Als meubelstoffeerder, soms ook gewoon stoffeerder genoemd, zorg je ervoor dat meubels er mooi uitzien én lekker zitten. Heel belangrijk, want we zitten gemiddeld de helft van de dag! Een meubelstoffeerder werkt met verschillende stoffen en leersoorten om meubels te bekleden en vullen. Je snijdt alles precies op maat, stikt de stof netjes aan elkaar en gebruikt de juiste hoeveelheid vulling. Dankzij jou ziet een meubel eruit om door een ringetje te halen!
En het mooie is: meubels zijn op heel veel plekken nodig om een interieur compleet te maken. Niet alleen in huis, maar ook in restaurants, op kantoren en in hotels staan stoelen en banken waarop mensen comfortabel willen zitten. Stel je voor aan hoeveel verschillende meubelstukken jij mee kunt werken!
wat doet een meubelstoffeerder?
Als meubelstoffeerder ben je verantwoordelijk voor:
-
lezen van werktekeningen
-
op maat snijden van materialen
-
stikken van stof en bevestigen van vulmateriaal en vering
-
monteren van verschillende onderdelen
-
afwerken van meubels
-
repareren en renoveren van meubels
Wil je weten wat je als meubelstoffeerder verdient? Bekijk het in onze salarischecker. Deze tool berekent het gemiddelde salaris van flexmedewerkers die als meubelstoffeerder via Randstad aan het werk zijn. Leeftijd, locatie, vakantiegeld of eventuele bonussen zijn hierin niet meegenomen.
Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.
secundaire arbeidsvoorwaarden
Als je als meubelstoffeerder aan de slag gaat, val je onder de cao Interieurbouw en Meubelindustrie. Hierin staan onder andere salarisschalen, vakantiedagen en toeslagen vastgelegd. Je secundaire arbeidsvoorwaarden zullen daarom waarschijnlijk hetzelfde zijn bij de meeste werkgevers.
Verder kijken in je loopbaan als meubelstoffeerder? Er zijn meerdere opties voor jou in de interieurbouw en meubelindustrie.
-
machinaal houtbewerker: wil je met jouw creativiteit en vakkennis ook andere dingen maken, zoals onderdelen van kozijnen, trappen of vloeren? Dan is een functie als machinaal houtbewerker misschien wel een mooie vervolgstap. Je gaat zelfstandig aan de slag met verschillende houtsoorten en maakt ze precies op maat, zodat de meubelmaker of timmerman ze direct kan gebruiken voor de volgende klus.
-
meubelmaker: in deze functie maak je allerlei soorten meubels en onderdelen. Je hebt veel vakkennis van materialen en gereedschappen en tovert een werktekening zo om tot een prachtig meubelstuk. Ook renovatie en reparatie behoren tot je takenpakket als meubelmaker.
-
interieurbouwer: een interieurbouwer houdt zich specifiek bezig met het maken van interieurs voor winkels, kantoren of bijvoorbeeld schepen. Dit kunnen meubels zijn, maar ook wanden, plafonds of vloeren. Heel erg veelzijdig dus!
Wil jij je doorgroeimogelijkheden vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen.
Als meubelstoffeerder kun je werken met meerdere meubelstukken, maar je kan je ook specialiseren in het stofferen van specifieke meubels of onderdelen van een interieur:
-
allround meubelstoffeerder: als allrounder kun jij eigenlijk alles met meubels en stoffen. Je hebt kennis van materialen, je weet precies hoe je met de verschillende gereedschappen moet werken en hoe je allerlei soorten meubels tot in de puntjes af moet werken. Daarnaast stuur je vaak een team van collega’s aan en ben je eindverantwoordelijk voor het netjes opleveren van de meubels
-
allround woningstoffeerder: behalve op stoelen en banken wordt er in woningen op veel meer plekken stof gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan vloerbedekking, raambekleding en zonwering zoals gordijnen. Als allround woningstoffeerder werk je met verschillende materialen en maak je het interieur van een woning helemaal compleet.
Wat kan je verwachten als je gaat werken als meubelstoffeerder? De volgende zaken zijn goed om te weten:
dit is je takenpakket als meubelstoffeerder
-
voorbereidende werkzaamheden: werktekeningen bestuderen, materiaal verzamelen, meten en inspecteren. Hoeveel materiaal heb je nodig? En hoe kun je dit zo efficiënt mogelijk gebruiken? Erg belangrijk om uit te zoeken voordat je aan de de slag gaat, want je wil geen materiaal verspillen!
-
stoffen snijden of knippen: je snijdt of knipt de stoffen precies op maat en stikt ze zorgvuldig aan elkaar of op het meubel. Alle deze verschillende technieken heb je in de vingers
-
meubels vullen met vulmateriaal: niet alleen stofferen, maar meubels voorzien van een nieuwe vulling of vering behoort ook tot je takenpakket. Het oog wil wat, maar het comfort van een meubel is minstens zo belangrijk!
-
afwerken van meubels: je werkt de gestoffeerde meubels netjes af en zorgt ervoor dat het voldoet aan de kwaliteitseisen en de wensen van de klant. Je loopt alles nog een keer na, zodat je zeker weet dat het er piekfijn uit ziet
-
inpakken en klaarmaken voor transport: is het meubelstuk helemaal gestoffeerd en af? Dan pak je het in en maak je het klaar voor transport. Op naar een tweede, derde of misschien wel vierde leven!
wie zijn je collega’s?
Op de werkplaats werk je natuurlijk samen met je directe collega’s uit de productie. Samen knippen, mallen, snijden en stikken jullie de stoffen en materialen. Afhankelijk van het bedrijf waar je werkt is er soms ook een showroom bij de werkplaats, waar verkoopmedewerkers en verkoopadviseurs klanten helpen met het selecteren van stoffen en adviseren over de mogelijkheden. Met hen bespreek je de wensen van de klant, zodat jij gericht aan het werk kan gaan. En wanneer de meubelstukken gestoffeerd zijn, gaan ze met de vrachtwagenchauffeur mee naar de volgende bestemming. Een winkel, woning, kantoor of een andere locatie waar jij jouw meubelstuk misschien ooit weer terug zal zien!
op de werkplaats
Als meubelstoffeerder werk je in een werkplaats, want daar gebeurt het! Hier is alles aanwezig: de stoffen, de kniptafels, de machines en het gereedschap. Sommige werkplaatsen zitten direct aan een showroom of een winkel, waar klanten langs kunnen komen om stoffen uit te kiezen en jouw werk kunnen bekijken.
leuke bedrijven om te werken als meubelstoffeerder
Via Randstad kan je snel aan de slag bij onze topwerkgevers. Wat dacht je bijvoorbeeld van werken bij:
- Ahrend is expert in kantoorinrichting en heeft ruim 100 jaar ervaring met het ontwerpen, produceren en verkopen van designmeubilair en stoffeeroplossingen. Want ook op kantoor moeten meubels natuurlijk voorzien worden van een comfortabele vulling en een mooie stof! Een indrukwekkende plek waar je veel vakkennis op kunt doen.
de werktijden van een tegelzetter
De meeste meubelstoffeerders werken overdag, van maandag tot en met vrijdag. Je hoeft dus geen rekening te houden met onregelmatige werktijden of werken in het weekend. Klinkt goed toch?
Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.
Om meubelstoffeerder te worden heb je de opleiding tot meubelstoffeerder nodig. Dit is een mbo-opleiding niveau 2 of 3. Deze opleiding duurt gemiddeld 1,5 tot 3 jaar, waarbij je naast theoretische kennis ook veel praktijkervaring op doet. Erg handig, want dan kan je na je studie direct aan de slag!
En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling.
Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log meteen in en ontdek wat bij je past! Heb je nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan!
- nauwkeurig werken: het stofferen komt aan op de millimeter. Alles moet precies kloppen en wordt tot in de puntjes afgewerkt. Gelukkig heb jij een oog voor detail en is ‘meten is weten’ jouw levensmotto
- in oplossingen denken: wanneer iets niet in één keer lukt, blijf jij niet bij de pakken zitten. Opnieuw opmeten, een andere stof gebruiken of een andere stiktechniek? Jij verzint een oplossing in een handomdraai!
- goed in samenwerken: als meubelstoffeerder werk je vaak samen met collega’s in een werkplaats. Daarom is het belangrijk om goed met elkaar te blijven communiceren over de voortgang van een project. Heeft iemand hulp nodig? Dan sta je voor elkaar klaar zodat jullie er samen iets moois van kunnen maken
- fysiek fit: stoffen knippen, onderdelen repareren, meubels opnieuw vullen… Dat doe je natuurlijk niet vanuit je luie stoel. Als meubelstoffeerder blijf je fysiek fit, want je bent de hele dag in beweging en met je handen aan het werk
Met je Randstad-account heb je toegang tot de verschillende gratis trainingen van GoodHabitz om je competenties verder te ontwikkelen. Kijk bijvoorbeeld eens naar veilig aan het werk of de training basiskennis BHV. Op de werkplaats kan dit altijd goed van pas komen. Hier maak je jouw gratis account aan.
Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:
-
wekelijks uitbetaald worden
-
pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt
-
altijd een contactpersoon waarop je kan terugvallen en om hulp kan vragen
-
via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster
-
vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons
-
via Randstad is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden
-
vast contract? Een uitzendbaan als tegelzetter via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad
veelgestelde vragen over meubelstoffeerder
-
wat doet een meubelstoffeerder?
Een meubelstoffeerder monteert en bekleedt meubels met stof of leer. Dit kunnen nieuwe meubels zijn, maar ook oude meubels die gerepareerd moeten worden. Een meubelstoffeerder zorgt er dus niet alleen voor dat een meubel er mooi uitziet, maar ook dat het lekker zit. Benieuwd naar deze baan? Lees hier meer!
-
wat verdien je gemiddeld als meubelstoffeerder?
Als fulltime meubelstoffeerder verdien je ongeveer 1.899 euro bruto per maand. Per jaar is dat dus zo’n 22.788 euro bruto, wanneer je 40 uur per week werkt. Ga je aan de slag als flexmedewerker? Dan verdien je ongeveer 11,00 euro bruto per uur. Je leest meer over werken als meubelstoffeerder op deze pagina.
-
ervaring nodig voor meubelstoffeerder?
Om als meubelstoffeerder aan de slag te gaan heb je een MBO opleiding tot meubelstoffeerder nodig. Deze opleiding duurt tussen de 1,5 en 3 jaar. Tijdens je studie doe je veel praktijkervaring op in de lessen en bij je stages. Dat is natuurlijk heel fijn, want dan kun je na je opleiding direct aan de slag!
-
hoe moet ik solliciteren op een meubelstoffeerder vacature?
Solliciteren als tegelzetter is simpel: maak een Randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig je cv en motivatie op. Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!