Een verkoopadviseur is iemand die advies geeft aan klanten over bepaalde producten. De spullen die je verkoopt, vallen vaak in het duurdere segment. Als verkoopadviseur beantwoord jij vragen moeiteloos, waardoor je de consument uiteindelijk overtuigt om het product te kopen. Verkoopadviseurs werken in allerlei verschillende branches, zoals de hypotheek-, woon- en autobranche. Maar je kan als verkoopadviseur natuurlijk ook in een winkel aan het werk, zoals in woonwinkels en warenhuizen. Door jouw goede advies lopen klanten tevreden de winkel uit!

wat doet een verkoopadviseur?

Een verkoopadviseur lijkt op een verkoopmedewerker. Het verschil is dat een verkoopadviseur een meer adviserende rol heeft. Je hebt specifieke kennis over een product of dienst. Door het passende advies dat je geeft aan klanten, overtuig je hen om te kopen. De producten en diensten die je verkoopt zijn vaak duurdere aankopen, zoals auto’s, keukens en duurdere spullen in bijvoorbeeld warenhuizen. Geld moet rollen en daar draag je aan bij met de volgende taken:

 • wensen en behoeften vaststellen van de klant

 • potentiële klanten advies geven over een product

 • producten verkopen

 • onderhandelen over de prijs

Wil je weten wat je gaat verdienen als verkoopadviseur? Vul dan de salarischecker snel zelf even in en ontdek wat je waard bent! Deze tool berekent het gemiddelde loon van flexmedewerkers die als verkoopadviseur via Randstad aan het werk zijn. Leeftijd, locatie of eventuele bonussen zijn hierin niet meegenomen. 

Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

wanneer ga je meer verdienen als verkoopadviseur?

Sommige bedrijven werken met targets die je als verkoopadviseur maandelijks moet halen om een bonus te krijgen. Haal je veel targets? Dan ga je ook meer verdienen! Welke bedrijven op deze manier werken, staat niet vast. Vraag dit daarom altijd na bij het bedrijf waar je solliciteert.

Goed nieuws! Er zijn meerdere soorten verkoopadviseurs. Wil je wisselen van soort, dan kan dat natuurlijk. Bovendien zijn er diverse branches waarin je je kennis kan toepassen en klanten kan voorzien van goed advies:

 • accountadviseur binnendienst

Als accountadviseur ben je veel in contact met nieuwe klanten en verkoop je vanuit kantoor een product of dienst. Je legt potentiële en bestaande klanten uit waarom ze bij jou moeten kopen en geeft goed advies om het koopproces soepel te laten verlopen. Samen met een team van commercieel medewerkers zorg je dat je de maandelijkse targets haalt. Zo zie je iedere maand je bonus terug op je loonstrook!

 • adviseur banken

Als adviseur banken geef je mensen advies over bankzaken en beantwoord je hun vragen. Daarnaast help je je klanten bijvoorbeeld de juiste verzekering of hypotheek te kiezen. Je werkt voor een bank en doet daarom ook je best om mensen alles bij deze bank af te laten sluiten. Je kan ook als financieel adviseur werken. We bieden zelfs een opleiding tot financieel adviseur aan! 

Ook kan je aan het werk als tele accountmanager bij grote telecombedrijven. Je ziet kansen en weet mensen aan de telefoon of face to face over te halen om een abonnement aan te schaffen. Of het nou om koude of warme acquisitie gaat, je bent een kei in verkopen en adviseren!

Adviseren én verkopen dat ga je doen als verkoopadviseur. Met de kennis die je hebt over de producten die je verkoopt, vliegen ze als warme broodjes over de toonbank. Wat kan je verwachten als je gaat werken als verkoopadviseur? De volgende zaken zijn goed om te weten:

dit is je takenpakket als verkoopadviseur

Of je nu in een warenhuis, keukenwinkel of bij een bank werkt, jij weet klanten altijd het juiste advies te geven. Het advies dat je geeft is per klant anders, want iedereen heeft natuurlijk andere behoeftes en wensen. Daar pas jij je advies dus op aan. Zo zorg je dat iedere klant tevreden de winkel verlaat! Maar dat is niet je enige taak als verkoopadviseur. Ook deze taken horen bij het functieprofiel van een verkoopadviseur:

 • luisteren en beantwoorden van vragen

Wanneer je aan het werk bent, houd je je aandacht er altijd goed bij. Je luistert aandachtig naar de klant en beantwoordt alle vragen. De klant is altijd koning!

 • de winkel netjes houden

Er is altijd werk aan de winkel. Letterlijk! In winkels kan het soms een puinhoop worden. Het is jouw taak om alles er netjes en georganiseerd uit te laten zien. Samen met collega’s zorg je hiervoor. Dankzij jou ziet de winkel er altijd tiptop verzorgd uit! 

 • bestellingen plaatsen

Je bent natuurlijk super goed in je werk. Zo goed dat je al snel de hele voorraad hebt verkocht! Merk je dat de voorraad van een product laag is? Dan plaats je bestellingen bij de leverancier en zorg je dat nieuwe spullen weer op tijd op de planken liggen.

wie zijn je collega’s?

Als verkoopadviseur heb je veel collega’s. Het is daardoor heel gezellig op de werkvloer, maar er moet natuurlijk ook worden gewerkt! Je gaat onder andere samen met verkoopmedewerkers aan de slag in de winkel en je hebt altijd een manager die iedereen begeleidt tijdens het werk. Wat ook heel fijn is: je hebt als verkoopadviseur keuze uit meerdere vakgebieden. Denk bijvoorbeeld aan de detailhandel, bij een telecombedrijf of in de sales waar je kan werken als commercieel medewerker binnendienst of accountadviseur binnendienst.

werkdag van een verkoopadviseur

Als verkoopadviseur adviseer je mensen over het product en speel je in op hun behoeftes en wensen. Ga je in een winkel aan het werk en ben je benieuwd hoe je werkdag er dan uitziet? Lonneke zocht het uit in onze videoreeks 100 dagen, 100 banen!

Verkoopmedewerker in de retail voor een dag

werken als verkoopmedewerker

je werkplek in de winkel of op kantoor

Waar je precies gaat werken is helemaal aan jou. Wil je aan de slag in een winkel, warenhuis, autodealership of bij een telecombedrijf? Je hebt in ieder geval keuze genoeg. In een winkel kom je natuurlijk veel klanten tegen. Daar doe je het voor! Werk je voor een telecombedrijf, dan zit je veel op kantoor en heb je telefonisch contact met klanten.  

leuke bedrijven om te werken als verkoopadviseur

Er zijn altijd genoeg vacatures als verkoopadviseur! Via Randstad kan je al snel aan de slag bij onze topwerkgevers. Wat dacht je bijvoorbeeld van werken bij:

 • kpn, Vodafone Ziggo of Ziggo! Hier adviseer je klanten welk abonnement zij het beste kunnen afsluiten. Je weet alles over het internet-, tv- en telefoonbereik en weet hierdoor nieuwe klanten binnen te halen.

 • abn amro, waar je mensen de beste verzekeringen laat afsluiten. Ook kijk je naar wat voor hypotheek huizenkopers mogen krijgen.

de werktijden van een verkoopadviseur

Als verkoopadviseur kan je op diverse plekken aan het werk waardoor je werktijden ook verschillen per bedrijf. Ga je bijvoorbeeld in een winkel werken? Dan werk je overdag, maar kan je ook in het weekend en op koopavonden werken. Heb je liever een weekend vrij? Bespreek dit dan met je werkgever. Zelf kan je kiezen of je een voltijds vast contract wilt of liever als flexmedewerker aan de slag gaat.

Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.

Er is geen specifieke opleiding nodig om als verkoopadviseur te werken. Het belangrijkste is dat je verkooptalent hebt. Bedrijven stellen meestal zelf eisen aan hun werknemers. Het is daarom mogelijk dat zij vragen naar een mbo- of hbo-diploma in de richting van commercieel medewerker of commerciële economie. Heb je ervaring binnen een bepaalde branche, dan heb je natuurlijk al een streepje voor!

En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling.

Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log direct in en ontdek wat bij je past! Nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan!

Met klanten een praatje maken, inspelen op hun behoeftes en iedereen met een lach op je gezicht helpen. Dat doe je graag! Er zijn een aantal competenties die je binnen deze functie moet hebben:

 • communicatief sterk

Als verkoopadviseur heb je de hele dag contact met verschillende klanten. Je bent goed in contact maken met mensen die net de winkel binnen stappen en je voelt goed aan of zij je hulp nodig hebben. Tijdens gesprekken weet je die zo te sturen dat je achter de wensen van de klant komt, waar je vervolgens goed op inspeelt. Wil je weten hoe je je communicatieve vaardigheden het beste inzet tijdens je werk? Bekijk dan eens de verkooptrainingen van GoodHabitz

 • leergierig

Iedere werkgever vindt het fijn om leergierige werknemers in dienst te hebben. Ga je iets verkopen waar je weinig vanaf weet, maar wel graag alles over wilt weten? Dan zal je werkgever eerder geneigd zijn jou aan te nemen dan iemand die geen interesse toont in het product

 • geduldig

Je hebt elke dag andere mensen voor je neus staan. Het is mogelijk dat sommige klanten wat minder aardig zijn dan anderen. Hebben mensen een probleem met wat ze hebben gekocht en komen ze bij jou klagen? Dan weet je het hoofd koel te houden en klachten op te lossen

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • wekelijks uitbetaald worden

 • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

 • altijd een contactpersoon waarop je terug kunt vallen en om hulp kan vragen

 • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

 • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons

 • via Randstad is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden

 • vast contract? Een uitzendbaan als verkoopadviseur via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad

veelgestelde vragen over verkoopadviseurs

 • wat doet een verkoopadviseur?

  Een verkoopadviseur adviseert klanten over welk product het beste bij hen past. Als verkoopadviseur luister je naar de wensen en behoeftes van de klant en speel je hier goed op in. Zo gaat iedereen met hun nieuwe aankoop blij naar huis. Benieuwd naar deze baan? Lees hier meer!

 • ervaring nodig voor verkoopadviseur?

  Ervaring is altijd mooi meegenomen als je verkoopadviseur wilt worden, maar het is niet altijd een vereiste voor deze baan. Blijkt uit jouw sollicitatie dat je de juiste eigenschappen bezit om als verkoopadviseur aan de slag te gaan? Dan kan je zomaar aangenomen worden zonder ervaring. Nieuwsgierig naar deze functie? Lees hier meer!

 • waarom is het leuk om te werken als verkoopadviseur?

  Werken als verkoopadviseur is leuk omdat je elke dag in aanraking komt met nieuwe klanten en hen overtuigt om een aankoop te doen die bij hun behoeften past. De verkoopuitdaging die bij je functie hoort is des te leuker als je ook daadwerkelijk veel mensen overhaalt tot aankoop. Bij sommige bedrijven krijg je ook bonussen als je je targets hebt behaald. Wil je hier meer over weten ? Kijk dan snel op deze pagina.

 • hoe moet ik solliciteren op een verkoopadviseur vacature?

  Solliciteren als verkoopadviseur is simpel: maak een Randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig je cv en motivatie op. Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!

 • welke vaardigheden ontwikkel ik met een verkoopadviseur baan?

  Met een baan als verkoopadviseur leer je verschillende vaardigheden aan. Je leert bijvoorbeeld beter verkopen en luisteren naar klanten. Hierdoor weet je wat je op welk moment het beste kan zeggen en leer je geduldig te zijn, mocht er een klacht binnenkomen. Wil je weten of deze baan iets voor je is? Lees er hier meer over.