op deze pagina

dit is waarom kritisch vacatures lezen loont 

De banen liggen tegenwoordig voor het oprapen. Als je werk zoekt, heb je dus opties genoeg! In plaats van voor de eerste geschikte vacature te gaan, heb je de ruimte om kritisch te zijn en de allerbeste vacature eruit te pikken. Kritisch vacatures lezen heeft deze voordelen: 

  1. Je vindt een baan die écht bij je past. Door werk te doen dat aansluit bij je vaardigheden, krijg je namelijk meer plezier in je werk. En je krijgt ook nog eens de kans om je vaardigheden verder te ontwikkelen! 

  2. Het geeft je een beeld van het werkveld. Wat voor vergelijkbare banen zijn er? Wat is het verschil tussen deze functies? Wat zijn belangrijke werkgevers in het werkveld? En hoe komen die werkgevers over in hun vacatureteksten?

  3. Door vacatures met elkaar te vergelijken, pik je er zo die baan uit waarmee je bijvoorbeeld het beste salaris verdient, de fijnste secundaire arbeidsvoorwaarden hebt én het dichtst bij huis werkt. 

checklist: zó lees je een vacature! 

Je begint altijd bij de functieomschrijving. Want de inhoud van het werk is natuurlijk het belangrijkste! Sluit het werk aan bij wat je wilt en waar je goed in bent? En wat kan je ervan leren? Vergelijk de taken in verschillende functieomschrijvingen en kies er een aantal uit waar je het meest enthousiast van wordt. Bedenk welke kenmerken je hierna het belangrijkste vindt. Denk bijvoorbeeld aan: 

werkgever

Wat zoek je in een werkgever? Werk je het liefst bij een bedrijf waar je iedereen kent, en iedereen jou? Of vind je het mooi om voor het grootste bedrijf te werken? Check ook waar het bedrijf voor staat en of dat overeenkomt met hoe jij in het leven staat. Vind je bijvoorbeeld persoonlijke ontwikkeling belangrijk? Dan is het fijn als het bedrijf daar ook belang aan hecht.

reistijd

Wie dichtbij werk woont, houdt tijd over voor andere dingen. En dat is goed nieuws voor je privéleven! Zo combineer je je baan makkelijker met kinderen en hobby’s. Of ben je op tijd thuis om nog even te sporten. En zeg nou zelf… er gaat toch niets boven op de fiets naar je werk gaan?

werktijden

Werk je graag regelmatig? Of houd je wel van een nachtdienst? Wie van flexibiliteit houdt, kan voor onregelmatige werktijden kiezen. Plus: je krijgt hiervoor toeslagen en bent vrij wanneer anderen moeten werken. De keuze is aan jou!

salaris

En natuurlijk ook heel belangrijk: je loon! Hoeveel wil je verdienen? Zoek eerst uit wat het gemiddelde salaris is voor de baan waar je naar op zoek bent. Dat doe je met onze salarischecker! Zo weet je meteen wat je ongeveer gaat verdienen. En dat maakt je salarisonderhandeling weer wat makkelijker!

secundaire arbeidsvoorwaarden

Een telefoon van de zaak, korting op je sportschool of gratis lunch: het is allemaal onderdeel van de secundaire arbeidsvoorwaarden. Welke secundaire arbeidsvoorwaarden vind je belangrijk? Zorg dat je dit in je hoofd hebt als je een vacaturetekst leest. 

Zo, nu heb je een duidelijk overzicht van waar je op moet letten. Welke vacatures blijven er over na een kritische beoordeling? Precies! Die vacature bij een leuke werkgever met goede secundaire voorwaarden én een mooi salaris. Solliciteren maar!