Een controller houdt toezicht op de financiële huishouding van een organisatie en geeft adviezen aan het hoger management. Een belangrijke functie dus! Als controller zorg je dat de geldzaken van het bedrijf op rolletjes blijven lopen. Je houdt je bezig met veel verschillende werkzaamheden en krijgt veel bevoegdheden. Op financieel gebied ben je dus van alle markten thuis. 

Niet onbelangrijk: als controller heb je erg veel mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Banken, overheidsinstanties en grote bedrijven hebben namelijk allemaal controllers in dienst. Jij bepaalt welke richting je uit wil en voor welk bedrijf je werkt!

wat doet een controller?

De taken en verantwoordelijkheden van een controller verschillen per bedrijf waar je aan de slag gaat. Als controller ben je verantwoordelijk voor de volgende taken:

 • je maakt financiële rapportages, investeringsanalyses, kostenverrekeningen, balansen, winst- en verliesrekeningen, begrotingen, de jaarrekening en meerjarenplanningen. Je draait er je hand niet voor om! Ingewikkelde financiële vragen zijn geen probleem voor jou

 • het bepalen van budgetten: hoeveel geld geven jullie uit aan salarissen en extra bedrijfskosten? Samen met je collega’s bereken jij de juiste bedragen

 • je houdt toezicht op het budget, de boekhouding en de audits van het bedrijf. Een audit is een systematische controle die eens in de zoveel tijd plaatsvindt

 • je houdt toezicht op financiële afdelingen binnen een organisatie

 • en niet onbelangrijk: je adviseert managers over verschillende financiële zaken. Lekker veel verantwoordelijkheid dus!

Benieuwd wat je nog meer kan verwachten van een baan als controller? Lees dan snel verder!

Het salaris hangt namelijk sterk af van het aantal jaren ervaring in je carrière als controller. Wil je weten wat een controller gemiddeld verdient? Check het in onze eigen salarischecker. Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

Wil je meer weten over de salarisschalen die bij je vakgebied horen? Kijk dan snel op de pagina salarisschalen!

Goed nieuws: er zijn heel veel doorgroeimogelijkheden als controller! Hoe meer ervaring je hebt, hoe meer verantwoordelijkheden je krijgt. Controllers maken vaak flinke promoties en kunnen doorgroeien tot CFO's, corporate controllers, financieel directeuren en na verloop zelfs tot CEO of vice-president van een bedrijf. 

Wil jij je doorgroeimogelijkheden vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen.

Er zijn veel verschillende soorten controllers. Het is dus helemaal aan jou welke functie het beste bij je past! De bekendste soorten controller zijn de volgende:

 • financial controller

Een financial controller is verantwoordelijk voor het opstellen van kloppende en volledige rapportages met financiële informatie, zodat alle stakeholders de juiste informatie hebben op het juiste moment. Maar financial controllers houden zich ook bezig met onder andere het identificeren van risico’s en het meedenken over de strategie. Afhankelijk van je ervaring geef je als controller soms ook leiding aan een financiële of bedrijfseconomische afdeling

 • business controller 

Een business controller is een financieel expert met het oog op de toekomst. Business controllers zijn altijd op zoek naar mogelijkheden om de bedrijfskosten te verlagen en de omzet te verhogen. Als business controller adviseer je het hoger management over strategische besluiten en over optimalisatie van de organisatiestructuur. Je bent dus heel belangrijk voor de toekomst van het bedrijf!

 • accountant 

Een accountant houdt zich bezig met het samenstellen, beoordelen en controleren van jaarrekeningen en financiële overzichten. Als accountant controleer je de geldzaken van een organisatie en geef je financiële adviezen 

Enthousiast om aan de slag te gaan als controller? Dan is het wel zo fijn om te weten wat je kan verwachten. De volgende zaken zijn goed om te weten:

dit is je takenpakket als controller

Waar je je precies mee bezig gaat houden als controller hangt natuurlijk af van de functie en het bedrijf waar je gaat werken. De volgende taken vallen vaak onder de verantwoordelijkheid van een controller:

toezicht houden

Controllers houden toezicht op de financiële administratie van een organisatie. Denk bijvoorbeeld aan het budget, de boekhouding en audits. Je schrijft financiële rapportages en investeringsanalyses en maakt balansen, winst-en-verliesrekeningen, begrotingen, de jaarrekening en meerjarenplanningen. Overzicht houden? Laat dat maar aan jou over!

advies geven aan het management

Als controller win je financiële informatie in en geef je op basis daarvan adviezen aan het hoger management. Je bewaakt de financiële positie van het bedrijf en zorgt dat jullie  succesvol blijven. De directie rekent op je!

leiding geven aan financiële afdelingen

Heb je al veel ervaring als controller? Dan geef je vaak ook leiding aan een financiële of bedrijfseconomische afdeling. 

wie zijn je collega’s?

Het werkveld voor het functieprofiel controller is enorm breed: werken bij een bank, bij een overheidsinstantie of bij een ander groot bedrijf? De keuze is helemaal aan jou! Voor welke werkgever je ook gaat, één ding is zeker: je werkt in een kantooromgeving waar je nauw contact hebt met je collega’s van financiën. Zeker in de functie van business controller heb je daarnaast ook veel contact met de directie. 

werkdag van een controller

Je werkzaamheden, werkomgeving en collega’ s hangen sterk af van de precieze functie die je krijgt. Benieuwd hoe een typische werkdag als registeraccountant eruit ziet? Lonneke zocht het uit in onze videoreeks 100 dagen, 100 banen!

administratief medewerker

je werkplek: werken op kantoor

Wanneer je aan de slag gaat als controller werk je bijna altijd op kantoor. Je werkomgeving hangt daarnaast erg af van het bedrijf waar je gaat werken. Ga jij aan de slag in het bedrijfsleven, bij de overheid of juist liever in de publieke sector? Er zijn opties genoeg!

leuke bedrijven om te werken als controller

Op zoek naar een leuke baan als controller? Via Randstad kan je snel aan de slag bij onze topwerkgevers. Wat dacht je bijvoorbeeld van werken bij deze leuke bedrijven:

 • Aan de slag bij Philips Healthcare als shopfloor controller: jij zorgt dat het productieproces op rolletjes loopt!

 • Werken bij KLM als availability controller! In deze functie zorg jij dat aan alle wensen van de klant voldaan wordt.

 • Een baan bij CEVA logistics als inventory controller: jij zorgt  dat alles in het magazijn tiptop in orde is.

de werktijden van een controller

Als controller werk je niet altijd van 9 tot 5. En ook kan het zijn dat je in het weekend moet werken, bijvoorbeeld wanneer je werkgever je vraagt om vergaderingen of seminars bij te wonen. Gelukkig bieden organisaties steeds vaker flexibiliteit bij het indelen van je werktijden. En het belangrijkste: uitbetaling van overuren zit vaak al verwerkt in het mooie salaris van een controller! Wel zo fijn.

Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.

Om controller te worden heb je vaak minimaal een financieel hbo-diploma nodig. Hierbij kun je denken aan de richting accountancy, commerciële economie, bedrijfseconomie en bedrijfskunde. Voor hogere functies zoeken organisaties vaak naar controllers met meer ervaring of controllers met een masterdiploma in financiële boekhouding of bedrijfskunde. Als controller ben je tenslotte een gelijkwaardige gesprekspartner van ervaren managers!

En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling.

Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log meteen in en ontdek wat bij je past! Heb je nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan!

welke eigenschappen en competenties ontwikkel je als controller

Aan de slag als controller? De ideale controller heeft de volgende eigenschappen:

 • communicatieve vaardigheden: natuurlijk kan jij complexe boekhoudingen dromen, maar het is zeker zo belangrijk dat je het duidelijk uitlegt aan mensen die net even iets minder van de geldzaken weten dan jij. Een goede controller is dus goed in communiceren!

 • timemanagement: bestuursvergaderingen, budgetvoorbereidingen en maandafsluitingen: het moet allemaal volgens planning lopen, zodat ook de manager zijn deadlines kan halen. De directie rekent op jou!

 • wiskundige en probleemoplossende vaardigheden: als controller is het natuurlijk belangrijk dat je met financiële rapporten om kan gaan en in oplossingen kan denken om de financiële positie van het bedrijf te bewaken 

Via GoodHabitz kun je verschillende gratis trainingen volgen om je competenties nog verder te ontwikkelen! Wat dacht je bijvoorbeeld van de training timemanagement?

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • wekelijks uitbetaald worden

 • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

 • altijd een contactpersoon waarop je terug kunt vallen en om hulp kan vragen

 • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

 • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons

 • via Randstad is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden

 • vast contract? Een uitzendbaan als controller via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad

veelgestelde vragen over controllers

 • wat is een controller?

  Als controller houd je toezicht op de financiële huishouding van een organisatie en adviseer je het hoger management op financieel gebied. Je bewaakt de financiële positie en zorgt dat het bedrijf succesvol blijft door adviezen te geven om de winst te vergroten. Als controller heb je erg veel mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Banken, overheidsinstanties en grote bedrijven hebben allemaal controllers in dienst. De keuze is aan jou!

 • wat verdien je gemiddeld als controller?

  Onze salarischecker laat zien dat controllers die via Randstad werken tussen de 2544 en 3064 bruto per maand verdienen, op basis van 40 uur. Deze tool berekent het gemiddelde salaris van flexmedewerkers die als controller via Randstad aan het werk zijn. Leeftijd, locatie, vakantiegeld of eventuele bonussen zijn hierin niet meegenomen.

 • hoe moet ik solliciteren op een controller vacature?

  Solliciteren als controller is simpel: maak een Randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Vervolgens stuur je eenvoudig jouw cv en motivatie op. Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!