Ergens ver in jouw kast ligt vast een lijst verstopt met alle zaken die je nog wil bereiken. Waarschijnlijk is nog lang niet alles afgevinkt, ondanks dat je wel graag wilt. Herkenbaar? Wees gerust, je bent niet de enige. Uit onderzoek blijkt dat 92% er niet in slaagt hun nieuwjaar doelen te bereiken. Het succespercentage voor de rest van het jaar is misschien net zo somber. Zonde, want als je iets graag wil, waarom zou je het dan niet doen? Of in ieder geval proberen. Wij geven je tips die jou helpen bij het bereiken van een belangrijk doel, zoals bijvoorbeeld; aangenomen worden bij je droombaan.

1. bedenk wat je wil

Klinkt simpel genoeg, maar zorg ervoor dat dit jouw doel is, niet dat van iemand anders. Ga iets leren wat jij interessant vindt. Wanneer je niet goed weet wat dat is, inventariseer dan jouw interesses. Wat gaat je vanzelf goed af en waar zou je verbetering in willen zien? Werk altijd met jouw doel als uitgangspunt.  

2. ontleed het doel

Dit is misschien wel een van de meest belangrijke stappen wanneer je van start gaat, maar ook in het ontwikkelen van vertrouwen. Eén groot doel – zoals het aangenomen worden voor jouw droombaan – lijkt soms onmogelijk. Een groot doel ontleed in meerdere kleine doelen die je stapsgewijs aanpakt, is behapbaar, overzichtelijk en binnen handbereik.  
Zorg ervoor dat je genoeg kleine doelen hebt om overwinningen te ervaren. Je zou bijvoorbeeld als doel kunnen stellen dat je onderzoek gaat doen naar vaardigheden die je aan wilt leren en hiervoor passende (online) trainingen vinden.

3. wees specifiek

Wees specifiek over jouw prioriteiten en plan ze vervolgens in, zoals je dat ook zou doen met een lunchdate of work-out. Je zou nieuwe kennis kunnen opdoen door deel te nemen aan een webinar, het luisteren naar relevante podcasts of door je te abonneren op een blog over jouw werkgebied.

4. deel het met iemand

Dit staat gelijk aan het hebben van een work-out buddy of coach. Wanneer anderen je ondersteunen en vragen naar je vooruitgang is de kans van slagen groter.  

5. meet vooruitgang

Dit maakt jou verantwoordelijk en je houdt gelijk jouw vooruitgang bij. Werk ook met benchmarks (hoeveel extra trainingen per maand? Lees je daadwerkelijk de blogs waarop je geabonneerd bent?) en pas aan waar nodig. Je zou zelfs een kleine stap toe kunnen voegen aan je leercurve door een lijst te maken van de dingen die je elke week of elke twee weken geleerd hebt. Bewaar deze lijst op je telefoon of ergens thuis en kijk er zo nu en dan naar.

6. laat je niet van de wijs brengen

Iedereen praat het liefst over de glorie, maar we zien zelden het bloed, de zweet en de tranen die eraan vooraf zijn gegaan. Succes bereik je niet zomaar. Je zegt ‘nee’ tegen het éen, zodat je ‘ja’ kan zeggen tegen wat nieuws. Dit is iets goeds! Werk met kleine beloningen voor jezelf en vier dan ook de kleine successen. 
Hoe individueel jouw doelen ook zijn, jouw afleidingen, uitdagingen en teleurstellingen zijn universeel. Omring jezelf met mensen die je ondersteunen. Ben je even niet gemotiveerd, onthoud het volgende: 

“You have to decide what your highest priorities are and have the courage — pleasantly, smilingly, non-apologetically, to say ‘no’ to other things. And the way you do that is by having a bigger ‘yes’ burning inside.” – Stephen Covey, Auteur van ‘The seven habits of highly effective people’