Als je gaat solliciteren, moet je nadenken bij wat voor soort bedrijf je wil werken. Wat past bij jou? Ga je voor een grote corporate, zoals Randstad, of juist helemaal voor een kleine start-up? Corporates en kleinere bedrijven zijn te vergelijken met grote en kleine festivals.  Dat maakt het oriënteren op de meest geschikte organisatie voor jou als starter een stuk makkelijker (en leuker).

je weg vinden

In grote organisaties kun je ‘het vinden van de weg’ letterlijk nemen. Waar een kleine organisatie overzichtelijk is en vaak uit één ruimte bestaat, kom je bij grote organisaties in een onbegrijpelijk doolhof terecht. Natuurlijk heb je in dat geval nog de behulpzame receptioniste, maar wanneer ze vriendelijk heeft uitgelegd hoe je op de 12e verdieping de vierde deur rechts moet nemen, hier een trappetje op moet lopen en dan de tweede gang aan je linkerhand moet volgen tot het einde, zul je het toilet waarschijnlijk nooit zelf vinden.

Hetzelfde geldt voor festivals. Je hebt er exemplaren tussen zitten waar je langer staat te wachten voor de ingang, kluisjes, muntjes en bar, dan dat je staat te dansen voor de DJ. Je besteedt er meer tijd aan het terugvinden van je vrienden (vijf stages verderop) en zonder ook maar enige vorm van telefonisch bereik beland je uiteindelijk alleen in de dansende massa. De keuze is simpel: heb je de ambitie een halve marathon over het festivalterrein af te leggen? Of wordt het jouw persoonlijke doelstelling om in de zweefmolen al zittend ervoor te zorgen dat je die vier zakken patat vooral niet verbrand voor het einde van de dag?

 

het team

Waar je in kleine organisaties verplicht met een vast team werkt en je iedereen van stagiair tot directeur persoonlijk kent, kom je in grote organisaties rustig elke dag andere mensen tegen. Dit biedt allebei vanzelfsprekend voor- en nadelen. Een klein team zorgt voor een hechtere band onderling, en kortere lijntjes tussen jou en je collega’s. Als je iets voor elkaar wil krijgen in een kleine organisatie, kan je het diezelfde dag nog regelen. Bij een groot bedrijf kun je juist veel nieuwe mensen leren kennen en dat is goed voor je netwerk. En een groot bedrijf biedt de fijne mogelijkheid bepaalde mensen te ontlopen. De collega waarmee je botst kan je de hele week zorgvuldig ontwijken. Op festivals geldt hiervoor eigenlijk precies dezelfde code. Het ligt er geheel aan of je als doel hebt een gezellige dag met je vrienden te hebben, of dat je juist zoveel mogelijk nieuwe Facebookvrienden hoopt te maken.

zekerheid

Het laatste waar je over na moet denken is de mate van zekerheid die verschillende organisaties met zich meebrengen. Helaas is er geen enkel bedrijf dat jou honderd procent baangarantie biedt. Grote organisaties zijn in dit geval wel wat stabieler. Ze bieden namelijk meer interne switchmogelijkheden dan de zeepjeswinkel om de hoek die door vier man wordt gerund. Een grotere organisatie gaat ook minder snel failliet. Bij een kleinere organisatie heb je meer onzekerheden. Nu vraag je je wellicht af hoe dit bij festivals zit? Geloof me, daar heb je precies hetzelfde probleem! Waar een Mysteryland of Awakenings wegens succes weekenders maakt van z’n eendaagse festivalconcept, heb ik de afgelopen jaren meerdere malen kaartjes gekocht voor kleine ‘intieme’ festivals die vervolgens niet doorgingen vanwege vergunningen of een tegenvallende kaartverkoop. Eindelijk de knoop doorgehakt om het paarse bloemetjesjurkje aan te doen, hakt de organisatie mooi je festival door! Het idee alleen al. Ook hierbij geldt dus dat kleine festivals weliswaar overzichtelijker zijn, maar minder zekerheid bieden.

elke organisatie is oké

Je kunt dromen van een multinational of wildenthousiast worden van een start-up. Houd in je achterhoofd dat het één niet beter is dan het ander. De meeste mensen zien in allebei wel iets, maar waar word jij zelf het meest gelukkig van? Je gaat tenslotte 40 uur per week doorbrengen op je werk.