Wat je tegenwoordig steeds meer ziet in recruitmentland is open hiring. Het idee is simpel. Iedereen die de baan wil, mag komen! En wat blijkt: met werven op deze manier haal je boven verwachting veel kandidaten binnen. De uitstroomcijfers zijn niet hoger dan bij traditionele werving en de quality of hire is bijna hetzelfde. Misschien een goed idee voor de logistiek, waar de krapte momenteel enorm is?

in dit artikel:

weg met die sollicitatiebrief

Bij traditionele werving en selectie struikelen veel mensen ergens in het sollicitatietraject. Ze schrijven een slechte motivatiebrief of hun cv oogt rommelig. Terwijl - zeg eens eerlijk - is het goed kunnen schrijven van een brief of het kunnen opstellen van een curriculum vitae echt noodzakelijk voor een logistieke baan? Schrap de brief uit het proces en je zult zien: ook logistieke talenten met iets mindere schriftelijke vaardigheden komen in beweging. 

Hetzelfde kun je bedenken voor het sollicitatiegesprek. Iemand die in zijn functie weinig hoeft te communiceren, hoeft geen perfecte sociale en mondelinge vaardigheden te hebben. Waarom zou je hem of haar dan vermoeien met een lastig sollicitatiegesprek, waar hij dagen tegenop ziet en niet uit zijn woorden komt? In plaats van afschrikken, kun je hem ook binnenhalen. 

open hiring = loslaten

Open hiring gaat over het loslaten van het profiel. Je zegt eigenlijk: dit is het werk dat gedaan moet worden. Vind jij dat je daarbij past? Kom maar! Omdat je breder kijkt dan de doelgroep waarop je je in eerste instantie zou richten, ontmoet je veel meer mensen dan wanneer je vooraf allerlei selectiecriteria toepast. Veel teammanagers zijn gewend te selecteren op hun eigen, bekende profiel. In dat geval wijs je ook altijd (misschien wel goede) mensen af. Zet je twee selecteurs in, dan wijs je nog meer mensen af dan met één selecteur. Het advies in deze is dus: hef het aantal barricades op en je bereikt meer mensen.

voordelen open hiring

Open hiring betekent samengevat het loslaten van criteria, zodat je minder mensen uitsluit. Bij open hiring melden de mensen die een baan willen zich rechtstreeks aan voor een vacature. Ze hoeven geen sollicitatiegesprek te voeren en/of brief te schrijven. Zaken als opleiding, ervaring en arbeidsverleden tellen niet mee. De enige eis is dat de kandidaat denkt het werk aan te kunnen. Wie interesse toont, krijgt een kans. 

Voor werkgevers betekent dit allereerst een breder bereik. Daarnaast heb je op een makkelijke en laagdrempelige manier direct en persoonlijk contact met sollicitanten. Op een manier die bij hen past. Klinkt als iets wat de logistieke sector in de strijd om logistiek talent op z’n minst kan proberen!