In het aantrekken van talent zijn alle stappen belangrijk. Van de juiste persoon aantrekken tot de allereerste werkdag. En dat zit ‘m vaak juist in kleine details. In dit artikel geven we je 10 tips voor op je site. Waar moet je op letten? 

In ieder geval op een eenvoudig proces, waarin je duidelijk bent over de verschillende stappen. Wat gebeurt er als je op de knop drukt, wat moet je dan doen? Wat kun je verwachten, hoe lang duurt het? Als je vandaag solliciteert dan kun je maandag misschien al starten, dat soort teksten. ‘Precies,’ vult Simone Brassien, e-commerce specialist bij Randstad, aan. ‘En haal alle brandende hoepels weg. Bijvoorbeeld vaardigheidstesten die je in de logistiek tegenkomt. Is dat echt nodig zo vroeg in het proces? Of het schrijven van een brief of uitgebreid cv. Kun je die drempel voor sollicitanten verlagen?’  

sterke vacatureteksten, video’s en referral recruitment

Zorg vanaf het allereerste moment voor betrokkenheid. Door uitnodigende, warme teksten, video en voldoende opties voor contact. Wat de vacatureteksten betreft is er wel een aantal tips te geven. Teksten moeten leesbaar zijn voor de doelgroep, dus houd rekening met de taal, het taalniveau, de interesses en de lengte van de tekst. Vermijd moeilijke woorden en lange zinnen. Zorg voor goede functietitels en vermijd ingewikkelde functienamen. Kijk vooral ook waar mensen op zoeken en gebruik deze woorden. 

En dan de inzet van video in je werving. Simone: ‘Filmpjes bij je vacature zijn een goed idee. Het laat jouw vacature opvallen tussen al die andere. Zien kandidaten de video, dan is het belangrijk dat ze direct zien: dit is iets voor mij. Het gaat dan om uren en salaris maar zeker ook om cultuur en werksfeer. Hoe kun je dit laatste beter showen dan met beelden over hoe het er op de vloer aan toe gaat? Laat iemand met dezelfde functie over de baan vertellen. En geen zorgen: dit hoeft helemaal geen gepolijst verhaal te zijn. Beter van niet juist! Hoe realistischer de verwachtingen aan de voorkant, hoe groter de kans op een fijne instroom en langere verblijfsduur van de medewerker.’

10 praktische vacaturetips 

  1. Som de voordelen van werken bij jou op en maak deze in één oogopslag duidelijk! Noem ook voorbeelden waar je wat minder snel aan denkt, zoals de vrijmibo, een fijne kantine, goed eten, etc.
  2. Schets goed je werkgeversmerk. Waar maak je onderdeel van uit? Waar werk je samen aan en wat krijg je daar als individuele medewerker voor terug?
  3. Probeer in de huid van de doelgroep te kruipen. Wat voor vragen zou jij als kandidaat hebben? Haal die onzekerheden weg en geef de antwoorden in je vacaturetekst al. 
  4. Investeer in goede teksten. Laat je daarbij helpen door tools of experts. Kijk vooral ook waar mensen op zoeken en gebruik deze zoekwoorden. Denk ook aan het twee-paar-ogenprincipe. Ook al schrijf je nog zo goed, een ander haalt er toch altijd nog foutjes uit. 
  5. Knoop de haakjes aan elkaar. Wordt er maandelijks een nieuwsbrief gestuurd? Link ook van daaruit naar de vacatures. Post ze ook op je socials en vraag je medewerkers dat ook te doen. Zorg voor landingspagina’s en een gemakkelijke toegang vanaf je homepage, zodat werkzoekenden snel op de juiste plek komen.
  6. Zorg ook voor linkbuilding van en naar het uitzendbureau waarmee je samenwerkt. Als je samen optrekt, versterk je elkaar! Benoem je grootste partner en laat kandidaten via die weg instromen, dat geeft duidelijkheid.
  7. Zorg ervoor dat je teksten SEO geoptimaliseerd zijn. 
  8. Schrijf in de tone of voice van je doelgroep. Op de hele site en in vacatures! Denk ook aan je e-mail communicatie. Laat naast de toon ook de inhoud aansluiten bij je doelgroep, door bijvoorbeeld sollicitatietips te geven. Per doelgroep gepersonaliseerde communicatie is ideaal.
  9. Verlies iemand die voortijdig het sollicitatieproces verlaat niet uit het oog. Even een mailtje sturen levert soms veel op. Denk aan het ‘verlaten winkelmandje’ bij webshopping.
  10. Heb contact met de doelgroep zoals zij dat graag willen. Appen, mailen of bellen? Vraag wat ze prettig vinden en pas je aan.

Hopelijk hebben we je kunnen inspireren met deze tips!