Iedere maand delen we een verhaal van iemand die de ultieme carrièreswitch heeft gemaakt. Het eerste artikel van deze serie trappen we af met JEREMY. Hij zei zijn succesvolle salescarrière gedag om zich volledig op CrossFit te storten.

Wie: Jeremy van het Nederend (39 jaar)
Was voorheen: Salesmanager
Werkt nu als: CrossFit-docent en eigenaar van sportschool ‘de Vondelgym’

had je vroeger een duidelijk beeld van wat je later wilde worden

“Vroeger droomde ik ervan om topsporter of gymleraar te worden. Na de mavo wilde ik dan ook een sportopleiding doen, maar vanwege een rugblessure dacht ik dat ik niet zou worden toegelaten. Dus begon ik met de hbo-opleiding Marketing Management.”

beviel dat

“In de schoolbanken zitten is niets voor mij. Ik heb deze opleiding uiteindelijk ook niet afgemaakt. Toch ben ik met een heleboel omwegen en twijfels uiteindelijk terechtgekomen waar ik vroeger van droomde: in de gym.”

maar je had toch een rugblessure

“Klopt. Ik ben geboren met spondylolise, een gebroken L4 wervel. De arts gaf het advies om niet meer te sporten. Dat heb ik letterlijk één maand volgehouden. Sporten maakt te veel deel uit van wie ik ben. Zoveel zelfs, dat ik er het liefst fulltime mee bezig wilde zijn.”

wanneer kwam je daar dan achter

“Ik heb zeven jaar in de sales gewerkt bij grote bedrijven als ING en Sony. Ik had het salestrucje helemaal onder de knie en verdiende er aardig mee. Maar het was voor mij totaal niet bevredigend. Op een gegeven moment verloor ik mijn motivatie. In diezelfde periode gaf ik al onbetaald CrossFit-les in een sportschool in Amsterdam, gewoon omdat ik dat leuk vond. Dat voelde echt goed. Na een geschil met mijn werkgever, waardoor ik een paar maanden salaris meekreeg, besloot ik de stap te nemen en fulltime voor het trainen te gaan.”

dat moet een spannende periode zijn geweest. Tegen wie sprak je jouw plannen voor het eerst uit

“Mijn moeder, zij is echt mijn vertrouwenspersoon geweest. Ze heeft mij altijd gesteund en zei: ‘Dit moet je doen. Je speelt er al zo lang mee, wat heb je te verliezen?’ Zo iemand heb je nodig, want je zult veel weerstand en vragen krijgen vanuit je omgeving. Je moet stevig in je schoenen staan, zeker op momenten dat je bijna de handdoek in de ring wilt gooien.”

heb je dat weleens overwogen dan

“Nee, want ik wist dat dit de juiste keuze was. Maar in het begin was het zeker geen rozengeur en maneschijn. Op een gegeven moment stond de Belastingdienst voor mijn deur te inventariseren wat ik in huis had staan. Er kwam niet genoeg geld binnen en ik keerde regelmatig een spaarpot vol muntjes om, zodat ik daarvan eten kon kopen.”

“Ik ging er flink qua salaris op achteruit, maar deed voor het eerst wat ik echt leuk vond”

goed dat je hebt doorgezet. hoe heb je jouw switch aangepakt

“Na het beëindigen van mijn salescarrière heb ik al mijn tijd en geld gezet op sport. Ik ben gaan reizen naar plekken waar CrossFit groot is en heb opleidingen gevolgd. Voor een minimumloon ben ik bij een gym aan de slag gegaan als trainer. Ik ging er flink op achteruit vergeleken met mijn salesbaan, maar ik deed voor het eerst wat ik echt leuk vond. Dat voelde voor mij als een overwinning.”

toch ben je op een gegeven moment meer gaan verdienen. wat was het keerpunt

“Na twee jaar CrossFit-training te hebben geven op dezelfde sportschool, kwam ik via-via als trainer in Koeweit terecht. Daar werden alle kosten gedekt en werd ik zelfs door een chauffeur naar werk werd gereden. Opeens was alles anders!”

nog geen drie jaar later opende je samen met twee vrienden de vondelgym in amsterdam. hoe is dat

“Sinds ik mijn eigen sportschool heb is mijn vrije tijd drastisch geslonken. Ik werk keihard, maar gelukkig wel met resultaat: in november openen we de tweede locatie! Ik kan met zekerheid zeggen dat ik mijn droom leef. Ik ben elke dag met sport bezig, hoe mooi is dat?”

heb je nog advies voor mensen die ook een carrièreswitch willen maken

“Ga eens met mensen praten, vraag om advies of bied je diensten voor een half jaar gratis aan als er kans ik op een betaalde baan in de toekomst. Mensen kiezen vaak de veiligheid van de gebaande paden. Mijn advies is daarom: durf van die gebaande paden af te stappen, er zijn namelijk veel interessantere paden te bewandelen!”