Het glorieuze moment is eindelijk daar: je bent afgestudeerd. Nooit meer colleges en nooit meer tentamens. De grote vraag is: Wat nu? Je hebt hier jaren naartoe gewerkt, maar wat wordt in vredesnaam je volgende stap?

mogelijkheid 1: around the world

Je bent afgestudeerd, maar nog niet toe aan het werkende leven. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je nog even niet aan een echte grotemensenbaan moet denken. Je weet nog niet precies wat je wil (geloof me: dat weet je over een halfjaar nog steeds niet!), je wil je nog niet fulltime binden aan een bedrijf, of je wil na je hectische scriptie-tijd nog even lekker van je vrijheid genieten.

Het is steeds populairder om na je studie een paar maanden te gaan chillen aan de andere kant van de wereld. Australië, Zuid-Amerika en vooral Azië zijn populaire bestemmingen. En waarom niet? Als je straks aan het werk bent heb je vakanties in een schamele 25 vakantiedagen te proppen, die vier maanden Azië plan je dan net even wat minder makkelijk in.

Dus heb je gedurende je studententijd genoeg uurtjes in de kroeg gestaan om jezelf een ticket naar Buenos Aires of Jakarta te bekostigen? Pak die kans en geniet van je laatste LANGE vakantie voor lange tijd! 

mogelijkheid 2: work it, baby

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat die reiskriebels in mindere mate aanwezig zijn. Of de bankrekening laat het niet helemaal toe. In het laatste geval zou je je daar niet te veel door moeten laten belemmeren. Ga iets minder luxe of uitgebreid op reis, of ga nog even hard aan de bak, maar laat je er niet van weerhouden er nog even erop uit te gaan vanwege de moneys.

Misschien hoef je niet zo nodig weg. Laat al je vrienden maar trots poseren op een willekeurig getrotseerde berg of met oude gerimpelde omaatjes in hun blokhut vertoeven, jij bent er wel klaar voor om gewoon te gaan werken. 

Een jaar waarin je niet werkt en/of studeert maar gaat reizen is hoogstwaarschijnlijk een jaar waarin je jezelf vindt, maar ook elke vorm van ritme loslaat. Eigenlijk een soort tweede studententijd! Maar ook als je dat pad kiest, gaat uiteindelijk het werkende leven en de bijbehorende structuur aantrekkelijk klinken. De één doet er alleen iets langer over om dat stadium te bereiken dan de ander :)

As always, doe wat werkt voor jou. Genieten kan zowel zonder als met werk, maar maak hier wel een bewuste keuze in. Geniet vol van je vrijheid, of ga vol voor die baan. Maar doe het met overtuiging!

tot die tijd

Vertrekt je vliegtuig pas over een paar weken? Of heb je tijd over tussen het solliciteren door? Wel zo chill als je flexibel en snel wat bij kunt verdienen toch? Meld je aan voor Randstad Go via de Randstad app, dan bepaal jij zelf waar en wanneer je werkt. En je krijgt wekelijks uitbetaald. Wel zo handig.