Wat is erger: te lang in een baan blijven hangen of te vaak van baan wisselen? Als je in de tech-sector werkt, is het waarschijnlijk het laatste. Hoewel er vroeger werd neergekeken op te vaak jobhoppen en in sommige industrieën nog steeds, is het in de IT steeds moeilijker geworden om te bepalen wat ‘te vaak’ is. Met zoveel IT’ers die als vlinders van job naar job fladderen, wordt het steeds duidelijker dat het grootste carrièrerisico ligt in te lang in een baan blijven hangen. Zoals met de meeste dingen in het leven, zijn er wel uitzonderingen op de regel.

Zodra de gemiddelde tijd in een functie onder de 18 maanden komt, zullen toekomstige werkgevers zich gaan afvragen of de kosten voor een ‘vlinder’ het waard zijn. Jobhopping zal vragen oproepen bij werkgevers over stabiliteit, persoonlijkheid en competenties. Niettemin, ‘vlinders’ hebben over het algemeen minder carrièrerisico’s dan ‘plakkers’.

Plakkers blijven hun leven lang, of het grootste deel daarvan, bij één werkgever. Vandaag de dag zijn plakkers in IT zo zeldzaam als kraanvogels – waarschijnlijk dicht bij uitsterven. Tenzij je elke twee of drie jaar promotie maakt, kan te lang bij één werkgever blijven hangen problematisch zijn voor het vinden van een nieuwe baan. Bij zo’n interne promotie moet je dan wel nieuwe technische vaardigheden kunnen ontwikkelen. Wanneer je langer dan vier jaar in dezelfde functie blijft zitten, zullen veel werkgevers zich afvragen hoe het zit met je gedrevenheid, aanpassingsvermogen en de frisheid van hun vaardigheden.

Het is niet makkelijk om een baan of leuke werkgever te verlaten, maar op een gegeven moment moet je jouw weerzin om te vertrekken afwegen tegen de langetermijnkosten van blijven. Natuurlijk speelt het ook een rol hoe belangrijk een goed salaris voor je is. Hier is een aantal kwesties die invloed kunnen hebben op IT’ers die te lang in één baan blijven hangen:

  • de IT-wereld verandert enorm snel. Nieuwe vaardigheden rondom big data, de cloud, mobility en het Internet of Things worden gevraagd en zullen dat waarschijnlijk nog een tijd blijven. Als je niet aan het leren bent, verlies je waarschijnlijk langzaam de grond onder je voeten. Hoe langer je in een positie blijft waar je vaardigheden zich niet ontwikkelen, hoe moeilijker het wordt om te vertrekken op je eigen voorwaarden. Bekijk de ICT opleidingen van Randstad.
  • je kunt een hoop geld mislopen als je te lang in dezelfde functie of zelfs bij hetzelfde bedrijf blijft. Salarisverhoging liggen over het algemeen rond de 3%. Een salarisverhoging vanwege het wisselen van baan kan tussen de 10% en 20% opleveren. Het Amerikaanse zakentijdschrift Forbes schat dat als je gemiddeld langer dan twee jaar bij een werkgever blijft, je levenslange inkomen uiteindelijk 50% lager ligt dan bij de fanatieke hopper.
  • in IT lijkt er een stigma te berusten op te lang in dezelfde baan blijven hangen. Of dat klopt of niet maakt niet zoveel uit, maar een deel van de technologiebedrijven neemt aan dat de best presterende werknemers heen- en weer bewegen en niet te lang bij dezelfde werkgever blijven hangen.
  • voel je je verveelt op het werk of voel je dat je te weinig wordt gewaardeerd? Dan is het tijd om na te denken over je toekomst. Je wilt niet wakker worden op een ochtend en uitvinden dat je in een dooie baan met maar een paar carrièreopties vast zit.

Ben jij toe aan een nieuwe uitdaging? Bekijk de ICT vacatures van Randstad!