeest is de basis voor iedere fijne werkplek.

wanneer sla je erin door?

Je kan natuurlijk ook te ver gaan in collegialiteit. Als je zoveel werk van je collega overneemt dat je niet meer aan je eigen taken toekomt, gaat dat ten koste van je eigen prestaties. Verlies dus niet je eigen belangen uit het oog. Als je alleen maar bezig bent met de belangen van je collega’s en je daar zelf door in de knel komt, ben je waarschijnlijk iets té collegiaal bezig. 

zo ontwikkel je je collegialiteit

Vind je het soms ingewikkeld om collegiaal te zijn, bijvoorbeeld omdat je niet zo empathisch bent of misschien introvert? Geen zorgen, net als analytisch denkvermogen en assertiviteit is collegialiteit is gewoon te trainen. Met deze tips ontwikkel je jezelf tot iedereens lievelingscollega!

tip 1. Geef complimenten

Wie houdt er nou niet van een oprecht compliment? Complimenten zorgen ervoor dat je collega’s zich gezien en gewaardeerd voelen. Ook dragen ze bij aan een goede sfeer op de werkvloer. Spreek je waardering eens uit voor die collega die altijd met de beste ideeën op de proppen komt, of diegene die iedere dag weer keihard werkt. Het versterkt niet alleen jullie band, je komt ook collegiaal over.

tip 2. Bied je hulp aan

Ben je een keer eerder klaar met je taken? Kijk dan eens om je heen of een collega een helpende hand kan gebruiken. Dit is een grote blijk van collegialiteit, en als jij een keer in tijdnood bent, doet je collega misschien wel hetzelfde terug! 

tip 3. Vraag hoe het met je collega is

Collegiaal ben je niet alleen maar als je werk overneemt van een ander. Je kan ook collegiaal zijn door interesse te tonen in je collega. Vraag je collega eens hoe zijn of haar weekend was. Of zit iemand een keertje minder lekker in zijn vel? Vraag dan of diegene behoefte heeft er met je over te praten. 

tip 4. Haal koffie voor je collega

Iedereen ervaart wel eens een energiedipje op het werk. Een lekkere kop koffie kan dan de oplossing zijn. En dat niet alleen: het zwarte goud kan ook de sleutel zijn naar het hart van je collega. Uit onderzoek blijkt dat vooral oudere werknemers meer werkplezier ervaren wanneer een collega af en toe een kopje koffie voor ze haalt. Klein gebaar en je vergroot je collegialiteit er enorm mee!

tip 5. Wees behulpzaam tegen nieuwe werknemers

Iedereen is ooit nieuw geweest. Je weet dus dat de eerste dagen op een nieuwe werkplek onwennig kunnen zijn. Vraag je nieuwe collega daarom eens om een stukje te wandelen of samen te lunchen, of bied je hulp aan wanneer iets onduidelijk is. Zo maak je de eerste werkdagen van je collega een stukje makkelijker, en laat je jezelf van je meest collegiale kant zien!

tip 6.  Vier een feestje

Een verjaardag, een baby op komst of een promotie? Hang de slingers op, schrijf een kaart of bak een taart! Je laat zo zien dat je weet wat zich afspeelt in het leven van je collega. Erg collegiaal, en natuurlijk ook gewoon heel gezellig. 

functies waarbij collegialiteit belangrijk is

In iedere functie waarbij je samenwerkt is collegialiteit heel belangrijk, maar er zijn een aantal functies waarbij het echt een kerncompetentie is. We hebben er een paar op een rijtje gezet. Blink je echt uit in collegialiteit? Misschien is één van deze banen jou dan wel echt op het lijf geschreven!

  • teamleider: in welke bedrijfstak je ook werkt, als je een team aanstuurt is het heel belangrijk dat je collegiaal bent. Het is namelijk je belangrijkste missie om ervoor te zorgen dat iedereen in je team goed in zijn vel zit. Je bent het aanspreekpunt voor collega’s wanneer ze ergens mee zitten en je organiseert uitjes om de werksfeer te verhogen

  • onderwijsassistent: als onderwijsassistent ben je de rechterhand van een leraar. Je neemt de docent administratief werk uit handen en helpt bij het lesgeven. Als onderwijsassistent is het belangrijk dat je goed kan inschatten op welk vlak de docent hulp nodig heeft

  • vakkenvuller: als vakkenvuller komt het wel eens voor dat je ruim op tijd klaar bent met jouw gedeelte van de vracht. De beste vakkenvullers aarzelen dan geen moment, en gaan meteen hun collega’s helpen.

Meer weten over welke beroepen bij jou (en je competenties) passen? Doe onze beroepskeuzetest!

zo toon je collegialiteit aan tijdens een sollicitatiegesprek

Zomaar zeggen dat je ‘heel collegiaal’ bent, komt waarschijnlijk niet heel sterk over tijdens een sollicitatiegesprek. Dat kan namelijk iedereen zeggen. Maar hoe toon je dan wél aan dat je collegiaal bent? Het helpt om voorbeelden te geven van eerdere situaties waarbij jij je collegiaal hebt opgesteld. Heb je een keer al het werk van een zieke collega op je genomen? Vertel dat dan tijdens je sollicitatiegesprek.

Ook op je cv kan je aantonen dat je collegiaal ingesteld bent. Benoem bijvoorbeeld oude banen, stages of commissies waarbij collegialiteit belangrijk was. Beschrijf ook op welke manier je je collegiaal hebt opgesteld. Denk je dat je je op één werkplek bijzonder collegiaal hebt gedragen? Draag deze werkgever dan aan als referentie. Dan hoort je nieuwe werknemer het ook eens van een ander! 

zo help je anderen om collegiaal te worden

Is collegialiteit juist een van jouw sterke kanten? Dan kan je die kennis natuurlijk ook overdragen op je collega’s. Want meer collegialiteit betekent meer plezier op werk en betere teamprestaties. Dit zijn een aantal voorbeelden van manieren waarop je dat kan doen:

  • geef zelf het goede voorbeeld: dit is misschien een beetje een open deur, maar laat vooral zelf zien hoe het moet. Dan zet je de toon voor anderen, en gaan je collega’s zich vanzelf veel collegialer opstellen

  • vertel over de voordelen van collegialiteit: van een goede werksfeer word je beter in je werk. Dit wist je waarschijnlijk al, maar je collega’s misschien nog niet. Vertel ze daarom alle voordelen die collegialiteit oplevert. Misschien gaan collega’s zo wat meer op hun houding letten

  • vraag om hulp: niet al je collega’s zijn even assertief. Sommigen zullen misschien niet durven vragen of ze iemand anders ergens mee kunnen helpen. Vraag daarom zelf een keer om hulp als je ergens niet uitkomt. Zo geef je je collega’s de kans om collegiaal te zijn. Door je collega dit vertrouwen te geven, stel je je zelf ook weer collegiaal op!

gelijksoortige competenties

Versta jij de kunst van de collegialiteit? Dan ben je vast ook heel goed in deze competenties:

  • empathie: iemand die empathisch is, toont veel begrip voor de mensen om zich heen. Je kan je goed inleven in de gevoelens van een ander. Deze competentie is daardoor heel belangrijk voor functies binnen de communicatie. Het is een heel belangrijke eigenschap als je wilt gaan werken in de zorg

  • goede luisteraar: als je collegiaal bent, ben je waarschijnlijk ook een goede luisteraar. Een goede luisteraar hoort iemands verhaal met oprechte aandacht aan en kan goed doorvragen. Als je een goede luisteraar bent, zullen veel mensen het fijn vinden om hun verhaal bij je kwijt te kunnen

  • samenwerken: collegiaal zijn gaat je waarschijnlijk makkelijker af als je goed kunt samenwerken. Als je goed samenwerkt, leg je graag contact met anderen, en ben je hier ook goed in. Samenwerken is iedereen in zijn kracht zetten en duidelijk communiceren.

Benieuwd waar ze nog een echte teamplayer nodig hebben? Bel dan met een van onze intercedenten! Zij helpen je bij het zoeken naar een baan die helemaal bij jou past!

veelgestelde vragen over collegialiteit

  • wat is collegialiteit?

    Als je collegiaal bent, toon je begrip voor je collega’s en sta je voor hen klaar wanneer ze hulp nodig hebben. Je leeft mee met je collega’s, bent attent en toont interesse in hun privélevens. Collegialiteit zorgt voor een fijne sfeer op de werkvloer. Benieuwd wat collegialiteit je nog meer oplevert? Bekijk hier de voordelen van collegiaal zijn.

  • wat maakt collegialiteit zo belangrijk op de werkvloer?

    Collegialiteit draagt bij aan een goede werksfeer, en dat is weer heel belangrijk voor je werkplezier. Mensen met meer werkplezier werken harder en presteren beter. Door het tonen van collegialiteit, voelen je collega’s zich gezien en gehoord. Wie wil dat nou niet? Benieuwd hoe je je collegiaal opstelt? Bekijk onze 6 tips hier!

  • wanneer sla je erin door?

    Je kan ook zo collegiaal zijn dat je je eigen werk laat ondersneeuwen. Als je bijvoorbeeld te veel tijd besteedt aan het helpen van je collega, of teveel van zijn werk overneemt, kan je zelf in tijdnood komen. Dan ben je misschien wel iets té collegiaal geweest. Meer weten over collegialiteit? Lees deze pagina!

  • hoe ontwikkel je collegialiteit?

    Collegialiteit valt, net als andere competenties, gewoon te trainen! Dat kan je doen door wat vaker complimenten te geven, hulp aan te bieden of koffie te halen. Benieuwd hoe je je collegialiteit nog meer ontwikkelt? Lees onze 6 tips!

  • bij welke functies is collegialiteit belangrijk?
  • hoe toon je collegialiteit aan tijdens een sollicitatiegesprek?

    Alleen zeggen dat je collegiaal bent, gaat waarschijnlijk niet heel veel indruk maken op een sollicitatiegesprek. Zorg er daarom voor dat je een aantal voorbeeldsituaties paraat hebt waarin je je collegiaal gedragen hebt. Meer weten over collegialiteit? Lees dan deze pagina!

  • hoe help je anderen zich te ontwikkelen met collegialiteit?

    Hoe meer collegialiteit, hoe meer werkplezier. En hoe meer werkplezier, hoe beter de prestaties! Spoor je collega’s dus aan om hun collegialiteit te ontwikkelen. Dit kan je doen door vaker om hulp te vragen, of om de voordelen van collegialiteit uit te leggen. Benieuwd wat deze voordelen zijn. Lees hier wat collegialiteit zo belangrijk maakt op de werkvloer.

  • gelijksoortige competenties

    Als je collegiaal bent, heb je waarschijnlijk nog meer sociale competenties in je mars. Competenties als empathie, sociaal zijn en goed kunnen luisteren hebben net als collegialiteit te maken met menselijke interactie. Meer weten over collegialiteit? Lees dan deze pagina.

  • wat is het verschil tussen collegialiteit en empathie?

    Als je empathisch bent, kan je je heel goed inleven in de ander. Je kan empathie gebruiken om collegiaal te zijn. Collegialiteit is namelijk wat breder dan empathie. Je inleven in een ander is een onderdeel van collegialiteit, maar het aanbieden van hulp en vragen stellen over iemands situatie bijvoorbeeld ook. Meer weten over collegialiteit? Lees er alles over op deze pagina!