op deze pagina

wat is diversiteit? 

Diversiteit gaat over alle verschillen die mensen met elkaar hebben. Deze kun je gelijk aan een ander zien, zoals een verschil in leeftijd, geslacht of huidskleur. Maar ze kunnen ook niet gelijk te zien zijn, zoals een geloofsovertuiging, culturele achtergrond, genderidentiteit of de mening die je hebt. Dit noem je onzichtbare verschillen. 

wat is inclusiviteit? 

Inclusiviteit gaat over hoe je met alle verschillen van mensen omgaat. Bij inclusie wil je samenwerken met iedereen, ook als je heel erg van elkaar verschilt. Je wilt dat iedereen mee kan doen of mee mag praten. Het tegenovergestelde van inclusie is exclusie. Dat betekent dat je mensen juist buitensluit op basis van bepaalde verschillen. 

waarom is diversiteit en inclusie op werk zo belangrijk? 

Veel bedrijven vinden het belangrijk dat je niet precies hetzelfde bent als al je andere collega’s op werk. En dat je de vrijheid voelt om anders dan anderen te zijn. Daar zijn meerdere redenen voor: 

1. je blijft langer bij hetzelfde bedrijf werken 

Als je werkt in een omgeving waarin je jezelf mag zijn en verschillen geaccepteerd worden, is dat veel fijner dan wanneer je het gevoel krijgt dat je je anders moet voordoen dan je bent. Allereerst natuurlijk voor jou, maar ook voor het bedrijf. 

► Dat zit zo. Als je het naar je zin hebt op werk, heb je minder snel de wens om van baan te wisselen. Je blijft dus langer bij hetzelfde bedrijf werken en dat is voor bedrijven erg fijn. Ze hoeven namelijk niet steeds op te zoeken naar nieuwe collega’s.

2. je komt met hele andere ideeën

Vanuit je eigen achtergrond kijk je vaak op een hele andere manier naar bepaalde dingen. Zo ontstaan er allerlei verschillende ideeën. Soms zelfs ideeën waar je leidinggevende zelf nog niet eens aan had gedacht! 

► Stel dat je leidinggevende bijvoorbeeld vraagt om mee te denken over een manier om andere mensen enthousiast te maken om bij jullie bedrijf te solliciteren. Ben je jong en ben je veel online? Dan stel je misschien voor om een TikTok-account te beginnen en leuke video’s over je werk te maken. Ben je ouder en heb je niet zoveel met social media? Dan stel je misschien voor om advertenties in bushokjes op te hangen. Door elkaars verschillen verzin je de beste ideeën! 

3. je brengt andere kwaliteiten mee

Als iedereen hetzelfde is, zou iedereen ook in hetzelfde goed én niet goed zijn. Gelukkig is dat niet zo! Je bent bijvoorbeeld heel goed in rekenen, terwijl je collega heel goed is in taal. Iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten en talent. Voor bedrijven is dat heel fijn. Ze kunnen zo makkelijker omgaan met veranderingen. Verschillen maken hen sterker!  

► Stel dat je bijvoorbeeld in een kledingwinkel werkt en de winkelvoorraad bijhoudt in een bepaald systeem. Maar dat dit systeem binnenkort wordt vervangen door een ander systeem. Door jouw kwaliteiten maak je zo’n nieuw systeem misschien sneller eigen dan andere collega’s. Gelukkig kun je hen al snel helpen bij de vragen die ze hebben. Zo kunnen ook zij eerder goed met het nieuwe systeem werken. Verschillen tussen mensen zorgen dus dat bedrijven beter tegen veranderingen kunnen!

wetten en regels over inclusiviteit en diversiteit op werk 

De Nederlandse overheid vindt het erg belangrijk dat iedereen in Nederland gelijke kansen krijgt op het werk. Daarom zijn er door de jaren heen verschillende wetten en regels opgesteld. De belangrijkste zijn: 

  1. algemene wet gelijke behandeling (AWGB): Deze wet stelt dat alle mensen die zich in Nederland bevinden worden in dezelfde gevallen op dezelfe manier behandeld. Discriminatie op basis van godsdienst, levensovertuiging, politieke voorkeur, ras, geslacht of seksuele voorkeur is niet toegestaan.   

  2. participatiewet: Met deze wet worden bedrijven aangemoedigd om mensen aan te nemen die extra ondersteuning nodig hebben om te kunnen werken. Dit zijn bijvoorbeeld mensen met een fysieke of mentale beperking, maar ook mensen die langdurig ziek zijn. 

  3. meer vrouwen in topfuncties: Sinds 2022 zijn beursgenoteerde bedrijven verplicht om te zorgen voor een goede verdeling tussen mannen en vrouwen in hoge functies. De overheid wil dat minimaal 30% van deze functies door een vrouw wordt uitgevoerd. Lukt dat het bedrijf nog niet? Dan moeten ze een plan maken waarmee ze zorgen dat meer vrouwen een leidinggevende functie krijgen. 

zo ziet diversiteit en inclusie op werk eruit: 10 voorbeelden 

Inclusie en diversiteit op werk is iets waar bedrijven en werknemers met elkaar aan moeten blijven werken. Je ziet inclusiviteit dan ook op veel manieren terug op werk. Alle manieren hebben één ding met elkaar gemeen: ze zorgen dat iedereen zich welkom voelt. 

  • voorbeeld 1. Je merkt dat je ideeën kan delen met je collega’s en leidinggevende zonder dat deze gelijk afgeschoten worden. Er wordt naar je verhaal geluisterd en je krijgt een eerlijke beoordeling van je idee

  • voorbeeld 2. In de kantine is het eten heel divers. Van een krentenbol met kaas tot een vegan salade of halal-broodje vlees. Voor ieder wat wils! 

  • voorbeeld 3. Je merkt dat je collega’s en de leiding zien welke bijdrage je levert op werk en dat ze je een compliment geven als je het goed hebt gedaan. Heb je bijvoorbeeld samen met je team een hoge omzet gedraaid? Dan krijgt het hele team daar een compliment over, ook jij

  • voorbeeld 4. Naast een gewone wc is er op jouw werk ook een wc met extra aanpassingen. Speciaal voor mensen die in een rolstoel zitten of lastig lopen. En zo’n typisch man/vrouw-teken op de wc? Dat kennen ze op je werk niet. Jullie wc’s zijn genderneutraal

  • voorbeeld 5. Al in de vacatureteksten van jouw werk merk je dat inclusie erg belangrijk is. Eigenschappen van mensen, zoals leeftijd, geslacht of afkomst vind je er niet in terug. Dus niet: we zoeken jongeren die bij ons in de bakkerij willen werken. Maar: we zoeken kandidaten die in de avonduren en in het weekend in onze bakkerij willen werken   

  • voorbeeld 6. Bij jou op werk vinden jullie het leuk om meer over andermans cultuur te leren. Je collega’s doen een dagje mee met de ramadan of iemand trakteert bij een verjaardag een typische lekkernij uit de eigen cultuur. 

  • voorbeeld 7. Op de social media of de website van je werk zie je niet steeds dezelfde mensen voorbijkomen, maar wordt iedereen in het zonnetje gezet. Dat geeft een mooi beeld van iedereen in het bedrijf

  • voorbeeld 8. In alle rust kolven na de bevalling van je kindje? Of even alleen bidden in je pauze? Je werk heeft hier allemaal aan gedacht en er een aparte ruimte voor vrijgemaakt

  • voorbeeld 9. Bij jou op werk bestaat er geen twijfel over: mannen en vrouwen verdienen precies hetzelfde. Je baas is daar heel eerlijk over en kan het zelfs met gegevens ondersteunen

  • voorbeeld 10. Je leidinggevende knoopt regelmatig een gesprekje aan om te kijken hoe het gaat op werk en hoe het staat met je ontwikkeling. Wil je bepaalde dingen leren? Of heb je misschien feedback op hoe je werk bepaalde zaken regelt? Je leidinggevende denkt met je mee en helpt je om je doelen te bereiken

  • voorbeeld 11. Start er een nieuw project waar jij veel over weet en heb je dat aan je leidinggevende verteld? Dan word je daar zonder twijfel bij betrokken. Zo leren anderen ook weer van jou en halen jullie het beste bij elkaar naar boven

  • voorbeeld 12. Je mag van je werkgever zelf kiezen of je liever vrij wil met Eid-al-fitr of met kerst

ook een baan waar je jezelf kan zijn? 

De mooiste ideeën ontstaan in een werkomgeving waarin je jezelf kan zijn. Daar komt talent het best tot bloei. Wil je ook werken in een omgeving waar je jezelf welkom en veilig voelt? Bekijk dan onze vacatures.