in deze longread:

  • de noodzaak van een goede personeelsplanning
  • operationele en strategische personeelsplanning
  • de voordelen van personeelsplanning
  • in 5 stappen naar een effectieve personeelsplanning

de noodzaak van een goede personeelsplanning

Als werkgever moet je alles op alles zetten om het talent te vinden dat je organisatie nodig heeft om te groeien. Volgens onderzoek (VS, 2021) onder bijna 1.500 leidinggevenden wereldwijd blijft het aantrekken, behouden en ontwikkelen van talent de grootste uitdaging van het komende decennium. Zeker nu de schaarste op de arbeidsmarkt wereldwijd records blijft breken, ook in Nederland, en de toenemende digitalisering voor een groeiende skills gap zorgt. Daarnaast heeft de coronapandemie ervoor gezorgd dat veel medewerkers op een andere manier willen werken dan ze daarvoor deden: meer vanuit huis en op flexibele tijden. 

Alle uitdagingen samen maken een goede planning van je personeel noodzakelijk. Maar wat houdt een goede personeelsplanning in en wat zou de meerwaarde voor jouw organisatie kunnen zijn? Hoe vul je een planning praktisch in en hoe voer je het uit? Je leest hier een antwoord op deze vragen. Ook laten we je in vijf stappen zien hoe je solide plan van aanpak kunt ontwikkelen.

operationele en strategische personeelsplanning

Personeelsplanning is de optimale match tussen de personeelsbehoefte en de beschikbaarheid daarvan in je organisatie, rekening houdend met je organisatiedoelen. Met een personeelsplanning breng je in beeld welke medewerkers en skills je nu in huis hebt en welke er straks nodig zijn. Effectieve personeelsplanning heeft zowel een operationele als een strategische kant. Beide kanten zijn verschillend, maar de combinatie is cruciaal voor het totaal. Het is belangrijk om het verschil duidelijk voor ogen te hebben voordat je aan de slag gaat. 

operationele personeelsplanning

Operationele personeelsplanning focust op de dagelijkse voortgang van je bedrijfsproces, en dus op zaken als bezettingsschema’s en werkroosters en het vervullen van vacatures. Dit soort kortetermijnplanning valt meestal onder de verantwoordelijkheid van de hr-afdeling en je operationele management. 

strategische personeelsplanning

Strategische personeelsplanning gaat over de langetermijnbehoefte van je organisatie. Het omvat onder meer prognoses van je toekomstige personeelsbehoefte en een plan om de mensen en vaardigheden in huis te halen die je de komende twee, vijf of zelfs tien jaar nodig hebt. Voor een effectieve strategische personeelsplanning moeten de HR-afdeling, de financiële afdeling, leidinggevenden en directieleden nauw samenwerken.

►Ben je ook nieuwsgierig naar:

  • de voordelen van een personeelsplanning
  • hoe je in 5 stappen naar een effectieve personeelsplanning kunt toewerken

Download de longread en laat je inspireren!

de longread 'wat is personeelsplanning en waarom is het belangrijk?' downloaden