Studenten: ze zitten bomvol energie, zijn flexibel, hebben vaak goede ideeën en zijn veel beschikbaar. Bovendien leren ze snel, dus inwerken duurt nooit lang. Met een beetje geluk nemen ze zelfs de laatste trends en kennis mee naar uw organisatie. Samenwerken met studenten is daarom vaak een goed idee. Maar wat moet u doen voor een vruchtbare samenwerking met studenten? Deze 5 tips helpen u.

1. wees flexibel

Studenten zijn flexibel en vaak inzetbaar, maar ze gaan ook naar school. Daar hoort bij: wisselende roosters, tentamens, vakanties en andere onregelmatigheden. Het ritme van een student is nou eenmaal minder vast dan het ritme van een medewerker die al twintig jaar bij u werkt en een gezin heeft. Houd daar rekening mee. Flexibiliteit moet van twee kanten komen. Toon begrip als een student een week niet kan werken, omdat hij of zij moet leren voor belangrijke tentamens. Met een beetje geluk is er vrije schoolweek ná de tentamenweek, dus dan kunt u hem of haar weer volop inzetten.

2. benut kennis

De kans is groot dat een student vooral bij jullie komt werken om zijn of haar stapavonden en nieuwe kleding te bekostigen. Geld verdienen is prioriteit nummer één. Studenten draaien hun handen daarom niet zo snel om voor minder leuke klusjes. Maar heb je er wel eens bij stil gestaan dat jouw flexibele kracht de rest van de week met zijn of haar neus in de boeken zit? Marketing, commerciële economie, rechten: het zijn populaire studies onder studenten. Je kunt je daarom afvragen of het slim is om hem of haar alleen maar facturen in te laten scannen. Geef een student eens een dag de kans op bijvoorbeeld de communicatieafdeling. 

3. zorg voor afwisseling

Studenten, zeker de millennials, hebben één ding gemeen: ze willen dolgraag leren. Wil je hen voor een langere periode behouden? Zorg dan dat je iets te bieden hebt. Een half jaar lang afwassen in de spoelkeuken zorgt misschien voor een prima bijverdienste, maar echt uitdagend is het natuurlijk niet. Zeker als er meerdere functies worden ingevuld door studenten, kan een roulatiesysteem goed werken. Op die manier stel je studenten in staat om op meerdere afdelingen contacten te leggen en kennis op te doen.

4. vraag om feedback

Flexibele krachten komen en gaan. Zeker als een student net nieuw is in jullie bedrijf, kijkt hij of zij waarschijnlijk met een andere blik naar de organisatie, dan de medewerker die er al jaren werkt. Vraag daarom eens wat ze opvalt. Misschien zie je als ijverige ondernemer wel iets over het hoofd. Hoe is onze website? Hoe vind je onze social media activiteiten? Hoe ontvangen we onze klanten? Hoe zou jij zus of zo aanpakken? Kortom: vraag je flexibele krachten om feedback. Grote kans dat je binnen de kortste keren op nieuwe frisse ideeën wordt gebracht. 

5. betrek studenten bij bedrijfsuitjes

Studenten zitten in de bloei van hun leven. Het is een tijd waarin vriendschappen en herinneringen voor het leven worden gemaakt. Hoewel je het misschien niet vanzelfsprekend vindt om flexwerkers uit te nodigen voor een bedrijfsbarbecue, is het waarschijnlijk super gezellig om hen hier wel bij te betrekken. Studenten kunnen een bedrijfsfeestje flink aanzwengelen. En reken maar dat de rest van het personeel het ook leuk vindt. 

Kortom: samenwerken met studenten is geven en nemen. Voor een organisatie zijn studenten heerlijk flexibel, maar die flexibiliteit heeft ook een keerzijde. Ga daar soepel mee om. Wees tot slot alert op kennis en inzichten. Studenten hebben vaak meer te bieden dan je in eerste instantie denkt.

zet studenten in tijdens de vakantieperiode

Handig om te weten allemaal: hoe u samen kunt werken met studenten. Daarnaast kunt u studenten inzetten tijdens de vakantieperiode. Bent u op zoek naar vakantiekrachten? Vraag dan direct een offerte aan. Randstad verzorgt graag uw vakantiekrachtenproject, zodat u zelf ontspannen op vakantie kunt gaan.