Vitaliteit verdient een belangrijke plek in elke bedrijfsstrategie. Waarom? Het is dé succesfactor om de uitdagingen van deze tijd te trotseren: het aanhoudende personeelstekort, de toenemende werkdruk en het stijgende ziekteverzuim. Door aandacht te geven aan vitaliteit op de werkvloer vergroot je de duurzame inzetbaarheid van jouw medewerkers en word je als werkgever aantrekkelijker. En dat kan een belangrijk verschil maken in deze krappe arbeidsmarkt. 

drie belangrijke trends in 2023 voor vitaliteitsbeleid zijn

 1. meer aandacht voor welzijn op de werkvloer

 2. meer autonomie voor medewerkers

 3. het belang van financieel fitte medewerkers

trend 1: meer aandacht voor welzijn op de werkvloer

Het ziekteverzuim in Nederland is op het hoogste niveau in twintig jaar, met name als gevolg van werkgerelateerde psychische klachten. Ongeveer de helft van de werkgevers geeft aan dat werknemers langdurig verzuimen vanwege mentale klachten die te maken hebben met hun werk. Daarom is aandacht besteden aan de mentale gezondheid van werknemers belangrijker dan ooit.

Door de krappe arbeidsmarkt neemt de werkdruk onder werknemers toe en hierdoor kan hun welzijn in het gedrang komen (ABN Amro, 2022). De kans is daardoor groot dat psychisch verzuim het komende jaar hoog blijft.

Een eerste stap om uitval door werkdruk te voorkomen, is signalen vroegtijdig te herkennen. Ben alert op stress-signalen zoals:

 • een collega die vaak aan het einde van de dag langer blijft om ‘iets nog even af te maken’
 • mensen die stiller of juist drukker worden, of ander gedrag dan normaal vertonen
 • een collega die vaker een dagje vrij neemt zonder aanwijsbare reden.

► Vergeet ook de thuiswerkers niet, want zij zijn minder ‘in beeld’ dan medewerkers op locatie.

► Lees ook: een burn-out voorkomen: wat kun je als werkgever doen?.

trend 2: meer autonomie voor medewerkers

Een one-size-fits-all-model voor werknemers past niet in een vitale bedrijfscultuur. De ene medewerker is simpelweg de andere niet. Meer autonomie en keuzevrijheid zorgen ervoor dat medewerkers zelf de regie pakken en verantwoordelijkheid nemen. Medewerkers worden zo mede-eigenaar van het werk en hebben vanuit hun constructieve grondhouding meer vat op hun werk. Dit vergroot hun bevlogenheid, werkplezier en vertrouwen in zichzelf en elkaar. 

De kans is groot dat er in jouw organisatie medewerkers uit wel vijf verschillende generaties werken, met allemaal hun eigen behoeften en wensen. Bij iedere levensfase horen immers weer andere keuzes. Eigen regie en keuzevrijheid zijn daarom belangrijke uitgangspunten voor je vitaliteitsbeleid. Ga in gesprek met medewerkers om te ontdekken op welke punten zij eigen regie belangrijk vinden en hoe je dit op maat kunt aanbieden. Denk daarbij aan zaken als werk-privébalans, persoonlijke groeimogelijkheden en functie-invulling

trend 3: het belang van financieel fitte medewerkers

Ongeveer helft van de Nederlanders heeft geldzorgen (Nationale Monitor Geldzorgen, 2022) en bijna een op de vijf Nederlandse huishoudens kampt met risico op schulden of problematische schulden (Nibud, 2022). Dat heeft effect op hoe mensen hun werk kunnen doen: geldzorgen kunnen leiden tot wel 20% concentratieverlies. Ook hebben medewerkers met financiële problemen vaak een slechtere mentale en fysieke gezondheid.

Als werkgever kun je de geldproblemen van je medewerkers natuurlijk niet oplossen, en dat hoeft ook niet. Wat je wél kunt doen is zelf het gesprek erover te beginnen. Op praten over geld(zorgen) rust nog vaak een taboe en hulp zoeken blijft voor veel mensen ingewikkeld. Samen het probleem bespreken en laten merken dat je er voor je medewerker bent, kan een hele opluchting zijn. Je kunt medewerkers daarnaast helpen door begeleiding te faciliteren van bijvoorbeeld  een budgetcoach of de gemeente. Belangrijk is natuurlijk wel dat de hulp discreet en op maat wordt geboden.

tip: signalen van geldzorgen

Ben alert op signalen waaruit kan blijken dat medewerkers kampen met financiële problemen. Bijvoorbeeld wanneer ze:

 • vragen stellen over het moment van salarisuitbetaling
 • een verzoek indienen om over te werken
 • vragen om een voorschot op het salaris 
 • geld van collega’s lenen
 • niet (meer) meedoen aan activiteiten buiten het werk
 • minder gefocust hun werk doen
 • vaker of langer ziek zijn

download de whitepaper vitale medewerkers