Iedereen heeft andere kwaliteiten en competenties, soms ook andere uitdagingen. Bij mensen met een beperking ziet de werkdag er nét even anders uit. Dat betekent niet dat arbeidsbeperkten minder geschikt zijn. Ondanks haar visuele beperking werkt Nicolien Harbers bij de Rabobank én is ambassadeur van Randstad Participatie. ‘Maak van je beperking je versterking, dat is mijn motto.’ 

slechtziend

Nicolien is vanaf haar geboorte al slechtziend. Ze is aan één oog blind en met het andere ziet ze slechts 5%. Hoe weinig dat precies is, legt Nicolien eenvoudig uit: ‘Leg maar eens je hand over je linkeroog en knijp dan je rechteroog iets dicht, zodat je door je wimpers tuurt. Zo zie ik de wereld.’

Als kind zat Nicolien op een school voor slechtziende en blinde kinderen. Daar leerde ze al om te focussen op haar sterke kanten, ondanks haar visuele beperking. Na haar opleiding ging Nicolien meteen op zoek naar een baan. 

Jammer genoeg was het niet altijd makkelijk voor haar om te solliciteren. ‘In het begin schreef ik in mijn brief vaak al dat ik slechtziend ben. Vaak werd ik op basis daarvan niet uitgenodigd voor een gesprek.’ Daarom besloot Nicolien het anders aan te pakken en voortaan het niet in de brief te zetten, maar het pas te vertellen tijdens een telefonisch gesprek. ‘Ik merkte dat wanneer ik in een gesprek vertelde wat mijn situatie is daar meer begrip voor was.’ 

aan de slag 

Dat wierp zijn vruchten af. Inmiddels heeft Nicolien al verschillende functies gehad, van hospitality-medewerker tot secretaresse en klantenservicemedewerker. Sinds een jaar werkt ze bij de Rabobank, als servicedesk medewerker op de afdeling Cross Channel Service Desk. Deze baan heeft ze gevonden via Randstad Participatie, een onderdeel van Randstad waarbij mensen met een beperking extra ondersteuning krijgen bij het vinden van een baan. ‘Ik heb een adviseur die met me meedenkt over mijn werk. Ze ging mee naar het sollicitatiegesprek voor mijn ondersteuning en gaf uitleg over Randstad Participatie.’ 

In eerste instantie verwacht je misschien geen computerfunctie bij iemand die slechtziend is, maar Nicolien legt uit dat dat haar helemaal niet tegenhoudt. ‘In het begin heb ik wat extra coaching gehad en het inwerken duurde bij mij iets langer. Maar met een beetje aandacht en de juiste programma’s kan ik alle klantvragen gewoon lezen en beantwoorden. Bovendien ervaar ik mijn visuele beperking helemaal niet als een “extra uitdaging”. Ik kan alle werkzaamheden net zo goed als andere medewerkers.’ 

in je kracht

Volgens de ambitieuze 28-jarige hebben werknemers met een beperking op sommige vlakken juist een stapje vóór op anderen. ‘We zijn vaak ontzettend loyaal en laten graag zien wat we kunnen. Als je ons vanuit onze kracht laat werken, kunnen we bergen verzetten.’ 
Daar wil ze zowel werkgevers als werkzoekenden met een beperking van overtuigen. ‘Ik denk dat er nog een hoop te winnen valt als het aankomt op bewustwording. Dat werkt twee kanten op. Werkgevers kunnen nog beter leren hoe nuttig het kan zijn om mensen met een uitdaging in het team te hebben. Maar ook mensen met een beperking dragen bij aan deze bewustwording. Je hoeft écht niet thuis te zitten. Ik geloof in wilskracht. In het leven komt niks je aanwaaien, je moet het zelf doen. Sommige mensen met een beperking zijn bang om te werken, of vinden het moeilijk om uit hun comfortzone te komen. Tegen hen zeg ik: “gewoon doen”. Als je jezelf wilt ontwikkelen, moet je risico’s nemen. Dat hoort erbij.’