op deze pagina
- wat is een salarisschaal?
- cao’s en salarisschalen
- salarissen in de publieke sector
- salarissen in de private sector
- veelgestelde vragen over salarisschalen
wat is een salarisschaal?
In een salarisschaal is vastgesteld hoeveel salaris je voor een functie krijgt op basis van je werkervaring. Vaak zijn er meerdere schalen en horen bij elke schaal andere functies. De loonschalen zijn verdeeld in tredes: hoe meer werkervaring je hebt, hoe hoger je trede en hoe hoger je bruto salaris. Na een bepaald aantal jaar bereik je een plafond en groeit je salaris niet meer verder. De loonschalen worden opgeschreven in een salaristabel.
cao’s en salarisschalen
Salarisschalen zijn vaak opgenomen in een collectieve arbeidsovereenkomst (cao). Veel overheidsinstellingen en semi-overheidsinstellingen, zoals de zorg en het onderwijs, werken met een cao en loonschalen. Vaak is het niet mogelijk om over de salarisschaal te onderhandelen, maar wel over de hoogte van de trede waar je instapt.
salarisschalen in de publieke sector
Als je gaat werken voor een overheidsinstelling of semi-overheidsinstelling krijg je te maken met een cao en vaststaande loonschalen. Afhankelijk van je functie word je in een bepaalde salarisschaal ingedeeld. Hieronder staan in salaristabellen de meest recente loonschalen van 2020 van de overheid, zorg en onderwijs.
ga naar de salarisschalen publieke sector
- salarisschalen gemeente
- salarisschalen rijksoverheid
- salarisschalen ziekenhuis
- salarisschalen verpleeg-, verzorgingshuizen, thuiszorg en jeugdgezondheidszorg (vvt)
- salarisschalen geestelijke gezondheidszorg (ggz)
- salarisschalen gehandicaptenzorg
- salarisschalen docent basisonderwijs (po)
- salarisschalen docent voortgezet onderwijs (vo)
- salarisschalen middelbaar beroepsonderwijs (mbo)
- salarisschalen hoger beroepsonderwijs (hbo)
- salarisschalen universiteit
loonschalen in de private sector
Niet alleen overheid en semi-overheidsinstellingen werken met cao’s en loonschalen, ook grote bedrijfssectoren in de particuliere sector maken gebruik van cao’s met vastgestelde salarisschalen. Zoals de supermarktsector of de bouwsector. Zoek je de cao van de bedrijfssector waarin je werkzaam bent? Vakbond FNV heeft alle cao’s per sector voor je verzameld.
indicatie van salarissen per sector
Niet elk bedrijf legt het loon vast in salarisschalen. In het bedrijfsleven is daarom meer ruimte om te onderhandelen over je salaris. Als je een salarisonderhandeling ingaat, sta je sterker als je weet wat de gemiddelde beloning is voor de functie. Daarom hebben we hieronder per vakgebied een indicatie van de loonschalen van de meest voorkomende functies verzameld.
Deze schalen tonen de gemiddelde laagste en hoogste bruto beloning voor een fulltime functie. Ook vind je het gemiddelde bruto salaris van de functies. Vergeet niet, ook in het bedrijfsleven geldt: hoe meer werkervaring je hebt, hoe hoger je in een schaal valt en hoe hoger je salaris is.
Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.
Disclaimer. De salarissen zijn vastgesteld door indicaties te verzamelen van meerdere bronnen en deze samen te voegen tot een salarisschaal. Gebruikte bronnen: gerelateerde vakbladen, indeed.nl, glassdoor.nl, werkzoeken.nl, loonwijzer.nl, nationaleberoepengids.nl, intermediair.nl, neuvoo.nl. In sommige gevallen is het laagste salaris vastgesteld op basis van het wettelijk verplichte fulltime maandloon van 1655 euro.