Een verzorgende verzorgt en verpleegt mensen die iedere dag begeleiding nodig hebben. Ga je aan het werk als verzorgende? Dan ben je voor veel mensen een lichtpuntje in hun dag. Je ondersteunt, helpt en verzorgt je cliënten. Zo verminder je de eenzaamheid waar veel mensen en vooral ouderen mee te maken krijgen. Je bent voor je cliënten echt een maatje: jij zorgt dat ze het elke dag opnieuw fijn hebben. De functie als verzorgende zie je in verschillende werkvelden. Denk bijvoorbeeld aan de ouderenzorg, de gehandicaptenzorg, de geestelijke gezondheidszorg en in ziekenhuizen.

wat doet een verzorgende?

Zoals de naam al zegt: je bent iemand die andere mensen verzorgt. Je weet wat je moet doen als er iets fout gaat en je bijvoorbeeld wonden moet verzorgen. Werk je als verzorgende in een bejaardentehuis, dan zorg je vaak ook voor het eten, was je de kleding en maak je bedden op. Ook help je mensen met douchen, zodat ze weer fris en fruitig zijn voor een nieuwe dag!

Wil je weten wat je gaat verdienen als verzorgende? Vul dan de salarischecker snel zelf even in en ontdek wat je waard bent! Deze tool berekent het gemiddelde loon van flexmedewerkers die als verzorgende via Randstad aan het werk zijn. Leeftijd, locatie of eventuele bonussen zijn hierin niet meegenomen.

Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

De taken die je als verzorgende uitvoert, zijn in de basis altijd dezelfde. Je helpt en verzorgt cliënten die dit nodig hebben. Waar wel verschil in zit, is de plek waar je werkt. Er zijn verschillende soorten instellingen waar je als verzorgende aan de slag kan. Denk bijvoorbeeld aan deze functies als verzorgende: 

verzorgende in de gehandicaptenzorg

Mensen met een geestelijke of lichamelijke beperking hebben extra hulp en aandacht nodig.

Als verzorgende in de gehandicaptenzorg geef jij hen de zorg die ze nodig hebben. Bij dit werk is het belangrijk dat je flexibel bent, veel geduld hebt en weet hoe je omgaat met situaties waarin de emoties soms hoog oplopen. Iedere cliënt met een beperking is anders, waardoor je werk erg afwisselend is. Tover jij elke dag weer een lach op de gezichten van je cliënten? Je werk is van onschatbare waarde.

verzorgende in de ouderenzorg

Veel ouderen wonen in een verzorgingshuis of woonzorgcentrum. Ook daar worden ze verzorgd door mensen die hen de aandacht en liefde geven die ze verdienen. Als verzorgende in de ouderenzorg kom je vaak in contact met mensen die dementerend zijn en zich soms ook eenzaam voelen. Je hebt aandacht voor de ouderen die je verzorgt en voelt aan wat ze nodig hebben. Je houdt daarnaast ook goed in de gaten hoe het gesteld is met hun gezondheid. Samen met je collega’s uit het team houd je het overzicht op de afdeling. Je weet precies wat je moet doen om de ouderen bij te staan. Jij zet je iedere dag in om hun oude dag beter te maken!

verzorgende voor maatschappelijke organisaties

Ga je werken voor een maatschappelijke organisatie? Dan kan je denken aan het Leger des Heils. Hier komen mensen voor wie de reguliere zorg niet vanzelfsprekend is. De mensen die je hier verzorgt zijn vaak mensen met een verslavingsproblematiek of mensen met somatische of psychiatrische problemen. Het is aan jou om een vertrouwensband te scheppen en ervoor te zorgen dat deze mensen jouw hulp aanvaarden.

Wat kan je verwachten wanneer je gaat werken als verzorgende? De volgende zaken zijn goed om te weten:

dit is je takenpakket als verzorgende

  • helpen bij persoonlijke verzorging

Iedereen wil schoon en fris voor de dag komen. De mensen die je verzorgt natuurlijk ook! Je helpt hen bij het douchen, tandenpoetsen, haren kammen en meer. Zo zorg je dat ze zich weer helemaal fijn voelen.

  • een luisterend oor bieden

Sommige mensen met wie je werkt voelen zich eenzaam. Het is dan ook heel fijn voor deze mensen dat jij de tijd voor ze neemt. Tijdens je werk bied je altijd een luisterend oor en maak je even een praatje. Door jou voelen ze zich gezien én gehoord! 

  • medicijnen en injecties toedienen

Iedere cliënt heeft andere behoeften en sommige mensen hebben misschien ook medicijnen nodig. Je weet goed wie welke medicijnen nodig heeft en houdt goed in de gaten dat deze ook worden ingenomen. Sommige medicijnen dien je toe met een injectie bij je cliënten. 

  • toezicht houden op de gezondheidstoestand

Je komt veel op bezoek bij mensen met wie je een persoonlijke band opbouwt. Dat kan niet anders en is ook heel goed! Merk je een verandering in de gezondheid van een van je cliënten, dan rapporteer je dit aan je leidinggevende en zorg je dat het probleem wordt opgelost. Zo krijgen je cliënten altijd de zorg die ze verdienen. 

wie zijn je collega’s?

In de zorg werk je nooit alleen. Als verzorgende heb je altijd hulp van de begeleiders! Zij houden het overzicht en helpen je met plannen. De begeleiders houden daarnaast ook oog op het persoonlijk begeleidingsplan van jullie cliënt en zorgen dat jullie dit naleven. Merk je dat de medische situatie van een van je cliënten verandert? Dan is het belangrijk dat je dit aan de arts laat weten, zodat die een zorgplan kan opstellen. Ook werk je met verpleegkundigen samen om goede zorg te leveren. Verpleegkundigen voeren diverse medische ingrepen uit waarvoor je als verzorgende niet bevoegd bent. Zo vullen jullie elkaar dus mooi aan!

werkdag van een verzorgende

Als verzorgende heb je veel uiteenlopende taken. Je werkt met verschillende mensen die allemaal eigen wensen en behoeften hebben. Zo is iedere dag weer anders. Benieuwd hoe je werkdag eruit ziet als verzorgende in de ouderenzorg? Lonneke zocht het uit in onze videoreeks 100 dagen, 100 banen

verzorgende ig

je werkomgeving

Er zijn veel instellingen op zoek naar verzorgenden. Er zijn dan ook heel veel verschillende werkplekken waar je als verzorgende aan de slag kan. Wordt het een verzorgingshuis, een verpleeghuis of ga je aan het werk bij de thuiszorg? In een bejaardentehuis werk je altijd op dezelfde locatie met dezelfde ouderen, waardoor je echt een band met ze opbouwt. Ga je in de thuiszorg aan de slag? Dan ga je thuis bij iedereen langs. Dat maakt je werk leuk en afwisselend!

de werktijden van een verzorgende

Als verzorgende werk je op wisselende dagen en tijden, omdat cliënten 24/7 zorg nodig hebben. Zo werk je als verzorgende niet alleen overdag, maar draai je af en toe ook nachtdiensten. Vind je het fijn om een wisselend rooster te hebben en hierdoor ook weleens overdag vrij te hebben? Dan komt dat goed uit!
Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.

Voordat je aan de slag kan als verzorgende, heb je wel de juiste opleiding nodig. Het is belangrijk dat je een opleiding op zak hebt als verzorgende op mbo 3-niveau. Vanuit Randstad helpen we je graag om met deze opleiding je droom waar te maken, zodat je na 15 maanden tot 2 jaar aan de slag kan als verzorgende.

En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling.

Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log meteen in en ontdek wat bij je past! Heb je nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan!

Als verzorgende heb je een beroep waar je veel voor terug krijgt, maar je moet er wel voor in de wieg gelegd zijn. De belangrijkste eigenschap van een verzorgende spreekt voor zich: jij bent zorgzaam en doet er alles aan om je cliënten een fijne dag te bezorgen. En daarnaast zijn de volgende eigenschappen goed om te hebben als je als verzorgende aan de slag gaat: 

  • empathisch vermogen: je houdt ervan om mensen te helpen en weet je daarom goed in te leven in een ander. Je hebt daardoor ook veel geduld met je cliënten, waardoor ze zich altijd door jou gezien voelen

  • opmerkzaam: verandert het gedrag van een cliënt of denk je dat er iets mis is? Dan heb je dit meteen in de gaten en rapporteer je het bij je collega’s

  • zelfstandig: je werkt niet alleen samen met collega’s, maar je bent ook veel in je eentje op bezoek bij je cliënten. Het is daarom belangrijk dat je goed zelfstandig kan werken

  • verantwoordelijk: je opdrachtgever én je cliënten vertrouwen erop dat jij de beste zorg levert. Hierin neem je dan ook je verantwoordelijkheid: iedereen kan op je rekenen

  • stressbestendig: tijdens je werk als verzorgende kom je soms in onverwachte situaties terecht. Je werkt bijvoorbeeld veel met mensen die niet goed ter been zijn en dus het risico lopen om te vallen. Gebeurt er iets onverwachts? Dan houd jij het hoofd koel en weet je meteen wat je moet doen

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • wekelijks uitbetaald worden

  • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

  • altijd een contactpersoon waarop je terug kunt vallen en om hulp kan vragen;

  • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

  • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons

  • via Randstad is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden

  • vast contract? Een uitzendbaan als verzorgende via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad

veelgestelde vragen over verzorgenden

  • wat doet een verzorgende?

    Als verzorgende heb je een breed takenpakket. Medicijnen toedienen, een praatje of een wandeling maken en opmerken wanneer de gezondheid van je cliënten verandert, het zijn allemaal taken die je uitvoert in deze rol. Meer weten over wat een verzorgende precies voor werk doet? Lees er alles over op deze pagina.

  • wat verdien je gemiddeld als verzorgende?

    Per jaar verdien je als fulltime verzorgende ongeveer 29.769 euro bruto. Als flexmedewerker verdien je ongeveer 13,26 euro per uur. Dit is gebaseerd op cijfers van de Randstad-salarischecker. Deze tool berekent het gemiddelde salaris van flexmedewerkers die als verzorgende via Randstad aan het werk zijn. Leeftijd, locatie of eventuele bonussen zijn hierin niet meegenomen. Meer weten over werken als verzorgende? Lees er alles over op deze pagina!

  • hoe moet ik solliciteren op een verzorgende vacature?

    Solliciteren als verzorgende is simpel: maak een Randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig je cv en motivatie op. Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!

  • hoe lang duurt een opleiding tot verzorgende?

    Een opleiding tot verzorgende IG duurt tussen de 15 maanden en 2 jaar. Je kan dus al vrij snel aan de slag! Het is natuurlijk wel belangrijk dat je de juiste vaardigheden hebt. Zoals zorgzaamheid, zelfstandigheid en een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Meer weten over werken als verzorgende? Je vindt alle informatie die je nodig hebt op deze pagina.