wat is een aanbevelingsbrief?

Een aanbevelingsbrief is een brief waarin iemand met wie je hebt samengewerkt jou aanbeveelt. Je bepaalt (meestal) zelf door wie je de aanbevelingsbrief laat schrijven. Denk aan een oud-manager of ex-collega, maar een scriptie- of stagebegeleider kan ook. In de aanbevelingsbrief omschrijft deze persoon wat je goed kunt met een aantal voorbeelden en waarom je toekomstige werkgever jou moet aannemen.

wat staat er in een goede aanbevelingsbrief?

De opmaak van een aanbevelingsbrief is eigenlijk hetzelfde als van een nette, zakelijke brief. De brief wordt geschreven door degene die jou aanbeveelt en is in dit geval ook de afzender van de brief. Zo’n referentiebrief begint altijd met een nette aanhef, zoals geachte of beste. Het ligt er net aan wat het beste bij het bedrijf past. 

De eerste alinea begint met een introductie van de afzender. Hier zegt bijvoorbeeld je oud-manager dat hij jouw leidinggevende was, op welke afdeling jullie werkzaam waren en voor hoelang je samen hebt gewerkt.

In de tweede alinea gaat de afzender dieper in op de aanbeveling. Over welke eigenschappen die jij bezit goed bij je toekomstige functie passen en welke opdrachten je perfect hebt uitgevoerd. 

Tot slot eindigt de afzender de brief meestal met "mocht je nog vragen hebben, dan kan je contact met mij opnemen. Met vriendelijke groet (naam afzender)". Let op dat de contactgegevens, zoals een e-mailadres of een telefoonnummer van de afzender, ook ergens vermeld zijn in de brief. Zo kan de toekomstige werkgever ook echt contact opnemen.

Een goede aanbevelingsbrief is kort maar veelzeggend. De meeste zijn ongeveer 1 A4 of korter. Het is vooral belangrijk dat de voorbeelden in de brief concreet zijn.

waarom is een aanbevelingsbrief zo belangrijk?

Soms zijn er meerdere sollicitanten geschikt voor een functie. Dat maakt het lastig kiezen voor de werkgever. Met een aanbevelingsbrief sta je dan zeker een streepje voor. Een goede aanbevelingsbrief, of zelfs meerdere referenties, maakt jou een betrouwbare kandidaat en zegt veel over jou als (toekomstige) werknemer. 

Je laat met een goede referentiebrief namelijk zien dat oud-werkgevers, oud-managers of begeleiders heel enthousiast over je zijn. Met een goede aanbevelingsbrief laat je bovendien zien dat de goede eigenschappen en competenties die je in je motivatiebrief al aankaart, ook bevestigd worden door mensen die met jou gewerkt hebben. Hierdoor heb je meer kans op een sollicitatiegesprek.

4 manieren om te vragen om een aanbevelingsbrief

Vragen om een aanbevelingsbrief kan spannend zijn. Zeker als je degene die je wilt vragen al een tijd niet gesproken hebt. Daarom geven we je graag wat tips:

  1. maak een lijstje met mensen die je kan vragen. Denk aan leidinggevenden of de begeleider van je stage of scriptie. Kies mensen uit waarvan je zeker weet dat ze tevreden waren over je werk.

  2. het schrijven van een aanbevelingsbrief is niet verplicht en is dus een gunst. Vraag er daarom op een aardige en vrijblijvende manier om.

  3. geef iemand de tijd om een brief te schrijven. Het kan zijn dat de ander niet snel tijd heeft of even moet nadenken over de brief. Zorg daarom dat je ruim voor de deadline om de brief vraagt. Het liefst een maand, zodat je niet hoeft te stressen en de ander niet op hoeft te jagen.

  4. geef vast een voorzetje. Stuur bijvoorbeeld de vacature en je cv mee en herinner degene die je vraagt nog even subtiel aan dat ene project dat je zo goed hebt gedaan. Zo heeft degene die voor je gaat schrijven een beter idee wat er in de brief moet staan.

Bekijk hier een voorbeeld van een aanbevelingsbrief.

uitgenodigd voor sollicitatiegesprek? Bereid je goed voor.

Ben je door je geweldige aanbevelingsbrief uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Dan is het nu tijd om je aanbeveling waar te maken. Hoe je je daarop voorbereidt? Lees onderstaande informatie dan snel!

meest gestelde vragen over een aanbevelingsbrief

  • hoe vraag je om een aanbevelingsbrief?

    Maak eerst een lijstje met relevante mensen. Vraag hen vervolgens vrijblijvend om een aanbevelingsbrief. Het is tenslotte een gunst. Geef de ander daarna de tijd en eventueel wat input. Zo weet je zeker dat het goed komt. Wat een aanbevelingsbrief is? Lees het hier!

  • waar moet een goede aanbeveling of referentie aan voldoen?

    Een goede referentie is concreet en van iemand die in die bedrijfshiërarchie hoger dan jou stond tijdens het samenwerken. Laat diegene vertellen wat ze zo goed aan je vinden aan de hand van voorbeelden. Zo weet je zeker dat je serieus genomen wordt. Lees hier over alle dingen die in zo’n brief horen.