Je hebt ze ongetwijfeld al eens voorbij zien komen: vacatures voor CDD analist, KYC analist of AML analist. Maar wat doen deze analisten precies? Waar werken ze? En is deze rol jou op het lijf geschreven?

speurneuzen met oog voor detail

Pakkende teksten zoals ‘draag bij aan een veiliger financieel stelsel’ en ‘in de rol van CDD analist help je witwassen, fraude en de financiering van terrorisme te voorkomen’ vliegen je in CDD vacatures om de oren. Het maatschappelijke element van CDD is niet te missen en ook gelijk hét element dat deze job zo bijzonder maakt, net als het speurwerk dat aan te pas komt in deze rol. Maar wat doen deze speurneuzen dan precies?

wat betekent CDD: de afkorting uitgelegd

Voordat we alle ins and outs van het CDD analisten vak met je delen, staan we eerst even stil bij de term CDD, want wat betekent het eigenlijk? De afkorting CDD staat voor Customer Due Diligence. Ofwel het gedetailleerde onderzoek (‘due diligence’) dat moet worden gedaan naar klanten van financiële instellingen zoals een bank. Het ken-je-klant-principe (ofwel KYC: Know Your Customer) is de basis van zulke klantonderzoeken. 

Nu vraag je je af wat aan bod komt in zo'n onderzoek. Onder andere wordt onderzocht:

  • wie de klant is;
  • of en welk risico deze klant met zich meebrengt;

  • het doel van de relatie tussen de klant en je werkgever.

op welke bedrijven is CDD van toepassing?

Een CDD beleid is voor een aantal organisaties verplicht. CDD analist vacatures kom je meestal tegen bij financiële instellingen zoals banken en beleggingsinstellingen, maar veel meer organisaties moeten voldoen aan deze verplichting. Bijvoorbeeld notarissen, advocaten en makelaars moeten ook scherp hebben met wie ze zaken doen. Als analist heb je dus een ruime keuze aan bedrijven en organisaties waarvoor je zou kunnen werken.

Er zijn twee wetten waarin is bepaald welke organisaties moeten voldoen aan de CDD-verplichting: 

  • Wet financieel toezicht (Wft);
  • en de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme (Wwft).

Met behulp van zo’n onderzoek brengen Customer due dilligence analisten de risico’s in kaart die een klant met zich meebrengt. Soms komen er zulke opvallende zaken aan het licht, dat het bedrijf daarvan melding moet maken bij de FIU Nederland - de Financial Intelligence Unit. Deze instantie brengt ongewone transacties en patronen in het financieel verkeer in kaart. Je kunt je dus wel voorstellen dat dit een belangrijke schakel is in de strijd tegen witwassen en terrorismefinanciering. 

het maatschappelijke belang van CDD en CDD analisten

Om de integriteit van je organisatie te beschermen, is het belangrijk dat je je klanten écht kent. Een CDD analist doet daarom onderzoek naar zaken, zoals fraude, corruptie, witwassen en terrorismefinanciering. Een (financiele) instelling zoals een bank wil namelijk niet meewerken aan dit soort illegale praktijken. Met een goed ingericht CDD-proces en scherpe analisten worden ‘rotte appels’  uit het klantenbestand gepikt. Zo blijft de goede naam van zo’n organisatie behouden, maar er is meer.

CDD is namelijk ontzettend belangrijk voor de financiële sector als geheel. Banken, beleggingsinstellingen en andere financiële organisaties hebben een belangrijke rol in de economie. De gang van de economie wordt onder andere bepaald door het vertrouwen dat mensen in deze organisaties hebben. Dat vertrouwen kan flink worden geschaad als zou blijken dat financiële instellingen zich makkelijk laten misbruiken voor dit soort illegale praktijken. Het maatschappelijk belang van CDD is dus enorm. 

werken als CDD analist: iets voor jou?

Als CDD analist heb je dus een belangrijke, maatschappelijk rol. Met jouw klantenonderzoek breng je voor zakelijke en/of particuliere klanten in kaart wie ze zijn, waarom de klant zaken doet met jouw organisatie en wat de eventuele risico’s zijn. Een sterk analytisch vermogen is key, want om een goed klantonderzoek uit te voeren zul je flink moeten speuren in het klantdossier én in openbare bronnen, zoals de Kamer van Koophandel, het Kadaster en Google. Zo schep je een goed beeld van de activiteiten van een bepaalde klant en ben je alert op eventuele verbanden tussen gegevens die je hebt weten te achterhalen. 

Ook moet je communicatief vaardig zijn: niet alleen moet je sterke analyses schrijven, maar je zult ook regelmatig met de klant moeten schakelen om bepaalde gegevens te checken. Niet elke klant vindt het altijd leuk om met jou het gesprek aan te gaan. Als CDD analist moet je dus stevig in je schoenen staan. Toch is het ook belangrijk dat je het belang van de klant scherp hebt. Als analist doe je onderzoek naar de klant om risico’s te beperken, maar niet ten koste van de klant. Het vinden van de juiste balans hierin is dan ook één van de mooiste uitdagingen van dit vak. 

Ben jij een speurneus en ontgaat jou geen detail? Dan is het CDD / KYC vak je wellicht op het lijf geschreven. Check snel onze actuele vacatures en kickstart vandaag nog je customer due diligence carrière.

Zie jij een carriere als CDD/ KYC analist wel zitten? Met het Banking & Insurance opleidingstraject bij Talent Track, leg je een future-proof fundament voor jouw carrière in de financiële dienstverlening. Middels talent coaching, scholing en uitdagende opdrachten bij grootbanken en verzekeraars, groei jij in de rol van ervaren CDD analist.  

Dit carrièrepad bij Talent Track, is meer dan een traineeship. Dit opleidingstraject is dé kickstart van jouw carrière in CDD. Wat we bieden:

  • Een inspirerend CDD leertraject

  • 1 op 1 coaching door een talentcoach

  • Een breed opleidingsaanbod; behaal je wft’s, wwft certificaat en meer

  • Uitdagende opdrachten bij gevestigde grootbanken en verzekeraars

  • Werken en leren met de zekerheid van een contract

  • Minimaal salaris van €2500 op basis van 40 uur per week