Zekerheid. Dat is wat ongeveer iedere sollicitant zoekt in een baan, zeker diegenen die niet alleen zichzelf onderhouden, maar ook anderen. Maar moet je dat als onafhankelijke, jonge starter wel willen?

Zekerheid, zekerheid, zekerheid. Het woord valt in de helft van de gesprekken die ik voer als recruiter voor Randstad wel een keer. Als ik hoor dat iemand twijfelt om te solliciteren op die ene baan, omdat het om een uitzendcontract gaat, moet ik de neiging onderdrukken om niet uit alle macht te roepen: nou én! Als je zekerheid wil in het leven, dan moet je.. Tja wat moet je dan eigenlijk? Mijn oma zei altijd, ‘Er is maar één zekerheid in het leven en dat is’.. juist. Maar ik schrijf het niet op, en zeg het zeker niet aan de telefoon. Dan wordt het wel erg negatief (en het is belangrijk om positief te blijven op werk). 

Met zekerheid kun je wel wat makkelijker je studieschuld afbetalen. En vooruit plannen in je leven. Dat klopt en als je ergens zit waar je gelukkig bent en zekerheid hebt is dat een heerlijk gevoel. Maar wat als je met zo’n heerlijk vast contract onder je niveau werkt?  

wat je terugkrijgt als je inlevert op zekerheid

Iedereen kent wel iemand in zijn omgeving. Een vriend of vriendin wiens baan echt niet leuk is. Die een baas heeft die nooit gaat veranderen en die echt geen compliment meer gaat geven, ook niet over een jaar. De persoon in kwestie kan wel met de fiets naar werk en heeft een niet onaardig salaris. 

Ik ben zo trots als ik iemand zo ver heb gekregen afstand te doen van zo’n baan als die gaat voor het onbekende. Zoals de dame die ik tegen kwam toen ik als recruiter op LinkedIn aan het searchen was. Anna had antropologie gestudeerd, een aantal jaren een goede baan gehad bij een verzekeraar en werkte op het moment dat ik haar sprak al bijna twee jaar als postbode.  De werkgever was failliet gegaan, solliciteren was lastig in de crisis en ze wilde echt geen uitkering,  dan maar post bezorgen. Die buitenlucht was zo gek nog niet.  Anna twijfelde toen ik haar belde voor een nieuwe functie en vond het eng, maar is aan de slag gegaan via Randstad bij een alarmlijn. De type- en taaltest haalde ze met grootste gemak en ook de gesprekken deed ze goed.  Anna gaf haar zekerheden en de buitenlucht op voor een tijdelijke baan van drie maanden. Aan de telefoon mensen in nood helpen.  Met dit op haar cv als recentste werkervaring was de weg naar een nieuwe baan op haar niveau ineens wat minder hobbelig. Ook nu heeft ze geen vast contract. Perspectief en plezier in haar werk heeft ze wel in haar baan bij een bank.

een tijdelijk contract is: laagdrempelig je mogelijkheden ontdekken

I practice what I preach. Ik ging een paar jaar geleden als uitgerangeerde journalist/redacteur als planner aan de slag op uitzendbasis op een plek waarvan ik wist dat die ging sluiten. En het was ook onder mijn niveau en betaalde niet al te best. Het kon me niet schelen, want ik wist gewoon dat als ik het goed zou doen en een beetje zou netwerken me dat wel weer wat nieuws op zou leveren. Ik wist helemaal niet wat ik wilde op dat moment. In mijn oorspronkelijke vakgebied was het crisis en de concurrentie moordend. 

En ga dan maar eens vol overtuiging een sollicitatie in voor een baan voor langere tijd, in een andere branche, terwijl je cv een heel ander vakgebied ademt qua affiniteit. 

Ik kan het iedereen die worstelt met een lastig baanperspectief aanraden: geen betere periode om jezelf los te maken van je onzekere carrièreloop door een tijdelijk project aan te pakken dus. Kun je mooi bedenken wat je echt wilt in de tussentijd en ondertussen, solliciteren, met een jobcoach praten, lol maken met je tijdelijke collega’s, per ongeluk toch iets nieuws leren, competenties ontwikkelen, netwerken etc. Het leidt echt tot mooie dingen. Dat heb ik als recruiter al meerdere malen mogen zien. Zekerheid is een farce.

over de schrijfster

Saskia den Heijer is recruiter bij Randstad Banking & Insurance en heeft een achtergrond in toerisme & journalistiek. Reist nu door de wereld van werk en interviewt uit nieuwsgierigheid. Breekt een lans voor filterkoffie en is gek op katten.