Tegenwoordig is LinkedIn een onmisbaar middel in de zoektocht naar een baan. Niet alleen kun je het gebruiken om vacatures te zoeken en je netwerk te onderhouden; werkgevers gebruiken LinkedIn ook om geschikte kandidaten te vinden. LinkedIn is zó onmisbaar geworden, dat het internet bol staat van allerlei LinkedIn tips.

Maar voordat je alle LinkedIn tips gaat implementeren, moet je er eerst voor zorgen dat je LinkedIn profiel compleet is! En dat gaat makkelijker met onze LinkedIn-checklist. Vink één-voor-één onderstaande lijst af en verzeker jezelf van een compleet en vindbaar LinkedIn-profiel. (Tip: onderaan vind je uitgebreide toelichting bij elk punt.)

linkedin-checklist

 • profielfoto/achtergrondfotö:
  Professioneel, in de camera kijken, liever geen feest-, vrijetijds- of vakantiefoto.
 • kopregel:
  Gebruik goede zoekwoorden zodat in één oogopslag duidelijk is waar jij voor staat en zodat je beter gevonden wordt in Google.
 • duidelijke URL:
  Dus: https://nl.linkedin.com/in/jouwnaam
 • contactinformatie:
  Ben je op meerdere manieren te bereiken? Twitter, eigen website, e-mail…
 • samenvatting:
  Erg belangrijk! Introduceer jezelf in een paar zinnen. Hier krijg je de kans om echt goed uit de verf te komen (i.p.v. een aantal opsommingen over werkervaring en opleidingen).
   
 • voormalige functies:
  Geef toelichting: wat heb je geleerd en bereikt?
 • huidige functie(s):
  Vul hier ook iets in als je even geen werk hebt en geef aan waarom (sabbatical, vrijwilligerswerk,…).
 • vaardigheden en deskundigheid:
  Laat weten wat je kan. Hierdoor ben je makkelijker te vinden voor werkgevers. Laat andere mensen deze vaardigheden onderschrijven/endorsen.
 • opleidingen en trainingen:
  Wat heb je geleerd en bereikt? Pluspunt: door dit in te vullen kan je via LinkedIn makkelijker netwerken met oudklas-/-studiegenoten.
 • aanvullende informatie (interesses, hobby’s, prijzen):
  Dit maakt je LinkedIn-profiel persoonlijk.
   
 • aanbevelingen:
  Laat hier zien dat alles wat je hierboven hebt ingevuld klopt.
 • eventueel: websites:
  Denk ook aan blogs.

​extra linkedin tip als je écht wil opvallen: video-cv

Maak een gepersonaliseerd video-cv waarin je vertelt en laat zien wie je bent en wat je kan. Een video-cv is bijna essentieel in deze tijd van youtube, instagram en snapchat.

toelichting op de linkedin-checklist

 • wat is een goede ‘profielfoto’?

  LinkedIn-profielen mét foto worden tot 30% meer bekeken! Kies een duidelijke en professionele foto van goede kwaliteit (geen zonnebrillen of groepsfoto’s) en let op dat je foto niet te casual of ongepast is (vakantie-/feestfoto’s).

 • wat is een ‘kopregel’?

  Een professionele kopregel laat zien waar je voor staat en wat je expertise is. Plaats hier bijvoorbeeld relevante zoekwoorden voor jouw functie of sector, waarop je gevonden wilt worden. Google pakt deze woorden namelijk meteen op. Je kan maximaal 120 tekens benutten. 

 • hoe maak ik een ‘duidelijke linkedin-url’?

  Een LinkedIn-profiel ziet er pas echt verzorgd uit als je in je browser geen http://nl.linked.com/pub/jouw-naam/43/c18/99V/ ziet, maar simpelweg https://nl.linkedin.com/in/jouwnaam. Dit kun je gemakkelijk aanpassen wanneer je klikt op “Profiel bewerken” en vervolgens de URL onder je profielfoto bewerkt. Zo is je LinkedIn-profiel makkelijker te delen.

 • wat moet ik in mijn ‘samenvatting’ op linkedin schrijven?

  Dit is een korte samenvatting over wie jij bent en wat jij kan. Schrijf in de ik-vorm 4 tot 6 zinnen over wat jouw goede (werkgerelateerde) eigenschappen en kwaliteiten zijn. Dit is je kans om echt goed uit de verf te komen en geeft werkgevers een indruk van wie jij bént, naast wat jij kan. Veel mensen experimenteren hier ook met een quote of slogan. Schrijf de samenvatting vanuit het oogpunt van jouw doelgroep op LinkedIn. 

 • waar moet je op letten bij ‘voormalige functies’?

  Uiteraard het belangrijkste van je cv. Geef toelichting: wat waren je werkzaamheden en verantwoordelijkheden, wat heb je geleerd en bereikt? Dit kan je toespitsen op de functie/werkzaamheden waar je op solliciteert: wat heb je hier geleerd en gedaan dat jou tot een geschikte kandidaat maakt? Als vorige (bij)banen geen toegevoegde waarde hebben, kan je ze weglaten (maakt 6 maanden vakkenvullen jou een geschiktere kandidaat voor een financiële functie?). Let op: als je te veel baantjes noemt kan het de indruk wekken dat je niet lang op één plek kan/wil blijven (jobhoppen). Wat je kan doen is vergelijkbare baantjes bundelen. Bijvoorbeeld: “2006-2009: veel bijbaantjes in horeca tijdens mijn studie”. 

 • waar moet je op letten bij ‘huidige functie’?

  Het kan natuurlijk zo zijn dat je momenteel geen werk hebt en dat je op zoek bent naar een nieuwe baan. Dat is natuurlijk ook één van de redenen waarom je op LinkedIn zit! Het is echter niet wenselijk om helemaal niks ingevuld te hebben. In dit geval heb je de mogelijkheid om je vorige functie als huidige functie aan te duiden. Op die manier heb je niet het stigma van werkloos.  – Ben je werkloos omdat je bewust voor een sabbatical of bijvoorbeeld vrijwilligerswerk hebt gekozen? Vermeld dit dan. Je komt dan over als iemand die goed weet wat hij of zij wilt in het leven en niet bang is om daarvoor knopen door te hakken.

 • wat zet je bij ‘vaardigheden en deskundigheid’?

  Beschrijf hier wat je nog meer kunt en doet. Denk aan talenkennis en praktische (computer)vaardigheden, maar ook aan (sociale) vaardigheden als leiderschapskwaliteiten en discipline. Dit is een hele kleine moeite en je wordt hierop weer makkelijker gevonden door werkgevers. Probeer dit dan ook zoveel mogelijk in te vullen en, ook heel belangrijk, laat andere mensen deze vaardigheden onderschrijven. Op deze manier komt het geloofwaardiger over. Belangrijk: onderschrijf ook pro-actief andere mensen. Mensen zijn dan snel geneigd om ook jouw vaardigheden te onderschrijven.

 • waar moet je op letten bij ‘opleidingen en trainingen’?

  Ook hier kan je toelichting geven over wat je hebt geleerd en bereikt. Dit kan je toespitsen op de functie waar je op solliciteert: wat heb je hier geleerd en gedaan dat jou tot een geschikte kandidaat maakt? Denk er ook aan om eventuele cursussen, trainingen en seminars hier te benoemen. Naast het feit dat je overkomt als een leergierige en professionele werknemer, verhoogt het ook je vindbaarheid en kun je makkelijker netwerker met oudklas-/-studiegenoten. 

 • wat valt er onder ‘aanvullende informatie’?

  Hier kan je alle zaken noemen die je belangrijk vindt, maar nog niet eerder in je cv genoemd hebt. Denk aan vrijwilligerswerk, commissies en bestuursfuncties. Geef toelichting over wat je hebt geleerd en bereikt. Dit kan je toespitsen op de functie waar je op solliciteert: wat heb je hier geleerd en gedaan dat jou tot een geschikte kandidaat maakt? Ook kan je hier hobby’s en interesses toevoegen. Het toevoegen van hobby’s op je cv, geeft de werkgever een beeld van jou als persoon (i.p.v. jou als een lijstje functies). Dat jij een halve marathon hebt gelopen, geeft bijvoorbeeld aan dat je een doorzetter bent. En dat jij in je eentje een reis hebt gemaakt, kan betekenen dat je zelfstandig bent.

 • wat zijn ‘aanbevelingen’ op linkedin?

  Aanbevelingen zijn één van de belangrijkste onderdelen van LinkedIn. Immers, het laat zien dat alles wat je hierboven hebt ingevuld kloppend en wordt onderschreven door vrienden, medestudenten en (oud-)collega’s. Probeer dus altijd zoveel mogelijk aanbevelingen te krijgen! Jouw profiel is relevanter, beter vindbaar en interessanter als je aanbevelingen hebt gekregen.